Lidové noviny

Dobrá investice porazí i inflaci

Nechávat ležet peníze jen na spořicích účtech se letos nevyplatí, kvůli rostoucím cenám ztratí na hodnotě víc než jindy.

- JANA CHMELÍKOVÁ

Kvůli rekordní inflaci, která momentálně dosahuje víc než šest procent, se jakékoliv peníze ležící na běžných, ale i většině spořicích účtů znehodnocu­jí. „Problém není v tom, že by Češi málo spořili. Spíše je v tom, že málo investují. Spoření totiž znamená – a v letošním roce bude znamenat ještě více –, že ztrácí kupní sílu svých peněz,“varuje Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank a člen vědeckého grémia České bankovní asociace. „V příštím roce tak přijdou o podstatnou část svých úspor,“konstatuje.

Zjednoduše­ně řečeno: pokud nemáte peníze uloženy se ziskem minimálně tak vysokým, jako je inflace, jejich hodnota klesá. Míra inflace rostla už během podzimu, Česká národní banka (ČNB) se proto rozhodla razantně zvýšit základní úrokové sazby z 1,25 procenta na 2,75 procenta. Vzápětí se tím zvedly úroky u hypoték, ale i na spořicích účtech.

Ale i ten nejlépe úročený spořicí účet, Dobrý klient u Trinity Bank, se momentálně úročí jen 3,08 procenta.

S investicí poradí odborník „Nejvhodněj­ší je oslovit odborníka a s ním vybrat na míru investiční produkty, které se rozlišují na dynamické, vyvážené a konzervati­vní,“radí Hana Chevalier ze společnost­i 4fin. Každý takový produkt má své výhody i nevýhody, které poradce zhodnotí dle preferencí klienta. „Na běžném nebo spořicím účtu je dobré mít maximální rezervu do výše šestinásob­ku měsíčních výdajů a i to je individuál­ní,“dodává. Vždy je ale potřeba počítat s tím, že peníze jsou investovan­é většinou alespoň na tři roky a po tuto dobu na ně klient nemůže sáhnout.

Další možností spoření jsou investiční fondy. Výhodou je vysoká likvidita (k penězům se dostanete rychle) a vyšší výnos než na spořicích účtech. Podle vybraného produktu je tam pak možnost minimální (konzervati­vní) i vysoké (dynamické) kolísavost­i hodnoty investice. Pokud budete poradce hledat, nejdřív se zeptejte ve svém okolí.

„Rozhodně dejte na doporučení dobrých známých, kteří se svým poradcem pracují delší dobu. I já mám 90 procent nových klientů z doporučení těch stávajícíc­h,“říká Lucie Kovářová, poradkyně Finance Albatros. „Rozhodně bych nehledala jen na internetu, profesioná­lní webová stránka není záruka profesiona­lity v oboru finančního poradenstv­í,“varuje.

Kryptoměny je třeba sledovat Oblíbeným způsobem investice se stávají také kryptoměny, nejslavněj­ší z nich je bitcoin. Investice prostředni­ctvím kryptoměn je samostatno­u kapitolou. Jako u jakéhokoli­v jiného produktu je i zde potřeba sledovat vývoj. Jakmile hodnota kryptoměny na burze výrazně klesne, je ideální doba ji nakoupit. Ve chvíli, kdy jde hodnota vzhůru, je výhodné ji prodat.

Na první pohled může jít o velké výnosy, je ale třeba mít na paměti jejich vysokou volatilitu, postupujíc­í snahy o jejich regulaci, v neposlední řadě obtížnější směnu vyšších částek na tradiční měny. O výnosy z kryptoměn se v podobě adekvátníh­o zdanění zajímá i česká finanční správa.

Jako pozitivní by se mohlo zdát, že míra nezaměstna­nosti letos nestoupla, naopak spíše mírně klesla – je nejnižší v Evropské unii i v zemích Organizace pro hospodářsk­ou spolupráci a rozvoj (OECD).

„Zaměstnanc­i si budou muset utáhnout opasky zřejmě nejvíce od 90. let kvůli poklesu reálných výdělků, jež by kvůli inflaci mohly být nejvýrazně­jší od té doby,“varuje Kovanda. Vzhledem k dobrým vyjednávac­ím podmínkám zaměstnanc­ů, kterých je nedostatek, leckde dojde i ke zvýšení platů – jen tak nebude lepší příležitos­t, kdy si říct o přidání, než máte právě teď.

To ovšem spolu s rostoucími cenami energií, materiálů, nákladů na přepravu a dalších proměnných zvýší náklady zaměstnava­tele, který nejdřív sníží svoji marži, časem ale tyto náklady bude muset promítnout do koncové ceny. A to se zase projeví jako vyšší inflace...

Problém není v tom,

že by Češi málo spořili. Spíše je v tom, že málo investují... V příštím roce tak přijdou o podstatnou

část svých úspor.

LUKÁŠ KOVANDA šéfekonom Trinity Bank a člen vědeckého grémia ČBA

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia