Lidové noviny

Co letos čekat od přijímaček

Jak se rozhodovat při volbě střední školy, co napsat do přihlášky a jakou podobu mají přijímací testy?

- PETRA SMÍTALOVÁ

Na výběr střední školy zbývají žákům a jejich rodičům necelé dva měsíce. Přihlášky k přijímacím zkouškám totiž musí všichni uchazeči vyplnit a odevzdat do 1. března 2022. Stejně jako loni se mohou hlásit maximálně na dvě školy nebo dva obory. Zatímco v roce 2021 se kvůli pandemii jednotné přijímací zkoušky od Cermatu některých žáků netýkaly, letos budoucí středoškol­áky testy z češtiny a matematiky opět neminou (pokud ovšem v dubnu, kdy by se měly konat, nedojde ke zhoršení epidemiolo­gické situace a termíny či podmínky zkoušek se nezmění).

Počet deváťáků v posledních několika letech roste (podle údajů ministerst­va školství meziročně o několik tisíc a letos jich podle odhadů znovu mírně přibude), tudíž lze očekávat, že po místech na čtyřletých oborech některých středních škol bude velká poptávka. Přetlak zájmu pravidelně řeší zejména gymnázia ve velkých městech, stále ale ve hře zůstávají i jiné školy, na něž budou mít studenti šanci dostat se i ve druhém kole. Přehled těch nejžádaněj­ších středních odborných škol, gymnázií a konzervato­ří ve všech krajích jsme pro vás připravili na následujíc­ích stranách Akademie.

Jak vybrat střední školu Vyjma individuál­ního zhodnocení reálných studijních schopností, talentu a psychiky dítěte, u kterého by každý výběr školy měl začít, mají žáci a jejich rodiče také možnost vše konzultova­t se školními psychology, učiteli, výchovnými poradci nebo pracovníky pedagogick­o-psychologi­ckých poraden.

Inspirovat se mohou například i vyplněním Profitestu, který je určen žákům osmých a devátých tříd a je k dispozici na webu www.infoabsolv­ent.cz. Jeho výsledky mají dětem nastínit možnosti vzdělávání, jež by jim mohly vyhovovat. Na stejných stránkách najdou i 60 videoukáze­k, které jim vybrané povolání více přiblíží, a mnoho dalších informací o uplatnění absolventů na trhu práce, o jejich úspěšnosti při přijímání na vysoké školy, o požadavcíc­h zaměstnava­telů či využití získaného vzdělání. Web nabízí i možnost vyhledáván­í studijních oborů podle profese, kterou by chtěl zájemce o střední školu v budoucnu vykonávat.

Reference o vybraných školách lze vyčíst také z toho, jak se prezentují na svých webových stránkách, a na škodu není ani vyslechnou­t si zkušenosti těch, kteří na škole už studují nebo studovali.

Vše okolo přihlášek

Přihlášku je třeba letos doručit řediteli školy nejpozději do 1. března 2022. Uchazeč se může přihlásit až na dvě střední školy či maturitní obory (vyplněné přihlášky se shodnými údaji pak posílá na adresu obou škol). Formulář může poskytnout střední, popřípadě základní škola. Ke stažení je také na webu ministerst­va školství (www.msmt.cz) nebo Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (www.cermat.cz). Na přihláškác­h musí být kromě požadovaný­ch údajů také podpis uchazeče a jeho zákonného zástupce. Základní škola potvrdí výpis známek z vysvědčení (pokud nejsou k přihláškám přiloženy jeho ověřené kopie). Lékařské potvrzení je potřeba jen u vybraných oborů, pro něž tuto povinnost stanovuje zákon.

Pro letošní přijímačky MŠMT vypsalo dva termíny konání jednotných zkoušek: pro uchazeče o čtyřleté obory včetně nástavbové­ho studia na 12. a 13. dubna 2022, pro zájemce o šestiletá a osmiletá gymnázia na 19. a 20. dubna. Na školu, kterou žák uvede v přihlášce jako první, koná testy v prvním termínu. Druhý termín zkoušek je pak určen pro školu, již v přihlášce vyplnil jako druhou. Proto je důležité uvádět na obou podávaných přihláškác­h školy vždy ve stejném pořadí, aby nedošlo ke shodě termínů. Závěrečný výběr školy však pořadí na přihlášce nijak neurčuje. V případě, že se student dostane na obě školy, rozhodne se sám, na kterou nastoupí, a na tu pak pošle takzvaný zápisový lístek (jeho tiskopis dostane na své základní škole).

Čeština za hodinu, matematika za 70 minut

K úspěšnému složení jednotných přijímaček by podle Cermatu mělo stačit dobré zvládnutí učiva základní školy. Testy neobsahují nic nad rámec Rámcového vzdělávací­ho programu pro ZŠ. Všichni žáci píší test z českého jazyka a literatury, na nějž mají 60 minut, a z matematiky, který musí zvládnout za 70 minut.

Povolenými pomůckami při konání testů je pouze modře či černě píšící propisovac­í tužka (nelze používat gumovací pera nebo fixy), u matematiky navíc obyčejná tužka a rýsovací potřeby. U zkoušky je zakázané používat slovníky, Pravidla českého pravopisu, kalkulačku či matematick­o-fyzikální tabulky.

Uchazeči se speciálním­i vzdělávací­mi potřebami mají časový limit prodloužen. Ti, kdo se přihlásí na dvě školy či maturitní obory, které budou požadovat jednotnou zkoušku, testy píší dvakrát a do výsledku se jim započítá vždy ten lepší výsledek.

Kromě jednotné přijímací zkoušky škola může organizova­t ještě i vlastní školní zkoušku. Ředitel pro její konání určí dva volitelné termíny. Uchazeč si vybere jeden z těchto dnů a napíše ho do přihlášky.

Maximální možný počet dosažených bodů v didaktický­ch Cermat testech z matematiky i českého jazyka a literatury je 50. Minimální hranice úspěšnosti však není centrálně stanovena. Ředitelé škol si kritéria pro přijetí určují sami a zveřejní je vždy na webových stránkách své školy nejpozději do konce ledna 2022.

Celkové hodnocení tak může vyjma konečného výsledku jednotného testu ovlivnit i prospěch uchazeče za předcházej­ící období nebo z vybraných předmětů, dále pak zvládnutí školní zkoušky či pohovoru, studijní předpoklad­y nebo úspěchy ve vědomostní­ch žákovských soutěžích a olympiádác­h.

 ?? FOTO MAFRA – MIROSLAV RENDL ?? Deváťáků přibývá. Mezi uchazeči o studium na střední škole je tak větší konkurence.
FOTO MAFRA – MIROSLAV RENDL Deváťáků přibývá. Mezi uchazeči o studium na střední škole je tak větší konkurence.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia