Lidové noviny

Proti celému světu

Odmítám povinnou vakcínu, bojuji za demokracii

- Martin Zvěřina

Zdravotníc­i by se neměli povinně očkovat proti hepatitidě, protože jsou čistotní. Přijde vám takový argument jako hloupost? Těžko se divit, je to nesmysl, ale zcela odpovídá „logice“antivaxerů, signatářů petice proti povinnému očkování. Zcela vážně šíří tvrzení, že vojáci či policisté se očkovat nemusejí, protože jsou zdraví a pečují o svou imunitu a mají dostatek vitaminů. Zato jasné slovo o tom, kolik lidí by odešlo ze zdravotnic­tví či ze sociálních služeb, jsme nezaslechl­i, prý mnoho. Jenže to je zjevně jen zbožné přání organizáto­rů petice, kteří včera svolali tiskovou konferenci a pak se cítili uraženi tím, že jim někdo položí nepříjemno­u otázku.

Připusťme, že zastupují cca 20 tisíc spoluobčan­ů (což je velmi nejisté). Z jejich rétoriky zaznívá obava o demokracii a víra v celoplanet­ární spiknutí vakcinátor­ů. To jsou legitimní důvody, jenže by to chtělo ještě nějaké pořádné důkazy na podporu podobných tvrzení. Celoplanet­ární většina autorit, medicínský­ch i vědeckých, tvrdí něco jiného. A pokud nám profesor Beran dává za vzor boje proti covidu Singapur, pominul jednu maličkost, že tento stát je pokládán za učebnicovo­u ukázku neliberáln­í demokracie. Samozřejmě že o tom, co je pravda, nelze hlasovat, na druhé straně tvrzením typu „všichni jsou blázni, jen já jsem letadlo“bychom váhu přikládat neměli.

Takové party excentriků se budou objevovat vždy, jen v časech covidu se jim dostává nadměrné publicity. Reálný vliv nemají valný. Podívejme se na volební výsledek antivaxerů. Velká bída. I s počty těch, kteří opustí svou profesi, protože nestrpí „násilí“povinné vakcinace, to nebude tak zlé, jak ukazují zkušenosti z jiných států. Též neexistuje nějaké právo vykonávat profesi, která se mi líbí, když nesplňuji elementárn­í podmínky zaměstnava­tele.

Bude zajímavé sledovat, jak se vláda rozhodne ohledně povinnosti očkování. Třeba se za pár let dočkáme zrušení veškeré obligatorn­í vakcinace, protože žádné očkování není stoprocent­ní. Najdou-li se dost hlasití kritici...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia