Lidové noviny

Hyundai sesadil Škodovku

Dlouhé čekací doby na škodovky nahrávají konkurenci z Asie V celkových prodejích Škoda stále vede

- ROMAN ŠITNER

Auto, které vloni české domácnosti kupovaly nejčastěji, nevyrobila Škodovka. Rodinným bestseller­em se stal model Hyundai i30. Fabia je až na druhém místě, následuje další Hyundai – model Tucson. V samotném prosinci skončila fabia až čtvrtá. První byl Hyundai i30 následovan­ý Daciemi Sandero a Duster.

Celkovým privátním prodejům, tedy registrací­m na rodné číslo a nikoliv na IČ, ovšem Škoda Auto kraluje i nadále. Hyundai je v souhrnu druhý, v říjnu a listopadu se ale dostal na první pozici.

„Hyundai i30 byl v privátním segmentu nejprodáva­nějším modelem v březnu, v dubnu, v srpnu, v listopadu i v prosinci, Hyundai Tucson pak první příčku obsadil v únoru a v říjnu,“přibližuje mluvčí nošovickéh­o podniku David Pavlíček.

Trh s auty zůstává slabý Celkové prodeje nových aut v Česku loni mírně vzrostly. Zaregistro­valo se téměř 207 tisíc vozů, tedy o dvě procenta více než v roce 2020. Výsledky ale stále zaostávají za předchozím­i lety, kdy se v Česku prodalo přes čtvrt milionu aut ročně.

Údaje vycházejí z dopočtů LN založených na datech ministerst­va dopravy, oficiální čísla má Svaz dovozců automobilů zveřejnit zítra.

Registrace na domácnosti podle modelů

Výsledky ovlivňuje pandemie koronaviru, jež předloni zcela zastavila výrobu aut. Letos pro změnu automobilk­y bojují s nedostatke­m dílů. Na trhu se tak hlavně v druhé polovině roku naplno projevilo, jak na Škodu a další značky dopadá nedostatek dílů, A jak toho jiné značky, které mají zásobování bez problémů, využívají.

Čipový hladomor je znát hlavně na pozici asijských značek Hyundai, Kia a Toyota, které posilují svůj podíl na trhu. Naopak pozice ztrácí francouzsk­é značky a Dacia. Podíl Škody Auto klesl z předloňský­ch 37 na loňských 34 procent. Značka Volkswagen

Registrace nových osobních aut v Česku podle značek navzdory zachování prodejů klesla z druhé pozice na třetí. Škoda Auto měla loni až 50 tisíc nedokončen­ých vozů, několikrát musela zcela zastavit výrobu a na některé modely se čeká i více než rok. To zákazníky žene do náruče konkurence. Domácnosti, které dlouho šetřily na nový vůz, totiž na něj zpravidla nechtějí dlouho čekat, ale naopak jezdit co nejdříve.

Příležitos­t pro asijské značky Dnes vyhrává ten, kdo auto dokáže dodat do jara, což jsou hlavně asijské značky. Navíc se ukazuje, že domácnosti si nových aut kupují méně než loni – buď si nákup rozmyslely, čekají v pořadníku na nové auto nebo si vybraly mezi ojetinami. V případě nové fabie má vliv i to, že jde o nový model plný aktuální bezpečnost­ní výbavy a tomu odpovídá i cenovka. Oproti tomu Hyundai i30 je s drobnými retušemi na trhu už pět let.

Ke změnám dochází i ve flotilovýc­h prodejích. Firmy, kterým stárnou jejich vozové parky, se v posledních měsících obrací i na značky, od kterých dosud vozy nebraly. Hlavně dlouhé čekací lhůty na Škodu Octavia otevírají příležitos­t asijským značkám.

Šéf českého zastoupení Toyoty Martin Peleška vysvětluje, že je nově poptávka velkých firem po Corolle Combi. Objednávek je tolik, že firma v příštím roce pravděpodo­bně výrazně poroste.

Záludné statistiky

Registrace aut v Česku jsou dlouhodobě zkreslené několika jevy. Tím prvním je, že se část aut prakticky okamžitě po registraci vyváží za hranice. To se někdy děje s podporou automobilk­y, jindy je motorem jen samotný rozdíl cen aut v Česku a jinde v Evropě.

Například během prosince byla z registru vymazána třetina Seatů Arona, které tam byly během listopadu zapsány. Značka sice vykazuje jeden z nejvyšších růstů na trhu, současně má ale vysoký podíl exportu a extrémně nízký podíl prodejů domácnoste­m.

Jiné značky nechávají vozy v registru, i když fyzicky v Česku už nejsou, stovky jich na sebe mají napsané i malé společnost­i.

Analýzu komplikují i krátkodobé leasingy. Některé firmy mění vozy i každé tři měsíce. Ty pak nezůstávaj­í v Česku a okamžitě se vyvážejí. Na českých silnicích tak těchto typů aut nejezdí zdaleka tolik, o kolika by vypovídaly žebříčky registrací.

Těchto zkreslení je sice méně než v minulých letech, stále ale komplikují hodnocení pořadí značek na tuzemském trhu. Výjimkou jsou právě registrace na domácnosti, kde k účelovým zápisům dochází jen ojediněle.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia