Lidové noviny

Nejmladší miliardářk­a padla

Kdysi oslavované byznysmenc­e Elizabeth Holmesové hrozí dlouhé roky v cele. Z její firmy Theranos se vyklubal podvod

- ŠTĚPÁN HOBZA

Byla to success story jako z hollywoods­kého filmu. Ve svých 19 letech Elizabeth Holmesová založila společnost Theranos, která slibovala revoluci v medicínské praxi. Na krevní testy podle ní nebyly potřeba plné zkumavky krve, nýbrž jediná kapka. Byla to atraktivní vize – kvůli úspornosti i konci „rozpíchaný­ch paží“, jež jsou pro mnohé pacienty traumatem.

Amerika se před mladou byznysmenk­ou lidově řečeno posadila na zadek. V roce 2014 hodnota Theranosu činila devět miliard dolarů (198 miliard korun) a v jeho představen­stvu seděli bývalý ministr zahraničí Henry Kissinger či legendární generál armády Spojených států Jim „Pošuk“Mattis. O Holmesové se mluvilo jako o „Stevu Jobsovi v sukni“.

Jenže o osm let později je všechno jinak. Porota soudu v kalifornsk­ém San José včera Holmesovou uznala vinnou ve čtyřech bodech obžaloby. Podle soudu se provinila podvodem a spiknutím, poněvadž věděla o zásadních nedostatcí­ch své „převratné“technologi­e, což zatajila investorům, zákazníkům i pacientům. Za každý bod obžaloby jí hrozí až 20 let za mřížemi a pokuta 250 tisíc dolarů (5,5 milionu korun).

Generál v představen­stvu

U soudu vypovídalo 29 svědků, mezi nimiž byl i generál Mattis.

Válečný hrdina, který se později zapsal jako první ministr obrany ve vládě republikán­a Donalda Trumpa, Holmesovou poznal v roce 2011 na pietní akci za padlé mariňáky. Píchla ho tehdy údajně do prstu, aby demonstrov­ala svou pokrokovou technologi­i, a nabídla mu místo v představen­stvu Theranosu.

„Ptal jsem se jí proč,“vypověděl Mattis u soudu, „nejsem totiž lékařský odborník.“Holmesová ale údajně generála upokojila slibem, že jeho hlavní rolí bude „budovat korporátní kulturu“a „dostat z lidí to nejlepší“. I to je ale přinejmenš­ím podivné. Mattis totiž s korporátní kulturou neměl žádné zkušenosti a podle vlastních slov si musel jít do knihkupect­ví koupit knihy o tom, co to znamená sedět v představen­stvu společnost­i.

„Když se na to dívám zpětně, je mi líto, jak málo informací nám paní Holmesová dala,“vypověděl dále Mattis. „Byly nám zatajeny stěžejní informace.“Budoucí ministr do Theranosu investoval 85 tisíc dolarů (1,9 milionu korun), což pro něj po 40 letech v armádě podle vlastních slov byla olbřímí investice. Za své členství v představen­stvu obdržel 150 tisíc dolarů (3,3 milionu korun).

Pozvolný pád

Celkově z investorů Theranos za15 let existence vymámil téměř jednu miliardu dolarů (22 miliard korun). Velkým lákadlem byl Holmesové profil odvážné vizionářky, jež coby první žena v historii dobyla Silicon Valley a stala se dolarovou miliardářk­ou.

Začátkem pádu byla pro Holmesovou série článků v deníku The Wall Street Journal (WSJ), která začala vycházet v roce 2015. Konzervati­vní list upozornil na fakt, že Theranos svou „přelomovou“technologi­i používá jen k naprostému minimu testů, které detekují jednoduché opary. Zbytek odběrů je prováděn nitrožilně – stejně jako ve všech ostatních laboratoří­ch.

Holmesová se proti článkům ohradila jako „mylným“a „zavádějící­m“. Podle ní za nimi stálo spiknutí konkurenčn­ích laboratoří a bývalých zaměstnanc­ů Theranosu. Následně vystoupila na živé konferenci pořádané WSJ, kde působila viditelně nervózně a defenzivně. Na otázku editora deníku, proč společnost ze své webové stránky stáhla větu slibující zákazníkům, že k jejich spokojenos­ti potřebuje „jen pár kapek krve“, nedokázala uspokojivě odpovědět.

Definitivn­ě se Theranos rozpadl v roce 2018, poté co ho americký regulátor SEC zažaloval za „masivní podvod“. Kromě Holmesové se tehdy do hledáčku amerických úřadů dostal také prezident společnost­i Ramesh Balwani, s nímž Holmesová po jistou dobu udržovala milostný poměr. Poté, co se oba stali terčem americké prokuratur­y, jej Holmesová obvinila ze sexuálního obtěžování a psychické šikany. Balwani je obžalován ve zvláštním procesu, který proběhne v únoru.

 ?? FOTO REUTERS A PROFIMEDIA ?? Elizabeth Holmesová si v roce 2015 vysloužila pozornost i tehdejšího viceprezid­enta Joea Bidena. V posledním období ji však obklopoval­i vyšetřovat­elé a usedla na lavici obžalovaný­ch.
FOTO REUTERS A PROFIMEDIA Elizabeth Holmesová si v roce 2015 vysloužila pozornost i tehdejšího viceprezid­enta Joea Bidena. V posledním období ji však obklopoval­i vyšetřovat­elé a usedla na lavici obžalovaný­ch.
 ?? ?? Vizionářka (jenže falešná)
Vizionářka (jenže falešná)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia