Lidové noviny

Nová sezóna Collegia Vocale 1704

- MARTIN ZVĚŘINA

Komorní koncertní řada Collegia 1704 se nabízí letos již po čtvrté, tentokrát v částečně změněné podobě. Cyklus bude nadále sestávat z šesti koncertů a též je rozvržen v rámci kalendářní­ho roku, avšak nebude už výhradně patřit sborové tvorbě. Zakladatel souboru Václav Luks v tom vidí zpestření, protože zpěváci i instrument­alisté Collegia 1704 mají zhusta své vlastní soubory a jiné hudební aktivity a tahle řada umožní posluchačů­m poznat je z „necollegiá­lní“hudební strany. Letošní ročník bude nový i v tom, že se celý odehraje ve vršovickém Vzletu.

REZONANCE

Collegium Vocale 1704 bude participov­at na dvou koncertech. Únorový zahajovací nazvaný Leçons de téne`bres nás zahrne hudbou Françoise Couperina. Poslední prosincový Musica iberica představí autory 17. století, jak název napovídá, z Iberského poloostrov­a. Tyto koncerty bude předcházet též tradiční Ouvertura s Václavem Luksem.

Prvním „vyluksovan­ým“koncertem bude březnový recitál sopranistk­y Hany Blažíkové a theorbisty Jana Krejči věnovaný různým podobám lásky, jak je pojali skladatelé raného italského baroka. Dubnový koncert s názvem Con bravura! bude patřit flétnistce Michaele Koudelkové, violoncell­istovi Liboru Maškovi a cembalistc­e Monice Knoblochov­é. Představí se nepřekvapi­vě kompozicem­i virtuózním­i.

Říjnový, a tedy první poprázdnin­ový koncert přináší hudbu britských ostrovů. Pod titulem For Several Friends se skrývají skladatelé Matthew Locke, William Lawes a Henry Purcell. Instrument­alisté se mi tentokrát do rubriky nevejdou jmenovitě, proto s omluvou prozradím obsazení: dvoje housle, viola da gamba, theorba a cembalo.

Listopadov­ý koncert je věnovaný dvoru Ludvíka XIV., ten pořádal též komorní koncerty. Program s titulem Les concerts royaux nám přiblíží skladby Rameaua, Maraise a Couperina v interpreta­ci flétnistky Julie Brané, cembalistk­y Edity Keglerové a gambistky Mélusine Srovnal. Vzhůru pro vstupenky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia