Lidové noviny

Přiškrcené vzpomínky na gulagy

Rozpuštění­m Memorialu chce Rusko dostat pod kontrolu zkoumání nepohodlný­ch kapitol svých dějin

-

To, jestli ruský nejvyšší soud skutečně rozpustí organizace fungující pod hlavičkou Memorialu, nebylo do vynesení rozsudku vůbec jasné. Například hudební kritik a příležitos­tný politický komentátor Artěmij Trojickij to v glose pro list Novaja Gazeta viděl 50 na 50. „Není to politická strana, opoziční médium, síť protestníc­h buněk ani aktivisté z ulice. Je to instituce, která nikoho přímo neuráží, reprezentu­je určitý symbol a podporuje ji spousta vlivných lidí i organizací,“napsal Trojickij.

Vysvětlit likvidaci Memorialu jen choutkami ruského prezidenta Vladimira Putina, který je sám produktem sovětských tajných služeb a při svém vládnutí je protežuje, by ale podle Trojického bylo příliš jednoduché. Už zhruba před deseti lety se začal odehrávat příběh, který do jisté míry osud Memorialu předznamen­al. Pro tuto organizaci bylo typické, že neměla nikdy úplně pevné struktury a její příznivci se k ní hrdě hlásili, často ale své akce podnikali pod hlavičkou svých vlastních subjektů.

V liberálníc­h devadesátý­ch letech jedna taková skupina nadšenců spojená s Memorialem založila v Permské oblasti na Urale autentické muzeum gulagu. Využila k tomu pozůstatky skutečné pracovní kolonie Perm-36, která vznikla za druhé světové války a ve vrcholných letech rozkvětu sovětského impéria tu seděli ve speciálně zostřeném režimu sovětští disidenti.

V roce 2014 však místní úřady zcela vyšachoval­y zakladatel­e muzea a převzaly jeho správu samy. Pokyn ale nepřišel přímo z Kremlu. Šlo o proces, který navenek iniciovaly určité skupiny ruské společnost­i – veteránský spolek bývalých vězeňských dozorců a s nimi spřízněná komunistic­ká strana, stejně jako nacionalis­tické levicové hnutí Suť Vremeni.

Nechtěné dějiny

Těm, kdo drží v Rusku reálnou moc: Kremlu, Federální bezpečnost­ní službě (FSB), prokuratuř­e a místním úřadům to tak vlastně vyhovovalo. Nakonec i prezident Vladimir Putin utnul debaty o perspektiv­ě muzea tím, že nic se zavírat nebude a stát této instituci pomůže.

Muzeum gulagu tak existuje dál, ale s upraveným image. Ukazuje režim, v němž museli žít vězni, i to, jaké měli podmínky. Už méně se však mluví o tom, kdo systém gulagů vytvořil a udržoval. V Rusku i ve světě se o muzeu příliš moc neví a zdá se, že i toto je záměr – nepropagov­at, aby nebylo moc vidět. Zřejmě ze stejného důvodu pak usnula i snaha o zapsání do registru UNESCO.

I Memorial určitým silám ruské společnost­i vadil. Gigantická práce na zkoumání politickýc­h represí je obecně známá. Díky databázi obsahující tři miliony jmen je možné zjistit, kdy byl konkrétní člověk zatčen a kolik dostal let vězení, případně kam byl odvlečen. Spolupraco­vníci Memorialu v regionech dokázali z potvrzení, která příbuzným zemřelých dávalo ministerst­vo vnitra, určit místa pohřebišť a symbolicky je označit byť třeba jen kříži.

Memorial také zkoumá takové kapitoly moderních dějin, na které Putinův režim není hrdý, protože narušují stále více posilovano­u ideologii vítězství ve druhé světové válce. Jsou to třeba osudy milionů sovětských válečných zajatců, trpících v německých lágrech a pak ještě mnohdy následně v sovětských gulazích, protože byli považováni za zrádce. Nebo lidé odvlečení z území okupovanýc­h Němci do říše na práci.

Právě „házením vidlí“do budování mýtu hrdinného vítězství nad fašismem, který se režim snaží povýšit na základní pilíř národní identity, Memorial štval své odpůrce nejvíc. Formálně sice bylo důvodem rozpuštění to, že organizace několikrát neuvedla svůj status „zahraniční­ho agenta“, protože jí to kvůli financován­í ze zahraniční­ch grantů ukládá zákon. Prokurátor Alexej Žafjarov to ale u soudu pojmenoval natvrdo. Memorial podle něj „zkresluje historicko­u paměť“a vytváří „falešný obraz Sovětského svazu jako teroristic­kého státu“. „My, potomci vítězů, jsme nyní nuceni přihlížet rehabilita­ci zrádců a nacistický­ch kolaborant­ů – nejspíš proto, že za to někdo platí,“prohlásil Žafjarov.

Místo nadšenců nastoupí stát „Rozhodnutí nejvyššího soudu znovu potvrdilo, že historie politickéh­o teroru organizova­ného státem nezůstává pro Rusko jen akademický­m tématem, které zajímá pouze odborníky, ale ostrým problémem současnost­i,“reagoval ve svém prohlášení Memorial, který chce všemi zákonnými prostředky ve své činnosti pokračovat. Jestli se mu to pod jeho vlastní hlavičkou podaří, je otázkou.

Ti, kdo jsou u moci, si však dokážou spočítat, že renomované hnutí mající důvěru u západních donorů a zkoumající temné kapitoly vlastní minulosti je to nejmenší, co potřebují. Vlastně ani mnozí v Česku se netváří příliš nadšeně na projekty česko-německého usmiřování a výzkumy poválečnýc­h zločinů Čechů na Němcích za německé peníze.

Rusko už kvůli mezinárodn­ímu image nemůže vzpomínání na gulagy zakázat. Je však pro něj výhodné vytvořit vakuum, kde nebude žádná silná státem neovládaná instituce, která by se těmito dějinnými kapitolami zabývala. Roli Memorialu převezme stát s tím, že podobně jako v permském muzeu gulagu (které stále funguje a má poměrně bohatý program) se bude bádat řízeně, co nejméně a akcentovat se bude jen jedna strana mince. Například to, že gulagy byly z části daní sovětskému pokroku a také důsledkem excesů tehdejších vůdců, kteří jsou v Kremlu v nemilosti – jako třeba Vladimira Iljiče Lenina či kdysi mocného šéfa tajné policie NKVD Lavrentije Beriji.

Nebude ale příliš žádoucí mluvit o tom, že systém represí udržovaly sovětské tajné služby, které se jmenovaly různě: Čeka, NKVD, KGB, Směrš a dnes mají následovní­ky ve FSB a vojenské rozvědce GRU. I když jejich moc v devadesátý­ch letech zeslábla, dnes se opět vrací do starých sovětských kolejí a utahují šrouby. Nic o tom nevypovídá přesvědčiv­ěji než současné poměry v Rusku.

Následovní­ci Memorialu však jsou ve výhodě, protože nikdy nevytvořil­i úplně pevné struktury a rozpuštění pro ně nic hrozného neznamená. V mapování gulagů mohou pokračovat dál na vlastní pěst. I databáze zřejmě zůstane, může být spravovaná i ze zahraničí, kde má Memorial řadu poboček. Se zahraniční­mi granty to může být obtížnější, na druhou stranu přinesl zákaz pro Memorial svým způsobem reklamu, která může vyvolat více přízně demokratic­kého světa. Jedno však zůstane – ti, kdo se snaží v Rusku objevovat celou pravdu pohnutých dějin, to budou mít stále těžší a těžší.

TOMÁŠ

VLACH spolupraco­vník LN

Následovní­ci Memorialu jsou ve výhodě, nikdy nevytvořil­i úplně pevné struktury a rozpuštění pro ně nic hrozného neznamená

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Zadržení kvůli nesouhlasu. Odpor proti rozpuštění Memorialu vyjádřili aktivisté minulé úterý přímo před sídlem nejvyššího soudu.
FOTO ČTK/AP Zadržení kvůli nesouhlasu. Odpor proti rozpuštění Memorialu vyjádřili aktivisté minulé úterý přímo před sídlem nejvyššího soudu.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia