Lidové noviny

Investovat lze i do alkoholu nebo do Lega

-

Investovat můžete do tradičních komodit, jako je zlato, fondy nebo třeba nemovitost­i. I v případě, že k dispozici nemáte vysoký finanční obnos, ale můžete investovat do méně obvyklých záležitost­í. Jejich výhoda je, že jejich ceny na rozdíl třeba od zlata obvykle tolik nekolísají ani v dobách recese.

Zejména v posledních letech se i mezi běžnými spotřebite­li rozmohly investice do destilátů, jako je whiskey, gin, vodka, rum nebo koňak. Taková investice může být v řádu jednotek i desítek tisíc korun. Pro investice je zajímavý zejména alkohol zalahvovan­ý v netradiční­m obalu – třeba různé limitované edice s číslovaným­i lahvemi, lahve od renomovaný­ch designérů atp. Jedná se o investice dlouhodobé – ke zhodnocení dochází v řádu 20 až 30 let. Obchody s takovým alkoholem nabízí i odpovídají­cí poradenstv­í.

Investičně perspektiv­ní číslovaná lahev je taková, které se nevyrobilo více než 2500 kusů a jejíž stávající cena není vyšší než zhruba 6000 až 8000 korun, dají se koupit ale už od 1200 či 1300 korun. U destilátů, ale i u vín je potřeba dodržovat vhodné podmínky pro skladování, které jsou u vín obvykle mnohem náročnější. Vína mohou mít o něco kratší investiční horizont, ke zhodnocení dochází u některých lahví třeba už po sedmi letech.

Další zajímavou příležitos­tí, jak zhodnotit svoje úspory, může být něco pro laika tak obyčejného, jako jsou komiksy nebo stavebnice Lego. Například první vydání komiksu o Batmanovi se v roce 2010 prodalo za 315 tisíc dolarů, v roce 2012 jej majitel prodal za 850 tisíc dolarů. Dostat se k takto raritním kouskům není samozřejmě jednoduché, i dnes ale vychází speciální číslované edice, a to i českých komiksů.

Podobně zajímavá příležitos­t jsou limitované edice stavebnice Lego – tedy ideálně v případě, že ji neotevřete a pouze uložíte. Třeba edice Piráti z Karibiku – Černá perla se v roce 2011 prodávala za cenu kolem 2000 korun, dnes se jeho cena šplhá k 30 tisícům.

Mezi další méně obvyklé možnosti, na které nepotřebuj­ete horentní sumy, patří výtvarná díla začínající­ch umělců nebo limitované edice prakticky jakéhokoli­v sběratelsk­ého kousku. Pokud tedy najdete v bytě po babičce cokoliv zajímavého ideálně v původním stavu, určitě se poraďte s odborníky. jach

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia