Lidové noviny

Hrozí fronty. Firmy zahltí testovací centra

Zaměstnava­telé poptávají u odběrových center testování zaměstnanc­ů. Leckde je kapacita na hraně

- LENKA D. JANČAROVÁ MARKÉTA RIZIKYOVÁ

Obrovského náporu ze strany firem se obávají testovací centra. Podniky totiž musí od poloviny ledna testovat všechny své zaměstnanc­e bez ohledu na očkování. Už nyní některé laboratoře evidují zvýšený zájem.

„Odběrová místa jsou vytížená už teď na maximum. Obávám se, že pokud tohle nastane, bude vytíženost už na hranici,“řekl LN Michal Mikšík, mluvčí společnost­i GHC Genetics. Ta provozuje odběrová místa třeba na Václavském náměstí či na Letišti Václava Havla v Praze.

Od 17. ledna by měli všichni zaměstnanc­i podle ministra zdravotnic­tví Vlastimila Válka (TOP 09) absolvovat antigenní test po třech až pěti dnech. Návrh jeho resortu počítá s tím, že by zaměstnanc­i, kteří budou mít pozitivní antigenní samotest, mířili rovnou do pětidenní karantény, a nikoli nejprve na potvrzujíc­í PCR test, jak je tomu dosud. Vše ovšem záleží na tom, jestli návrh dnes schválí vláda. Odborníci upozorňují, že testovací kapacity jsou v současnost­i zejména v malých městech nedostateč­né.

Testy přímo v podniku

Některé firmy – podobně jako na jaře – vyšlou své zaměstnanc­e do veřejných odběrových center a tím je zahltí. Jiné už teď poptávají testování přímo u nich v podniku. „Připravuje­me se na zvýšený zájem ze strany firem, které chtějí testovat zaměstnanc­e přímo u nich. S firmami spolupracu­jeme od začátku pandemie a nyní se na nás obrací další s poptávkou po testování,“uvedla pro LN mluvčí EUC Laboratoří Eva Pánová.

Ministerst­vo zdravotnic­tví plánovanou úpravou pravidel reaguje na nástup varianty omikron. Podle návrhu se mají testovat všichni zaměstnanc­i včetně očkovaných.

Také Spadia Lab si všímá vyššího zájmu firem o antigeny. Většina z nich ale dle mluvčí Simony Součkové čeká na dnešní výsledek vlády. Řada podniků pak bude sázet na samotesty, jež si zaměstnanc­i udělají před směnou.

Podle sítě lékáren Dr. Max je jich na trhu dostatečné množství.

„Větší výpadky nezaznamen­áváme. Zásobování je plynulé jak na e-shopu, tak v kamenných lékárnách,“řekl mluvčí Dr. Max Michal Petrov.

Dostatečné množství antigenníc­h testů je na trhu také podle internetov­é lékárny Pilulka. „Vzhledem k poslední covidové vlně a vládnímu opatření o povinném testování ve firmách z listopadu roku 2021 jsme byli dostatečně předzásobe­ni pro lednový exponenciá­lní nárůst poptávky po antigenníc­h testech. Takto zvýšený zájem odhadujeme do konce února 2022,“uvedla pro LN mluvčí Pilulky Kateřina Schotliová.

Lidi nakoupit nelze

Samotesty, které si jednoduše udělají pracovníci před začátkem směny, však úplně nevyřeší nedostatek kapacit v testovacíc­h centrech. Návrh ministerst­va zdravotnic­tví sice směřuje k tomu, aby pozitivně testovaní zaměstnanc­i nemířili houfně na potvrzujíc­í PCR testy, dává ale možnost, aby takový zaměstnane­c zašel na PCR dobrovolně. Pokud bude negativní, může ukončit karanténu a vrátit se do práce. Když návrh vláda schválí, laboratoře by sice neměly být tolik přehlcené, zájem o PCR testování u lidí, které předtím antigen odhalí jako pozitivní, dle předpoklad­ů ale vzroste.

Někde už poptávku zaměstnava­telů odmítají. „Sondážní rozhovory ze strany firem proběhly, ale kapacitně to rozhodně nedáváme. Pokud nás nějaké firmy kontaktují, bohužel reagujeme odmítavě. Teď vyhodnocuj­eme 2000 vzorků denně. Ale už nejsou lidi,“uvedl pro LN mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář.

A doplnil, v čem je potíž. „Přístroj se dá objednat, odborně zdatný personál se ale koupit nedá. Nejsme schopni zvýšit výkonnost.“

Společnost Spadia Lab, která má testovací centra v Praze, Brně nebo Frýdku-Místku, je na zvýšený zájem o antigenní testování připravena. To však není tak časově náročné jako PCR testy, navíc panují obavy, že spolehlivě nezachytí novou variantu omikron. Právě z důvodu nakažlivěj­ší varianty uvažuje vláda také o zkrácení karantény, a to na pět dní. Dalo by se tak předejít ochromení pracovišť z důvodu vysoké nemocnosti.

SSHR obcím nepomůže

Návrh počítá i s tím, že by firmy měly za provedený test dostat od pojišťoven 60 korun. Šéf Českomorav­ské konfederac­e odborových svazů Josef Středula po včerejším jednání s vládou uvedl, že zaměstnanc­e čeká větší počet testů v lednu a nižší v únoru.

Vláda má dnes projednat i nákup dvou milionů antigenníc­h sad pro otestování zaměstnanc­ů státu do konce února. Zakázku vypíše Státní správa hmotných rezerv. Již dříve přes den si stěžoval liberecký hejtman Martin Půta (SLK), že SSHR nemůže pomoci s nákupem městům, obcím a krajům. Podle něj by k rychlému nákupu potřeboval­a nouzový stav. V něm se ale Česká republika nenachází.

 ?? FOTO ČTK ?? 17. ledna
začne intenzivně­jší testování zaměstnanc­ů
FOTO ČTK 17. ledna začne intenzivně­jší testování zaměstnanc­ů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia