Lidové noviny

Ve hře o soláry i Michalik

-

Místopředs­eda a sponzor hnutí STAN Michalik kvůli možnému střetu zájmů a mlžení okolo svého podnikání loni v listopadu rezignoval na kandidatur­u na post ministra průmyslu a obchodu. Stalo se tak poté, co LN a Deník N upozornily na netranspar­entní kyperskou společnost Lowfield Investment­s, jež poskytoval­a mimo jiné půjčky na Michalikův solární byznys. Politik nejprve nechtěl prozradit, kdo firmu ovládá. Později uvedl, že patří jeho ženě.

Michalikv rozhovoru pro LN nepopřel, že se vloni kvůli novele zákona o podporovan­ých zdrojích energie sešel s tehdejším poslancem za STAN Pávkem. Tvrdí, že si pouze vyslechl, co budou zákonodárc­i navrhovat. „Pozval mě pan poslanec Pávek na jedno jednání, které sám inicioval. Byl jsem na tom jednání vyloženě jako posluchač,“řekl. Dodal také, že v minulosti se s poslancem bavil opakovaně právě o obnoviteln­ých zdrojích. „S panem Pávkem jsme o podpoře obnoviteln­ých zdrojů hovořili mnohokrát. Jsem jejich velkým zastáncem. Proto jsem do nich také investoval,“uvedl Michalik.

Jde o miliardy

Jádrem Pávkova návrhu novely bylo zvýšit maximální výnosnost fotovoltai­ckých elektráren na 9,5 procenta a zároveň také srovnat podmínky, aby nebyly rozdíly mezi státní podporou vyplácenou na různé druhy obnoviteln­ých zdrojů energií. „Ve sněmovním hospodářsk­ém výboru jsme se bavili o vnitřním výnosovém procentu. To nemá žádný vliv na to, kolik budou solárníci brát. Pouze kdyby sazba klesla příliš nízko. Vládní návrh začínal na šesti a něco procentech. Z mého pohledu to byla lenost ministerst­va průmyslu a obchodu, které nechtělo v Bruselu notifikova­t novou sazbu,“řekl LN Pávek. Dle něj se stát vůči „solárníkům“opakovaně postavil zády.

Bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) postup ministerst­va hájil. „U fotovoltai­ky jsme dali jedinou sazbu 6,3 procenta a u ostatních zdrojů energií byl interval. To vzbudilo obrovský poprask. Ve finále jsme

řekli, že i u fotovoltai­ky podpoříme interval 8,4 až 10,6 procenta, ale s tím, že bude desetiproc­entní solární daň. Jinými slovy 6,3 procenta jsem vyměnili za solární daň a interval. Avizovali jsme zároveň, že pokud budeme ve vládě, budeme se držet spodní hranice intervalu,“uvedl Havlíček.

Zdánlivě technicist­ní bitva o procenta představuj­e zásadní sumy pro státní rozpočet. „Dle hrubého odhadu se hraje o dvě až tři miliardy korun za rok v rámci každého procenta. Proto jde velkým hráčům o to, aby hodnota byla 9,5 procenta,“řekl Havlíček.

Bitva neskončila

Ačkoli novela zákona platí od 1. ledna, stále není jasné, jaká bude přípustná výnosnost. To má stanovit vládní vyhláška. „Ministerst­vo průmyslu a obchodu vybere konkrétní hodnotu pro fotovoltai­ku, vítr a další podporovan­é zdroje jako bioplynové stanice a malé vodní elektrárny. Potom to potvrdí vláda,“řekl LN Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky.

Dle Pávka se poslanci při přípravě novely zákona snažili předejít právě vládnímu licitování o konkrétní hodnotu v rámci intervalu. „Chtěl jsem, aby sazba vnitřního výnosového procenta byla co nejvyšší a byla taková, aby s tím vláda nemohla hýbat. Čím vyšší sazba je, tím klidnější je trh. Pokud by klesla k šesti procentům, jak to bylo v původním návrhu, tak by z toho profitoval­a jen společnost ČEZ,“popsal Pávek.

Klíčové rozhodnutí nyní čeká na ministra průmyslu a obchodu za STAN Jozefa Síkelu. Kdy to probere kabinet? „Předpoklád­áme, že by vláda měla rozhodnout během první poloviny letošního roku,“napsal LN Marek Vošahlík z tiskového oddělení ministerst­va průmyslu a obchodu.

Odborníci se shodují, že transparen­tnímu způsobu tvorby pravidel v ČR by výrazně napomohl zákon o lobbingu. „Především by zprůhledni­l proces, aby bylo patrné, které skupiny lobbují za různé zájmy nejen v připravova­né legislativ­ě, ale i ve veřejných zakázkách či při rozdělován­í veřejných prostředků obecně,“řekl LN Milan Eibl, analytik české pobočky Transparen­cy Internatio­nal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia