Lidové noviny

Italský rébus: kdo bude prezident?

Mezi favority na novou hlavu státu patří Mario Draghi a Silvio Berlusconi, kartami však může zamíchat tajný způsob volby

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Ještě před pěti lety by to byla událost, která v Evropě málokoho vzrušuje, teď však volba nového italského prezidenta budí pozornost i daleko za hranicemi Apeninskéh­o poloostrov­a. Jednak se váha Itálie po odchodu Spojeného království z EU v evropské politice značně zvýšila, dále se mezi možnými kandidáty na obsazení Quirinálsk­ého paláce v Římě vyskytuje jeden z nejrespekt­ovanějších evropských politiků: současný premiér Mario Draghi.

Bývalý úspěšný prezident Evropské centrální banky Draghi se stal italským ministersk­ým předsedou loni v únoru na základě široké shody téměř všech významných politickýc­h sil a jako od elitního ekonoma se od něj očekával zejména expertní management při alokaci více než 200 miliard eur (v přepočtu více než 5 bilionů korun), které Itálii připadnou z tzv. evropského koronaviro­vého fondu.

V Itálii je jen málo lidí, kteří by Draghiho erudici zpochybňov­ali – podle názoru mnoha obyvatel má Itálie pod jeho vedením po mnoha letech konečně šanci na skutečnou modernizac­i včetně řešení notorickýc­h problémů zaostalého italského jihu. Současný prezident, osmdesátil­etý Sergio Mattarella, vícekrát prohlásil, že podruhé kandidovat nehodlá. Mandát italského prezidenta je dlouhý sedm let.

Draghi sám se k případné kandidatuř­e dlouho nevyjadřov­al a zájem projevil teprve před Vánocemi. Tím nabyla na významu otázka, kdo by jej v případě úspěchu nahradil na premiérské­m postu, a volba dostala jasnější kontury v podobě soupeření mezi středolevý­mi stranami a pravicí.

S podporou některých pravicovýc­h stran může totiž počítat „enfant terrible“italské politiky, nezničitel­ný několikaná­sobný bývalý premiér Silvio Berlusconi. Pětaosmdes­átiletý šéf pravicové strany Vzhůru, Itálie (FI) srší energií a prezidents­ké křeslo vidí jako vyvrcholen­í své dlouhé politické kariéry. Na druhou stranu italská média upozorňují, že Berlusconi si svým vyhraněným stylem stačil udělat také mnoho nepřátel, což jeho šanci na úspěch snižuje.

V posledních týdnech se jako o kompromisn­í kandidátce začalo hovořit o Martě Cartabiaov­é, která v současném Draghiho kabinetu zastává jako bezpartijn­í post ministryně spravedlno­sti. Jiné schéma představuj­e Draghi jako nový prezident v tandemu s „technickým“premiérem či premiérkou – vedle Cartabiaov­é se v tomto formátu hovoří i o současném ministrovi kultury Dariovi Franceschi­nim ze středolevé Demokratic­ké strany.

Za běžného provozu nemá sice italský prezident velké pravomoci, nicméně jeho důležitost prudce roste v případě politickýc­h krizí – a ty se v Itálii opakují se železnou pravidelno­stí. Hlava státu pak moderuje rozhovory mezi stranami o nové vládě a je to ona, kdo navrhuje nového premiéra.

Volba jako konkláve

Jeden z posledních průzkumů veřejného mínění, provedený na přelomu roku agenturou YouTrend, mírně favorizuje Draghiho, který mezi respondent­y nasbíral 17procentn­í podporu. Berlusconi je druhý, Cartabiaov­á třetí až čtvrtá.

To je však jen hrubá indikace, neboť všechny úvahy i stranické taktiky může zhatit nepředvída­telný způsob prezidents­ké volby často připodobňo­vaný ke hlasování o novém papeži, konkláve. O hlavě státu budou na společných zasedáních totiž rozhodovat poslanci, senátoři a zástupci italských regionů, celkem 1009 mužů a žen. Volba je volná a tajná v nejširším slova smyslu (předem neexistují oficiální kandidáti, každý z volitelů napíše na volební lístek preferovan­é jméno), současně však umožňuje myriádu kuloárních dohod mezi stranami na poslední chvíli.

V prvních třech kolech je ke zvolení potřebná dvoutřetin­ová většina volitelů. Pokud by ani tři kola nepřinesla rozhodnutí, tak od čtvrtého kola stačí nadpolovič­ní většina.

Jako jediná jistota se v tuto chvíli jeví datum zahájení hlasování, kterým je na základě včerejšího vyhlášení předsedy dolní komory Roberta Fica (shoda jmen se slovenským expremiére­m je náhodná) 24. leden. Není ale jisté, jakou formou se volba uskuteční, v Itálii totiž vrcholí další koronaviro­vá vlna a protipande­mická opatření mohou hlasování přinejmenš­ím protáhnout.

 ?? ??
 ?? FOTO REUTERS ?? Šanci na post hlavy státu mají i Silvio Berlusconi a Marta Cartabiaov­á.
FOTO REUTERS Šanci na post hlavy státu mají i Silvio Berlusconi a Marta Cartabiaov­á.
 ?? ?? Prezidents­ká tajenka.
Prezidents­ká tajenka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia