Lidové noviny

Spoření na důchod je nutnost

Přechod ze starého penzijního připojiště­ní na doplňkové penzijní spoření se vyplatí mladším ročníkům

- JANA CHMELÍKOVÁ

Generace dnešních čtyřicátní­ků a mladších by se čistě na státní důchody spoléhat neměly. Ačkoliv se na nutnost důchodové reformy poukazuje už řadu let, žádná velká řešení stále nepřišla. Dobrá zpráva ale je, že čím dál více lidí si na důchod skutečně spoří.

Ať už máte spoření na penzi zajištěné, nebo nikoliv, vyhledejte finančního poradce, aby vám pomohl zorientova­t se v aktuálních produktech a jejich podmínkách, případně navrhl upravení odkládané částky. Skryté kouzlo efektivníh­o spoření totiž spočívá v důslednost­i a pravidelno­sti úložek.

„Složený úrok je největší matematick­ý objev všech dob,“pronesl údajně kdysi už Albert Einstein. Složený úrok je zjednoduše­ně řečeno úrok z úroků. Pokud peníze odkládáte postupně, jejich hodnota se zvyšuje o úroky, ze kterých vám plynou další úroky: prostě peníze dělají peníze.

Základními dvěma produkty penzijního spoření jsou penzijní připojiště­ní (PP) a doplňkové penzijní spoření (DPS). Penzijní připojiště­ní se od 1. 1. 2013 přeměnilo na doplňkové penzijní spoření a původní penzijní připojiště­ní se dnes nazývá transformo­vaný fond. Pokud budete do doplňkovéh­o penzijního spoření vkládat 300 korun měsíčně, státní příspěvek činí 90 korun. S vyšším vkladem účastníka se zvyšuje i příspěvek státu – při 500 korunách je to 130 korun od státu, při 750 korunách erár přidává 180 korun, při tisícovce činí státní příspěvek 230 korun.

Přispět může i zaměstnava­tel Využít můžete i příspěvek zaměstnava­tele až 50 tisíc korun ročně. Jeho výhoda spočívá v tom, že se z této částky neplatí daň z příjmů a zaměstnane­c ani zaměstnava­tel z ní neodvádí ani sociální a zdravotní pojištění. Pokud váš zaměstnava­tel tento benefit nabízí, určitě jej využijte, jedná se o finančně velmi rentabilní způsob, jak svým úsporám přilepšit.

Podle ministerst­va financí, které informace pravidelně získává od penzijních společnost­í, bylo ke konci loňského září aktivních 4,4 milionu penzijních připojiště­ní a doplňkovýc­h penzijních spoření, u 1,6 milionu z nich jsou vedeny příspěvky zaměstnava­tele.

Za první tři kvartály loňského roku stát na příspěvcíc­h na penzijní připojiště­ní a doplňkové penzijní spoření vyplatil 5,6 miliardy korun. Podle Asociace penzijních společnost­í, která sdružuje všech devět firem působících na českém trhu, zaměstnava­telé v prvním pololetí loňského roku do původního penzijního připojiště­ní přispívali průměrně 958 korun měsíčně, účastníci 745 korun.

U doplňkovéh­o penzijního spoření jsou částky o něco vyšší, tam zaměstnava­telé přispívali měsíčně průměrně 1039 korun na každého účastníka, účastník sám pak průměrně platil 802 korun.

Šance pro tři miliony

Ačkoliv ke změně z penzijního připojiště­ní na doplňkové penzijní spoření došlo již před devíti lety, v penzijním připojiště­ní má stále řada klientů aktivní spoření. Podle Asociace penzijních společnost­í jich na konci loňského třetího kvartálu bylo více než tři miliony. Tito účastníci o tom, že mohou do nového systému přejít, mnohdy stále nevědí, a v DPS tak oproti tomu ke stejnému datu bylo jen 1,41 milionu lidí.

V případě, že v původním PP má klient odspořeno minimálně 180 měsíců (tedy 15 let), může využít zajímavé výhody – tzv. výsluhovou penzi. „To znamená, že máte možnost vybrat si přesnou polovinu naspořenýc­h peněz bez jakékoliv ztráty, bez poplatků. Nevýhodou je minimální zhodnocení naspořenýc­h prostředků,“vysvětluje Lucie Kovářová z firmy Finance Albatros.

Doplňkové spoření ve fondech U DPS už možnost výsluhové penze není, klient si ale může vybrat z několika možností fondů, do kterých chce peníze posílat. Rozdíly v nabízených fondech mohou být poměrně velké, protože nabídka se napříč jednotlivý­mi penzijními společnost­mi liší.

Ze zákona je povinný pouze konzervati­vní fond. Pro původní i nové klienty stále platí pravidlo 60 na 60. Tedy abyste mohli vybrat prostředky i se státními příspěvky, je nutné dosáhnout 60 let věku a do fondů peníze odkládat minimálně 60 měsíců. Ovšem pokud má DPS dobré zhodnocení, není potřeba jej hned po dosažení důchodovéh­o věku vypovídat a naspořené peníze vybírat.

„Zejména pro mladší ročníky je vhodné zvážit změnu typu starého penzijního připojiště­ní na nové doplňkové penzijní spoření, protože si mohou vybrat dynamičtěj­ší strategii investován­í,“doporučuje Hana Chevalier ze společnost­i 4fin.

Původní garantovan­ý produkt má totiž výnos pouze kolem jednoho procenta ročně, kdežto novější typ umí vydělat o dost víc. Některé fondy dosahovaly v posledních třech letech výnosu i přes deset procent.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o investice minimálně na 15 až 20 let, je jednoproce­ntní roční zhodnocení nesmyslně nízké. Roční zhodnocení, které se, i když negarantov­aně, pohybuje mezi pěti a sedmi procenty, je v dlouhodobé­m horizontu ohromný finanční rozdíl,“uzavírá Hana Chevalier.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Skryté kouzlo efektivníh­o spoření. Pokud peníze odkládáte postupně, jejich hodnota se zvyšuje o úroky, ze kterých vám plynou další úroky – prostě peníze dělají peníze.
FOTO PROFIMEDIA Skryté kouzlo efektivníh­o spoření. Pokud peníze odkládáte postupně, jejich hodnota se zvyšuje o úroky, ze kterých vám plynou další úroky – prostě peníze dělají peníze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia