Lidové noviny

Proč očkovat nejmenší

-

Covid-19 ohrožuje i děti. V nedávné podzimní vlně epidemie to byly právě děti ze školních kolektivů, které byly velmi často nemocné, protože nebyly očkované. Školní děti přinášely nemoc do rodin a přispěly k šíření infekce v celé populaci. Dětský covid-19 není neškodnou nemocí. U řady z nich vyvolá zápal plic, devět dětí u nás na covid-19 od počátku pandemie zemřelo.

Po infekci koronavire­m hrozí dětem syndrom multisysté­mové zánětlivé odpovědi – PIMS-TS. Postihuje děti do té doby zcela zdravé. Od počátku pandemie jsme ho v České republice prokázali u více než tří stovek dětí. Jen díky včasnému rozpoznání a správné léčbě se ho zatím podařilo u všech dětí zvládnout. V jiných zemích jich na něj desítky, možná až stovky zemřely.

OČIMA LÉKAŘE

Očkování dětí proti SARS-CoV-2 je účinné a bezpečné. Klesá po něm riziko infekce, a tím také možnost, že dítě nakazí další osoby. Je u dětí potřebné nejméně ze čtyř důvodů:

1. Očkované dítě má významně nižší riziko, že se nakazí. A to i v případě kontaktu s nemocným člověkem. Díky tomu je také mnohem méně pravděpodo­bné, že bude mít závažný průběh covidu-19 a že se u něj rozvine PIMS-TS.

2. Očkované dítě pravděpodo­bně nepřinese nemoc domů a nebude zdrojem infekce pro svoji rodinu. A to včetně starších členů rodiny, kteří třeba nejsou očkovaní nebo u nich očkování už postupně ztrácí účinnost.

3. Očkované dítě bude mít možnost zúčastňova­t se všech aktivit, ke kterým je nutné prokazovat ochranu před infekcí. Každé očkování dítěte přispívá také k tomu, že bude pokračovat školní výuka a že nebude nutné znovu zavírat školy – se všemi nepříznivý­mi dopady na úroveň vzdělání i na psychosoci­ální stav dětí a dospívajíc­ích.

4. Každý očkovaný člověk včetně dětí zvyšuje úroveň kolektivní imunity, snižuje cirkulaci viru v populaci, a tím zvyšuje šanci na definitivn­í zvládnutí pandemie.

Očkování, tedy navození aktivní ochrany před infekčními nemocemi, se tradičně spojuje s dětským věkem. Je dobré, že děti již mohou být očkovány i proti covidu-19.

Autor je emeritním přednostou Pediatrick­é kliniky FN Motol

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia