Lidové noviny

Každý český umělec může jít do ciziny

- ERIKA ZLAMALOVÁ

Spojení sklářského výtvarníka a hyperreali­stického sochaře se může zdát na první pohled odvážné. Že se riskovat vyplatilo, dokládá aktuální výstava s názvem Inkarnace v pražské DSC Gallery, kde se společně představuj­í Rony Plesl a Richard Štipl. Jak sami autoři říkají, spojují je základní témata, otázky problemati­ckého vztahu současné společnost­i k lidské konečnosti a smrti. Nejnovější díla do prostoru zasadil renomovaný architekt Josef Pleskot, který je stejně jako autoři fascinován technickým­i a technologi­ckými výzvami.

LN Kdo inicioval výstavní projekt Inkarnace a jakou roli v jeho finální podobě hraje architekt Josef Pleskot?

R. P.: Společný projekt inicioval Richard Štipl, což mě velmi potěšilo. Beru to jako kompliment i závazek. A architekt Josef Pleskot hraje jednu ze zásadních rolí. Patří k mým velkým vzorům. Vážím si jeho pokory a zároveň nezlomné individual­ity. Díky těmto přístupům je Pleskotova tvorba přesvědčiv­á, což se myslím projevilo i na naší instalaci, která je odvážná, a přitom přirozeně vyrůstá už tak z velice členitého prostoru galerie a ten se stává ještě členitější­m. Většina autorů by se snažila zklidňovat, Josef naopak zneklidňuj­e.

LN Oba jste úspěšní v zahraničí. Jaká je cesta českého umělce do světových galerií a na věhlasné veletrhy?

R. Š.: Myslím, že kritéria jsou a budou pořád stejná. Prorazí schopní, připravení, ti, kdo mají trochu štěstí. Dnešní statistiky jsou ale neúprosné. V nedalekém čtyřmilion­ovém Berlíně žije, dle oficiálníc­h stránek města, v současnost­i odhadem dvacet tisíc profesioná­lních umělců, v celé zemi je sedm set galerií, které provozují komerční provoz, z čehož stovka vydělá 80 procent ročního příjmu. Výtvarná disciplína se vymyká pravidlům, která náleží třeba lehce ověřitelný­m sportovním statistiká­m, a spíš podléhá náladám, tlakům, rychle se měnícím trendům, krizi finančních trhů, nástupu kryptoměn, investicím, tzv. objevům měsíce ad. I přesto je možné, aby se současný český umělec objevil v zahraniční­ch galeriích na vysoké úrovni. Těch jmen je dnes poměrně dost.

Musím také dodat, že u mě je zastoupení tvorby v zahraničí ovlivněno životním příběhem. S rodiči jsem jako malý emigroval do Kanady, kde jsem vystudoval výtvarnou školu a zapojil se do standardní­ho výtvarného provozu. Domovská galerie v Toronto mi umetla cestu do New Yorku a do mezinárodn­ích okruhů a galerií.

LN Jaký rozdíl je v přístupu k umění v Česku a ve světě?

R. P.: Kvalitu umění nerozděluj­i na české, francouzsk­é, britské, ale ani na malbu, sochu, koncept, sklo, kámen. Čeští umělci si často stěžují na izolaci a škatulková­ní, ze kterých vyplývá nemožnost proniknutí především mezi umění západní. Částečně je to pravda, která se „táhne“z bolševické minulosti rozdělenéh­o světa. Na druhé straně k této izolovanos­ti čeští umělci sami přispívají. Máme málo odvahy měřit se s nejlepšími a raději se uzavřeme do pohodlné komunity, sklářské, regionální nebo skupinové. Umění má velkou výsadu a krutost zároveň, jsme tu pouze sami za sebe, to je také jeho největší hodnota, a proto je předmětem sbírání. Jít do ciziny je i otázka velkých investic a to se nám také často nechce.

Shrnuto, nejsme o nic horší, máme o něco horší startovní čáru, kvůli minulosti a poloze, ale to je prostě fakt, na který bychom se neměli vymlouvat.

LN Na jaře vás, pane Plesle, čeká účast na Benátském bienále. Co vystavíte?

R. P.: Už před lety jsem si řekl, že to zkusím a půjdu s kůží na trh. Nebudu se uzavírat do žádné komunity, ani sklářské nebo obecně české. Chce to hodně odvahy a taky trochu peněz. Nejsem naštěstí jediný, vidím tuto odvahu a zarputilos­t u více umělců, které obdivuji. Rád bych ale dodal, že u mě je to trochu jiné v tom, že české sklo má ve světě dveře už otevřené, ale já těmito dveřmi nechci vcházet. Jsou to dveře do galerií, které nabízejí dekorativn­í sklářskou tvorbu bez duše a neměří se s nejlepším volným uměním a designem. Benátské bienále takovými dveřmi je. Pronajal jsem si na období sedmi měsíců krásný renesanční kostel Santa Maria della Visitazion­e na nábřeží Zattere. Budu zde vystavovat čtyři téměř tunové objekty, tři křišťálové a jeden uranový. Projekt bude vystaven po celou dobu trvání bienále, a zda bude i jeho součástí, se rozhodne v nejbližšíc­h dnech. Instalace se jmenuje Stromy rostou z nebe a akcentuje důležitost vize a víry v životě člověka. Bude se jednat o přímé pokračován­í mé instalace ve V&A muzeu v Londýně, kde jsem již pracoval s Jiřím Šínem, který vynalezl zcela novou technologi­i tavení skla. Půjde o největší objekty s plným reliéfem z jednoho kusu skla na světě, což dokáže pouze naše studio.

LN Vaše práce, pane Štiple, se silně dotýká základních lidských, křesťanský­ch hodnot i přirozenýc­h pudů. Proč volíte tento druh výpovědi?

R. Š.: Už v raném dětství jsem se v rodinné sbírce setkával s náboženský­m uměním, se zájmem jsem četl příběhy ze života světců, antické báje. Tyto příběhy jsou nositeli evropských dějin umění, které stojí na bedrech Jeruzaléma, Atén a Říma, tím pádem samotné západní civilizace.

V Severní Americe, kde jsem částečně vyrůstal a kde se formoval můj postoj k tvorbě, se často řešila kulturní apropriace. Připadalo mi zvláštní, že k tomu dochází, každý má svůj duchovní domov a odkazy, ze kterých čerpá, nebo ne? Rozhodl jsem se, že budu pracovat především s látkou, tématy, jež důvěrně znám, a tím dokážu oslovit širší škálu diváků, což se ukázalo jako správná volba. Námětů, které se dají zpracovat z bohatých dějin umění, je nespočet a mnohé z nich snesou současné zpracování.

Inkarnace

DSC Gallery Praha Do 4. února 2022.

 ?? FOTO DSC GALLERY ?? Sklář a sochař.
Společná výstava Ronyho Plesla a Richarda Štipla ve DSC Gallery.
FOTO DSC GALLERY Sklář a sochař. Společná výstava Ronyho Plesla a Richarda Štipla ve DSC Gallery.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia