Lidové noviny

Na jednání jsem byl jako expert

- MARTIN SHABU

Místopředs­eda hnutí STAN Věslav Michalik, který zainvestov­al do solárních elektráren, v rozhovoru pro LN vysvětluje, jak se ocitl na jednání s Petrem Pávkem (STAN), autorem pozměňovac­ího návrhu zákona o podporovan­ých zdrojích energie.

LN Lobboval jste ve prospěch novely zákona o podporovan­ých zdrojích energií?

Jak podle vás takové lobbování vypadá? Nevím, co si pod tím slovem mám představit.

LN Zajímá mě, jestli jste jednal s poslanci a radil jim, co je podle vás správné.

To jsem rozhodně nedělal.

LN Můžete upřesnit, co jste tedy v této věci dělal?

Pozval mě pan poslanec Petr Pávek (v dolní komoře byl za STAN v období let 2017 až 2021 – pozn. red.) na jedno jednání, které sám inicioval. Byl jsem na tom jednání vyloženě jako posluchač.

LN K čemu tedy to jednání bylo?

Jako ekonomický expert jsem byl přizván na jednání, abych se seznámil s tím, jaký bude postoj našeho poslanecké­ho klubu v této věci. To je všechno.

LN Byl jste tedy jen pasivní posluchač?

V zásadě ano. Jednání vedl pan poslanec Pávek. Já tam byl přizván jako jeden z účastníků.

LN Vašemu podnikání v obnoviteln­ých zdrojích energie však nahrává, že vnitřní výnosové procento je vyšší, než bylo původně navrženo předchozí vládou.

Ani nevím, jestli je vyšší, než původně navrhovala vláda. Nevím, co navrhovala vláda. Pamatuji

si jen, že se vedla spíše diskuse, zda mají být různé zdroje energie podporovan­é odlišně, anebo zda by nebylo správné sjednotit je na jednom konkrétním procentu. To bylo podle mne hlavním předmětem diskuse.

LN Řekl jste panu Pávkovi, že máte solární elektrárny a že v té věci máte logicky vlastní zájem?

S panem poslancem Pávkem jsme o podpoře obnoviteln­ých zdrojů energie spolu hovořili mnohokrát. Jsem jejich velkým zastáncem. Proto jsem do nich také investoval.

LN Přesnou výši vnitřního výnosového procenta bude určovat vláda. Bavil jste se o tom například s ministrem průmyslu a obchodu za STAN Jozefem Síkelou?

O tom jsme nikdy žádnou diskusi neměli.

 ?? ?? Věslav Michalik
Parlament schválil 15. září 2021 novelu zákona o podporovan­ých zdrojích energie, která zavádí interval vnitřního výnosového procenta (IRR) 8,4 % – 10,6 %. Přesné číslo nastaví na návrh ministerst­va průmyslu a obchodu vláda. Novela rovněž zvyšuje solární odvod o 10 % pro zdroje z let 2009 a 2010.
Jeden z pozměňovac­ích návrhů prosazoval nyní už bývalý poslanec za hnutí STAN Petr Pávek, který kvůli tomu jednal s vlivným místopředs­edou hnutí Věslavem Michalikem.
Michalik přes uzavřený investiční fond Valour ovládá solární firmy Solar Area a Rodvinov Solar Energy. Tyto firmy v minulých letech poslaly hnutí STAN sponzorské dary ve výši tří milionů korun.
Věslav Michalik Parlament schválil 15. září 2021 novelu zákona o podporovan­ých zdrojích energie, která zavádí interval vnitřního výnosového procenta (IRR) 8,4 % – 10,6 %. Přesné číslo nastaví na návrh ministerst­va průmyslu a obchodu vláda. Novela rovněž zvyšuje solární odvod o 10 % pro zdroje z let 2009 a 2010. Jeden z pozměňovac­ích návrhů prosazoval nyní už bývalý poslanec za hnutí STAN Petr Pávek, který kvůli tomu jednal s vlivným místopředs­edou hnutí Věslavem Michalikem. Michalik přes uzavřený investiční fond Valour ovládá solární firmy Solar Area a Rodvinov Solar Energy. Tyto firmy v minulých letech poslaly hnutí STAN sponzorské dary ve výši tří milionů korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia