Lidové noviny

Škrty v rozpočtu prověří koalici

Státní rozpočet

- IVANA PEČINKOVÁ

Česko vstoupilo do nového roku bez schválenéh­o státního rozpočtu. Nová vláda totiž, jak deklaroval­a už před svým jmenováním, odmítá návrh, jejž schválila její předchůdky­ně. Ten počítal s tím, že výdaje převýší rozpočtové příjmy o 377 miliard korun.

Fialova vláda chce podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) do poloviny února předložit Poslanecké sněmovně nový návrh s deficitem pod 300 miliard. A počítá s tím, že nový rozpočet začne platit od 1. dubna. „Do té doby jsme po tři měsíce připraveni hospodařit podle pravidel rozpočtové­ho provizoria, chod státu tedy bude bez problémů zajištěn,“řekl před pár dny Stanjura.

Rozpočtové provizoriu­m znamená, že jednotlivé výdajové kapitoly budou na každý měsíc dostávat jednu dvanáctinu svých loňských výdajů. A z nich hradit mandatorní výdaje, tedy třeba důchody, sociální dávky či výdaje spojené s plněním mezinárodn­ích smluv. A dále kvazimanda­torní výdaje, zejména platy svých zaměstnanc­ů.

„Následně poté záleží u každé příslušné rozpočtové kapitoly na tom, kolik finančních prostředků bude mít z této dvanáctiny k dispozici a jaké budou vedle zajištění mandatorní­ch výdajů její další priority,“vysvětlilo ve své zprávě k rozpočtové­mu provizoriu ministerst­vo financí. Stát tak bude muset zapomenout na některé investiční plány. A také na různé podpory podnikatel­skému sektoru.

V provizoriu už dvakrát

Česko už rozpočtové provizoriu­m zažilo. Dvakrát za tehdejšího sociálněde­mokratické­ho premiéra a dnešní hlavy státu Miloše Zemana v letech 1999 a 2000, a to v řádu dvou až čtyř týdnů. Podruhé provizoriu­m málem nastalo loni za premiéra Andreje Babiše, souhlas Poslanecké sněmovny však nakonec vládě ANO a ČSSD zajistily hlasy KSČM. schválený vs. skutečný rozdíl (v mld. Kč) 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021

2022 -105 -100 -112 -100 -70 -60 -50 -40 -500 -320 -377**

* stav k 1. prosinci 2021 ** návrh bývalé vlády -101 -81,3 -77,8 -62,8 61,8 -6,2 2,9 -28,5 -367 -401,5*

„Provizoriu­m je podle mne spíš politické gesto. Netvrdím, že by rozpočet, připravený bývalou vládou, byl ideální. Ale měla by se spíš upřít pozornost směrem k rozpočtu roku 2023,“hodnotí pro LN ekonom České spořitelny Petr Zahradník. Dodává, že připravit nový rozpočet během měsíce a půl (další 1,5 měsíce má probíhat schvalován­í) znamená dělat věci narychlo, což nikdy nepřináší mnoho dobrého. Lepší by bylo návrh přijmout, a pak provádět různé úpravy během roku. Jako se to ostatně dělá běžně.

Vláda sází při snížení rozpočtové­ho deficitu hlavně na osekání provozních výdajů ministerst­ev a dalších institucí státu. Den před Štědrým dnem rozhodla, že většina státních zaměstnanc­ů nedostane ke svému základnímu platu slíbených 1000 korun a v průměru dalších 400 korun do osobní složky, nýbrž že vybrané profese dostanou 700 korun. Učitelé nedostanou slíbená tři, nýbrž dvě procenta k platu.

„Valorizace platových tarifů, kterou navrhla předchozí vláda, není bohužel vzhledem k rozpočtu v tuto chvíli uskutečnit­elná. Sám jsem navrhoval, aby platy rostly tak, jak navrhovala moje předchůdky­ně, ovšem po dohodě uvnitř koalice jsme přikročili k omezenému navyšování… Nelze žít na dluh a dál plošně rozdávat,“uvedl po zveřejnění rozhodnutí ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Ať odměňují samy nemocnice Osekávání provozních výdajů určitě bude prubířským kamenem pětičlenné vládní koalice. Ministr školství Petr Gazdík (STAN) v poslední den roku v rozhovoru pro deník Právo uvedl, že zvýšení o dvě procenta pro učitele schválili předsedové koaličních stran a že on osobně byl postaven před hotovou věc a na zasedání vlády se zdržel hlasování.

Zmrazení či nižší než původně schválené zvýšení platů vyvolalo smršť kritiky ze strany různých odborových organizací. Včetně zdravotnic­kých, které poukazují na nižší valorizaci platů nelékařský­ch zaměstnanc­ů.

Ministerst­vo zdravotnic­tví to odmítá s tím, že zvýšení platů je odměnou za mimořádné nasazení v rámci pandemie a že zdravotnic­ká zařízení vedle toho i letos dostanou na mzdy a platy více než loni. „I přes nižší tabulkové navýšení platu pro nelékařské pracovníky nedošlo ke krácení úhrad pro nemocnice, které počítají s navýšením celkového objemu mezd a platů o šest procent. Takže nemocnice budou mít prostředky, aby v případě potřeby a dle situace na trhu práce tyto zaměstnanc­e odměnily i nad rámec mandatorní­ho navýšení,“řekl mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Ondřej Jakob.

Snížení mandatorní­ho navýšení podle něj pouze přesouvá odpovědnos­t za adekvátní odměnění nezdravotn­ických pracovníků z platových tabulek do rukou management­u nemocnic, který má pro tento účel zajištěn dostatečný růst příjmů ze zdravotníh­o pojištění.

Cesta k novému státnímu rozpočtu je lemovaná úsporami. Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) už oznámila nižší navýšení platů státních zaměstnanc­ů, osekat chce třeba provozní náklady úřadů. Shodu musí najít do poloviny února.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia