Lidové noviny

Falešný certifikát za sedm tisíc

-

Kriminalis­té stíhají čtveřici žen, které se podle nich podílely na falšování certifikát­ů o absolvovan­ém očkování proti covidu-19. Dvě z nich pracovaly ve vsetínském očkovacím centru. Podle policie ženy zajistily padělaný dokument pro více než 70 lidí, na úplatcích si přišly téměř na 500 tisíc korun. Dvěma nyní hrozí až pětileté vězení, čtyři, respektive tři roky ve vězení mohou v případě prokázání viny a odsouzení strávit další dvě spolupacha­telky.

Dvě ženy, které zajišťoval­y zájemce o očkovací certifikát bez skutečné vakcinace, policie podezírá z přijetí úplatku s trestní sazbou až pěti let vězení, a také z padělání a pozměnění veřejné listiny, za které jim hrozí tříleté vězení. „Další dvě osoby pracovaly ve vsetínském očkovacím centru a evidovaly zájemce do příslušnýc­h systémů, aniž by uvedené očkování fyzicky podstoupil­i. Obě jsou taktéž obviněny ze spáchání trestného činu padělání a pozměnění veřejné listiny,“uvedl policejní mluvčí Petr Jaroš.

Mladší z žen je podle policistů navíc podezřelá z přijetí úplatku s trestní sazbou až čtyři roky. Vzhledem k tomu, že podle policie zničila více než 70 dávek vakcíny, je stíhaná také za poškození cizí věci, podle trestního zákoníku za ně lze pachateli uložit až rok vězení.

Odměna za podvod?

Vedle peněz i kosmetika

Ženy se podle kriminalis­tů falšováním dokumentů o očkování zabývaly nejméně od září loňského roku. „Certifikát tak získalo minimálně 74 lidí napříč republikou. Vydání dalších osmi falešných certifikát­ů zabránili vsetínští kriminalis­té,“uvedl mluvčí.

Zprostředk­ovatelky podle něj posílaly potřebné údaje o zájemcích pracovnici očkovacího centra a následně vybíraly od zájemců částky od 2000 do 7000 korun za jednu dávku. „Tyto úplatky celkem dosáhly téměř půlmiliono­vé hodnoty. Policistům se podařilo zajistit finanční prostředky v řádech statisíců. Jedna z pracovnic za navádění dat do systému dostala kosmetiku v několikati­sícové hodnotě, druhá žádnou úplatu, ať materiální, či finanční nedostala,“doplnil policejní mluvčí Jaroš.

Ředitelka Vsetínské nemocnice Věra Prousková uvedla, že po odhalení kauzy prověřili ve zdravotnic­kém zařízení všechny nastavené postupy v očkovacím centru, oprávněné přístupy do informační­ch systémů. „Nedošlo k systémovém­u pochybení, ale k selhání jednotlivc­ů,“konstatova­la Prousková.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia