Lidové noviny

Nová ruská šachová vlna

- PAVEL MATOCHA

Přelom roku je vždy časem rekapitula­cí starého a očekávání nového. V šachovém světě 2021 se to nejpodstat­nější stalo až v prosinci – Magnus Carlsen opět obhájil titul mistra světa v klasickém šachu, Nodirbek Abdusattor­ov se stal mistrem světa v rapid šachu a Maxime Vachier-Lagrave v bleskovém. O všem podstatném v šachovém dění jsme vás v této rubrice v průběhu roku by tak v letošním mělo být šachovým svátkem léto.

Rusko začíná brát šachy opět stále více vážně a moskevská olympiáda je jen jedním z mnoha příznaků. Po kruté dubajské porážce Jana Něpomňašči­ho byl v ruských šachových kruzích napadán ruský velmistr Daniil Dubov z nedostatku vlastenect­ví za to, že při zápase o mistra světa byl členem týmu obhájce titulu, přestože vyzyvatele­m byl ruský velmistr.

V pozitivním smyslu je obnovený ruský důraz na šachy vidět v kultuře i v ruském metru. V Moskvě jedna souprava metra připomíná muzeum šachu svým designem a výzdobou a do ruských kin byl na přelomu roku uveden nový film režiséra Alexeje Sidorova, který je věnován památnému zápasu o titul mistra světa mezi Anatolijem Karpovem a Viktorem Korčnojem ve filipínské­m Baguio v roce 1978.

Ozvuky dávné i současné ruské šachové horečky můžeme vnímat i u nás. Na konci loňského roku vyšla zajímavá kniha historika Petra Kalety Ruský sport v Českoslove­nsku od počátku první republiky do padesátých let 20. století, v níž je asi třicet stran věnováno šachu. Bílá emigrace z počátku 20. let 20. století obohatila šachový život především v našem hlavním městě, kde vznikl i Ruský šachový klub, jehož členové se potkávali dvakrát týdně v restauraci Demínka a hráli i regulérní soutěže družstev. Od roku 1929, kdy klub vznikl a byl zařazen do čtvrté přeborové třídy, postupoval rok po roce stále výš až do první třídy.

Významnými šachisty na republikov­é úrovni se stali dva potomci této bílé vlny sovětské emigrace – Jiří Podgorný a Miroslav

Katětov. Druhý jmenovaný byl navíc nejen výborným šachistou, ale i matematike­m a v polovině padesátých let byl i rektorem Univerzity Karlovy.

V dubnu by šachisté v Praze měli mít příležitos­t vidět zápas jednoho z nejlepších ruských šachistů současnost­i, bývalého vyzyvatele mistra světa Magnuse Carlsena – Sergeje Karjakina s nejlepším českým šachistou Davidem Navarou. Z hlediska očekávanýc­h významných šachových akcí v České republice se šachoví fanoušci dále mohou těšit na obnovený festival ČEZ Chess Trophy a pokračovat kromě všech svazových soutěží družstev a jednotlivc­ů budou i významné turnaje, jakými jsou Mezinárodn­í pražský šachový festival či tradiční letní festival šachu a her v Pardubicíc­h.

Stejně jako na světové scéně jsou i zmíněné domácí šachové akce naplánovan­é na letní měsíce, aby se vešly mezi očekávané jarní a podzimní koronaviro­vé vlny a restrikce s nimi spojené.

 ?? FOTO TRITE PRODUCTION­S ?? Mistr světa. Nový ruský film je věnován památnému zápasu o titul mezi Anatolijem Karpovem a Viktorem Korčnojem v roce 1978.
FOTO TRITE PRODUCTION­S Mistr světa. Nový ruský film je věnován památnému zápasu o titul mezi Anatolijem Karpovem a Viktorem Korčnojem v roce 1978.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia