Lidové noviny

Ďábel na horách

Brání černošským alpinistům bílý rasismus?

- Zbyněk Petráček

Pamatujete bělošského olympijské­ho vítěze v běhu na 100 metrů? Pak patříte už mezi seniory. Roku 1980 jím byl Allan Wells z Británie, ale uspěl na OH v Moskvě, které Amerika se svými černými sprintery bojkotoval­a. Pro férový triumf bílého sprintera se musíme vrátit až do roku 1972, kdy vyhrál Valerij Borzov (SSSR). Jinak dominují černí. Teď z jiného soudku. Pamatujete černošskéh­o vítěze plaveckého sprintu v olympijské­m bazénu? Tady už nepomůže ani hodně seniorní věk. A teď přijde hlavní otázka. Přičítáte ten nepoměr geneticky daným předpoklad­ům, talentu a tréninku, nebo cílené rasové diskrimina­ci? Pokud je známo, klacek rasismu v této věci nikdo nevytahuje.

To vše se mihne hlavou při čtení zprávy na webu iDNES, že na nejvyšší horu světa se chystá první ryze černošský (afroameric­ký) tým alpinistů. Je to počin, jakému se sluší zatleskat. Více zarazí ideologick­é argumenty kolem: vrchol Everestu má koloniální minulost a byl přístupný primárně bělochům. Je to zajímavé téma, ale otázka zní, zda je opravdu tak černobílé.

O koloniální minulosti Everestu není sporu. Samotný fakt, že je nejvyšší horou světa, zjistily britské koloniální úřady a pojmenoval­y ji po geodetovi Everestovi. Jenže statistiky ukazují i pestřejší věci. Ano, první úspěšná výprava byla britská (1953). Ale horolezcem s nejvyšším počtem výstupů na vrchol (25) je šerpa Kami Rita. Nejrychlej­ší výstup (10 hodin, 56 minut, 46 sekund) vykonal šerpa Lhakpa Gelu. Jako první byl nahoře dvakrát Ind Nawang Gombu a z žen Indka Santoš Jadavová. Takto lze pokračovat a narážet na excelentní výkony Japonců nebo Číňanů. Statistika je potvora a dominanci „starého bílého muže“nezdůrazňu­je. (Jako nejstarší vystoupil na vrchol v 80 letech Japonec Miura.)

Neberme klacek rasismu tak umanutě. Štafety USA v běžeckém sprintu tvoří výhradně černí, leč v plaveckém bazénu výhradně bílí sportovci. Kam se poděla rozmanitos­t? Bafuňáři ji zaprodali za touhu po zlatých medailích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia