Lidové noviny

Očkujte, vyzývají pediatři

- KAMILA HUDEČKOVÁ

Pediatři se vesměs shodují, že očkování pro malé děti smysl má. A to z podobných důvodů jako u dospělých – zabraňuje komplikova­ným stavům či PIMS (postcovido­vý syndrom). „Očkování je velmi dobrým potencioná­lním řešením a je třeba říct, že i u dětské populace víme, že očkování zmírňuje průběh, a tím logicky snižuje možnost, že dítě skončí v nemocnici, potažmo na ARO na umělé plicní ventilaci. U nás v nemocnici byly desítky dětí s těžkým průběhem. A některé děti mají po prodělání bohužel i trvalé následky, které je budou provázet celý život,“říká přednosta kliniky dětské anesteziol­ogie a resuscitac­e prof. MUDr. Petr Šťourač, Ph.D., MBA.

Výskyt komplikací s covidem stoupá se vzrůstajíc­ím počtem nakažených dětí. „A rozhodně by bylo škoda, kdyby některé z dětí zemřelo kvůli tomu, že nebylo naočkováno. Přitom očkování by tomu mohlo zabránit. A obavy, zda je vakcína bezpečná? Není potřeba se přehnaně obávat, studie prokazují, že míra rizika není vyšší než u jiných vakcín,“říká říká MUDr. Jan Boženský, primář dětského oddělení Nemocnice Agel v Ostravě-Vítkovicíc­h.

Asistence pediatra

Děti se mohou upravenou vakcínou Comirnaty (od firem Pfizer–BioNTech) nechat naočkovat ve vybraných očkovacích centrech. Podle primáře Boženského je těchto míst dostatek. A to přesto, že u vakcinace musí být přítomen pediatr, což může být v některých případech problém, protože obecně je v Česku pediatrů výrazný nedostatek.

„Já si ale myslím, že více očkovacích míst pro děti, než je dosud, není potřeba. Současný stav je dostačujíc­í. K tomu mohou očkovat i praktičtí dětští lékaři,“vysvětluje Boženský.

Ovšem vakcinace v ordinacích dětských lékařů nemusí být úplně bez problémů. Pokud lékař v ordinaci otevře balení vakcíny, musí vypotřebov­at všechny dávky v něm obsažené. Tedy si musí na určitý čas pozvat tolik dětí, kolik dávek je v balení k dispozici. Pokud se mu to nepodaří, musí zbylé vyhodit.

„Takže i pro pediatry, kteří jsou především v tomto období kvůli vysokému počtu respirační­ch nákaz už tak velmi vytížení, je toto další komplikace navíc – obvolat rodiče, zda mají zájem, domluvit termín a pak čekat, zda opravdu přijdou všichni. A to není jen jedna dávka – za tři týdny to musí absolvovat znovu,“říká primář.

Pediatrů je málo

Problém s nedostatke­m pediatrů se ale promítá i do jiných sfér, než je očkování proti covidu-19. Rodiče by mohli vyprávět, co to znamená sehnat v dnešní době dětského neurologa, psychiatra nebo jiného specialist­u. A jsou místa, kde není k dispozici ani praktický dětský lékař. Starý odešel a neexistuje za něj náhrada. Také nemocnice hlásí kritický nedostatek dětských lékařů, někde dokonce musejí kvůli tomu dětská oddělení zavírat.

„Máme obrovské procento pediatrů, kteří jsou starší 65 let. A do důchodu nejdou, protože nemají praxi komu předat. Ale pracovat donekonečn­a nemohou. Kdo je nahradí? Praktickýc­h dětských lékařů pro děti a dorost v Česku je kolem 2500. Ročně přibude několik desítek nových, ale to nestačí. Minimálně dvě stě padesáti kolegům je už dokonce více než 70 let. Zkuste si představit, co by se stalo, kdyby všech 250 odešlo do důchodu – kolik dětí zůstane bez lékaře?“strachuje se primář Boženský.

Je situace opravdu tak kritická? „Ano. Stačí se zeptat na krajských úřadech, kolik tam mají zdravotnic­kých karet dětí ze zrušených ordinací dětských lékařů. Určitě jich jsou stovky, možná tisíce,“vykresluje situaci uznávaný doktor.

Peníze i systém vzdělávání Důvodů, proč mladí lidé nechtějí pediatrii studovat, je více. Jednak je to náročnost a šíře oboru, protože pediatr musí pokrýt věkový rozdíl dětí od 0 do 18 let. Dále je to zdlouhavý a náročný systém vzdělávání – než se ze studenta prvního ročníku medicíny stane pediatr, který může samostatně pracovat, trvá to jedenáct let.

„A to nemluvím o dětských specialist­ech, ti si musí k těm 11 letům přidat ještě 1,5 až 2 roky navíc,“vysvětluje Boženský. Sám ale připouští, že oněch 11 let přípravy se příliš zkrátit nedá. Určitě by ale byl pro, aby se částečně změnila náplň vzdělávání, která by se měla více přiblížit aktuálním potřebám.

Dnes stráví budoucí pediatři v rámci přípravy velkou část na specializo­vaných odděleních nemocnic, která jim toho tolik nedá, ale chybí praxe na infekčních odděleních. To by chtělo změnit.

Další významný faktor je finanční ohodnocení. Pediatrie se pohybuje výrazně pod průměrem hodnocení jiných oborů. Podle doktora Boženského by více peněz obor určitě zatraktivn­ilo. „I kdyby se to ale udělalo ihned, projeví se to až za oněch 11 let,“doplňuje. Kdo ale bude naše děti do té doby léčit?

Očkování proti covidu-19 se v prosinci rozšířilo i na věkovou skupinu malých dětí od 5 do 11 let. Měli by rodiče nechat své děti naočkovat? Je pro ně dost očkovacích míst? A jak je to v Česku s počty pediatrů?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia