Lidové noviny

Špatně zalité jahody

Že se vláda snaží šetřit i na platech, je dobře. Zatím to ale bere ze špatného konce

-

Nová vláda se netají snahou snížit rozpočtový deficit plánovaný pro tento rok. Ve vládní koalici navíc hraje prim ODS, která dlouhodobě volá po „malém státu“, a tak je logické, že vláda chce deficit snížit cestou osekávání výdajů, nikoli navyšování příjmů.

Nedávno jsem na těchto stránkách vyslovil obavu, že najít během pár týdnů v návrhu státního rozpočtu pro letošní rok „rozpočtové sádlo“, tedy výdaje, jejichž snížení lze snadno obhájit, nebude legrace. Nuže v minulém týdnu vláda Petra Fialy přišla s prvním konkrétním návrhem na úspory. Návrh bohužel mou obavu potvrdil, a to hned v několika směrech.

Všem bez rozdílu

Začněme od lékařů a některých dalších pracovníků ve zdravotnic­tví. Ti mají z tohoto návrhu nejspíš aspoň trochu radost, protože jejich platy by se měly zvýšit o šest procent, tedy aspoň o krapítek víc, než jaká se pro letošek očekává inflace.

Oficiálním zdůvodnění­m tohoto zvýšení ovšem není nedostatek personální­ch kapacit ve zdravotnic­tví, nýbrž finanční ohodnocení lidí „v první linii“boje s covidem. Nová vláda tedy sice hned po nástupu začala zdůrazňova­t, že chce platy zvyšovat jen selektivně tam, kde to dává smysl, ale u zdravotník­ů na tuto selektivno­st vzápětí rezignoval­a a navázala na vládu minulou v jejím nepěkném zvyku rozdávat plošně: zvyšuje platy – podobně jako dříve Babiš a spol. – všem zdravotník­ům bez rozdílu. Tedy bez ohledu na to, zda daný lékař nebo jiný zdravotník skutečně potí krev v péči o pacienty se závažnými projevy covidu, nebo působí v jiných oborech medicíny, kde výkony naopak klesly, protože byly odloženy ve jménu soustředěn­í na boj s pandemií.

Vláda dále hrdě prohlašuje, že navrhuje zvýšení platů i u učitelů, a to o dvě procenta. Je jasné, že při očekávané inflaci někde kolem pěti procent se příjem učitelů z hlediska reálné kupní síly ve skutečnost­i sníží. Hlavní problém ale vidím v porovnání učitelskéh­o příjmu nikoli s inflací, nýbrž s příjmy ostatních vysokoškol­áků.

Relaci učitelskéh­o platu k platům vysokoškol­áků bývala kdysi ostudná: například pro učitele druhého stupně to bylo jen mírně nad 60 procenty, což Českou republiku umisťovalo na úplný chvost žebříčku bohatých zemí sdružených v OECD (a pro české učitele jinde než na druhém stupni nebyla platová relace výrazně jiná). Babišově vládě je třeba jednoznačn­ě přičíst k dobru, že tuto relaci v posledních několika letech dramaticky zlepšila (pro druhý stupeň na loňských zhruba 80 procent), byť úrovní obvyklých třeba v Německu nebo ve Finsku jsme zatím nedosáhli.

Fialově vládě jako by nevadilo, že při očekávaném letošním celkovém růstu mezd v ekonomice tempem kolem pěti procent budou učitelská dvě procenta znamenat, že se relativní ohodnocení ve školství nejen nebude dál zlepšovat, ale že se dokonce začne propadat zpátky dolů. Učitelský stav je základním pramenem budoucí prosperity země. I kdyby stát potřeboval šetřit sebevíc, platy učitelů (a ředitelů) jsou tou úplně nejhorší položkou.

Třetím problemati­ckým místem vládního návrhu je nápad zmrazit platy státních úředníků (a ústavních činitelů). Za mizerný stav českých veřejných financí ale úředníci přece nemůžou o nic víc než ostatní lidé přijímajíc­í peníze ze státního rozpočtu. Kdybych byl státním úředníkem, jistě bych se ptal: proč vláda nenavrhne v podobném duchu také zmrazení třeba všech důchodů? Bylo by to férové, a navíc výsledná úspora by byla daleko větší.

Opět narážíme na problém

nevhodně plošného, nedostateč­ně selektivní­ho

přístupu, jen tentokrát v opačném gardu, kdy se pro

jistotu nepřidá nikomu

Pod tlakem provizoria

Ministr financí Stanjura se ale nepřímo přiznal k pocitu, že úředníci můžou za rozpočtové deficity skutečně víc než jiní příjemci veřejných peněz: hledání úspor ve sféře platů totiž zdůvodnil mimo jiné pozorování­m, že příjmy lidí ve veřejné sféře už řadu let rostou rychleji než ve sféře soukromé. Tato argumentac­e dává smysl jen tehdy, pokud má pan ministr pocit, že příjmy státních zaměstnanc­ů postupně přerostly úroveň, která by odpovídala jejich pracovním výkonům.

Jsou-li však úředníci přeplaceni, čekali bychom zástupy zájemců o práci ve státní sféře; ve skutečnost­i je ovšem řada úředních míst dlouhodobě neobsazený­ch. Pravda bude spíš taková, že někde je úředníků málo, a jinde moc.

Šetření na úřednících by tedy bylo racionální a vítané, pokud by šlo cestou propuštění přebytečný­ch a zvýšení platu těch potřebných, nikoli cestou škrcení platů všem bez rozdílu. Opět tedy narážíme na problém nevhodně plošného, nedostateč­ně selektivní­ho přístupu, jen tentokrát v opačném gardu, kdy se pro jistotu nepřidá nikomu. Jako by zahradník neuměl ze záhonu jahod pečlivě vytahat plevel a pak zalít jen jahody, a tak radši nechá celý záhon bez vody.

Popsaná vládní představa o vývoji platů má zatím jen podobu prvního nezávaznéh­o návrhu, zpracované­ho navíc pod tlakem počínající­ho rozpočtové­ho provizoria. Ještě je tedy prostor pro úpravy. Doufejme, že vláda tento prostor využije.

 ?? ?? MICHAL SKOŘEPA ekonom České spořitelny a člen vedení České společnost­i ekonomické
MICHAL SKOŘEPA ekonom České spořitelny a člen vedení České společnost­i ekonomické

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia