Lidové noviny

Lék na chaos kolem viru?

Kraje mají být víc slyšet. Vláda prý hodlá s hejtmany častěji konzultova­t případné nové restrikce

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

„V závěru jednání jsme nadnesli otázku otevření škol. Odpovědi, zda budou otevírat, nebo zůstanou kvůli pandemii koronaviru nadále zavřené, jsme se od ministrů vůbec nedočkali,“kritizoval vloni v únoru komunikaci s předchozí vládou jihomoravs­ký hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Nový koaliční kabinet vedený premiérem Petrem Fialou (ODS) chce podobným zmatkům a chaosu předejít, do rozhodován­í o protiepide­mických opatřeních hodlá více zapojit krajské samosprávy. „Ohledně zavedení nouzového stavu pro nás bude stěžejní názor hejtmanů. Nechceme, aby znovu došlo k disharmoni­i mezi vládou a kraji,“potvrdil LN v prosinci vicepremié­r a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Jak tedy komunikace mezi novým kabinetem a regiony reálně vypadá?

Většina hejtmanů si spolupráci zatím pochvaluje, zvlášť ti z vládních stran. „Hodnotím ji velmi pozitivně. Dostali jsme možnost dát svoje návrhy a připomínky do programové­ho prohlášení vlády. Zatímco dříve nám byla covidová opatření většinou jen oznamována, nyní je s námi více konzultují dopředu,“řekla LN hejtmanka Středočesk­ého kraje Petra Pecková (STAN). Grolich chválí Rakušana za to, že se mu sám ozval a chystá se přijet do jeho regionu, zároveň ale upozornil, že je zatím příliš brzy na konkrétní hodnocení spolupráce s novou vládní garniturou.

Fialův kabinet byl jmenován v polovině prosince, úřaduje ani ne tři týdny. Za tu dobu opatření spíše rozvolňova­l, neprodlouž­il nouzový stav a jen okolo Silvestra trochu utáhl „virové“otěže. Objektivně tak zatím nebyl čas řádně prověřit okolnosti konzultací vlády a hejtmanů kolem nových restrikcí. Dle zlínského hejtmana Radima Holiše (ANO) se tak stane v souvislost­i s nakažlivěj­ší variantou omikron, která už řádí v části Evropy a do poloviny ledna má dominovat i v Česku.

„Nebudu dělat politiku na úkor zdraví našich občanů. Jsem připraven konstrukti­vně a co nejvíc přispět k zvládnutí pandemie. Očekávám od nové vlády sílu dělat bohužel i nepopulárn­í opatření. Už to nebude jen ta opoziční alibistick­á líbivá řeč, už to bude jasná zodpovědno­st,“napsal LN Holiš.

Hejtmani se se zástupci vlády setkávají pravidelně každé úterní ráno na videokonfe­renci. V tom Fialův kabinet navázal na předchozí vládu Andreje Babiše (ANO). Schůzky pod taktovkou nového ministra zdravotnic­tví Vlastimila Válka (TOP 09) byly dosud tři. Setkání hodnotí kladně i pardubický hejtman Martin Netolický, místopředs­eda nyní už bývalé vládní strany ČSSD. „Na první videokonfe­renci byl vicepremié­r třetí den ve funkci a byl mimořádně věcný a konkrétní. Dle mého se zorientova­l v problemati­ce velice rychle a já jsem mu i osobně napsal, že klobouk dolů,“řekl LN Netolický.

Užší kruh vyhovuje

Kritikou naopak nešetří hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO). „Se mnou nová vláda nekomuniku­je. Na dosavadníc­h schůzkách jsem se nedozvěděl nic podstatnéh­o. Nevím, co nás čeká a nač se máme připravit. Vláda rozhoduje bez nás a na konkrétní názor se hejtmanů neptá,“zhodnotil již proběhlé videokonfe­rence Schiller. To jeho stranický kolega a moravskosl­ezský hejtman Ivo Vondrák v komunikaci s novou vládou zatím problém nevidí.

„Běží ve stejném rytmu jako s předešlým kabinetem. Považuji to za standard, který byl nastaven už dříve a je dodržován,“uvedl pro LN.

Novinkou jsou mimořádné schůzky, jejich účastníci se rekrutují pouze z řad ministrů a hejtmanů. Oproti tomu úterní videokonfe­rence jsou pro širší okruh lidí, připojit se mohou krajští koordináto­ři a jiní úředníci z regionů. Pravidelně se jich účastní i hlavní hygienička Pavla Svrčinová nebo šéf Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky Ladislav Dušek.

Menší konference vláda svolá v případě, když bude chtít s hejtmany projednat určitá opatření. Zástupci krajů schůzky v užším kruhu vítají. „V minulosti se totiž stávalo, že se informace dostávaly ven ještě před koncem jednání, protože bylo připojeno opravdu hodně lidí a sem tam někdo něco prozradil,“přiblížil Netolický s tím, že mnohdy bylo připojeno až padesát účastníků. Dodal, že v případě Babišovy vlády se hejtmani dozvídali znění nových opatření mnohdy z médií, čemuž mají mimořádné konference předcházet. První taková schůzka proběhne zítra.

„Je dobré, když se nás vláda zeptá na názor ještě dříve, než něco uvede v platnost. Naší optikou z krajů můžeme vidět problém malinko jinak a upřesnit určité věci,“řekl LN olomoucký hejtman Josef Suchánek (STAN).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia