Lidové noviny

Hra na pravdu s Rusy. Češi neustupují

- ANTONÍN VAVRDA

Až podle náhradního plánu o 24 hodin později se v neděli odpoledne vrátili čeští hokejoví junioři z kanadského Calgary zpět do vlasti z předčasně zrušeného šampionátu do 20 let. Důvody tohoto zpoždění opět lehce rozdmýchal­y z historické­ho hlediska vždy bouřlivějš­í česko-ruské vztahy.

„Přijeli jsme na letiště v Calgary zhruba tři hodiny předem. My nakupovali suvenýry, někteří volali domů, naopak ruské hráče jsme viděli sedět v baru. Naše kluky jsme upozorňova­li na to, aby dodržovali všechny instrukce spojené s covidovými opatřeními během celého letu. Už když jsme nastoupili do letadla, tak jsme si všimli, že někteří členové ruské výpravy hygienická pravidla evidentně nedodržují,“znělo už v sobotním prohlášení manažera českého týmu Otakara Černého.

Hokejové výpravy, nejen české a ruské, ale také slovenské a finské musely – stejně jako zbytek cestujícíc­h – letadlo opustit.

Zpět se ale vrátili pouze „obyčejní cestující“, Finové a také Slováci. Češi a Rusové zůstali v hale.

„Letušky označily za viníky celé situace mladé muže v šedivých mikinách Nike. Tyto mikiny nafasovali hráči všech reprezenta­cí před začátkem šampionátu. Ty české a ruské se bohužel liší jen nápisy ,Czech Republic‘ a ,Russia‘. Proto nás hodili do stejného pytle,“dodal Černý s dovětkem, že zástupci Air Canada se jim následně omluvili a zajistili české výpravě hotel a náhradní let do Frankfurtu ve stejný čas o den později.

Ještě než evropská část české juniorky do Evropy přiletěla, všimli si prohlášení vedení výpravy Rusové. „Nemohu mluvit za českou výpravu, ale všechno velmi rychle popřeli a svalili na nás. My to dělat nebudeme, protože je to od nich opravdu trapné. Následná verze, že se nemohli vrátit na palubu, protože si je spletli s námi, je jednoduše směšná,“začal ruský „protiúder“pro Sport-Express kouč mladé sborné Sergej Zubov.

„Hlavní stížnost byla na to, že někteří hráči neměli správně nasazené roušky. Rozhodně to nebylo z důvodu, že by byli podnapilí. Někteří kluci ale neumí anglicky, takže možná ne všemu rozuměli,“připustil ale následně, že ne vše proběhlo z ruské strany v pořádku. Ostatně, jak sám pronesl na adresu Čechů: „Kdyby bylo jejich chování v pořádku, pustili by je zpět do letadla.“

Obě výpravy tak musely čekat na další spoj. Čeští hráči oslavili příchod Nového roku 2022 po cestě z letiště na hotel. „Na nějaké oslavy ale nikdo moc neměl myšlenky,“poznamenal už po příletu pro LN Ondřej Kalát, mluvčí hokejové juniorky.

„Letušky se v tom všem zmatku prostě spletly, kdybychom na sobě měli reprezenta­ční soupravu, kterou používáme celoročně, nestalo by se to,“pokračoval. Dlužno dodat, že i v tomto případě jsou si české a ruské teplákovky podobné.

Kalát se zároveň jen lehce pousměje při zmínce, že dle Zubova byli na palubě také Švédové a že sám ruský kouč už tři roky nekouří, přestože jej z tohoto přestupku někteří cestující obviňovali.

Proč ale nezůstali na letišti také

Slováci a Finové? „Za prvé, žádní Švédové tam nebyli. Za další, Seveřané měli své modré soupravy, ne ty turnajové a letušky ukázaly prstem na mladé členy výprav, Slováci odletěli už o den dříve, z jejich týmu tam byli jen tři členové z řad kustodů,“našel vysvětlení Kalát.

Zároveň přiznal, že prohlášení Černého chtěli zveřejnit cíleně co nejdříve: „Tušili jsme, že se to neobejde bez spekulací a že ruská média vytáhnou svoji verzi.“

K té české se následně přiklonili i Slováci a Finové.

„Neměli jsme pocit a ani zdaleka jsme neviděli, že by česká výprava nějakým způsobem porušovala pravidla přepravce a zavedená opatření,“pronesl pro hokej.cz manažer slovenské dvacítky Tomáš Pšenka, který byl jedním z oněch tří Slováků na letišti.

„Co jsem slyšel, tak Rusové pili na palubě vlastní zásoby alkoholu, ale neviděl jsem to,“řekl pro hokej.cz generální manažer finských juniorů Kimmo Oikarinen. „Českému a ruskému týmu byl zamítnut vstup do našeho letadla. Důvodem byla opilost, kouření a odmítání nošení roušky, což je v Kanadě trestný čin. Finové smí odletět. Je ale třeba dodat, že ne zdaleka všichni čeští a ruští hráči se chovali špatně,“napsala na Twitteru švédská televizní reportérka Marie Lehmannová.

Jak už bylo zmíněno v úvodu, další dohru incident nejspíše mít nebude. „Žádné šetření provádět nebudeme, našemu týmu věříme, jejich slova potvrzuje i přístup letecké společnost­i, která uhradila náklady s posunutím návratu, ubytování, stravování i nové letenky,“řekl Zdeněk Zikmund, mluvčí hokejové svazu.

Pokud se v něm nebudou chtít šťourat ani kanadské úřady, může na případné druhé kolo dojít zase za necelý rok. Příští juniorský šampionát totiž hostí Rusko...

Loni v dubnu se do sebe pustili Češi a Rusové kvůli výbuchu ve Vrběticích. Kontroverz­e mezi oběma zeměmi na hokejovém poli vyhoštěním velvyslanc­ů neskončí, ale vztahy opět lehce vyhrotila.

 ?? FOTO IIHF.COM ?? Na fotce vlevo česká reprezenta­ce focená před startem šampionátu, na fotce vpravo ta ruská. Na krajích vždy kustodi, kteří jediní mají volnočasov­é oblečení, v němž obě výpravy odlétaly z dějiště turnaje.
FOTO IIHF.COM Na fotce vlevo česká reprezenta­ce focená před startem šampionátu, na fotce vpravo ta ruská. Na krajích vždy kustodi, kteří jediní mají volnočasov­é oblečení, v němž obě výpravy odlétaly z dějiště turnaje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia