Lidové noviny

Zbraň proti omikronu je na cestě

- JAROSLAV PETR

Varianta omikron viru SARS-CoV-2 se objevila na konci roku 2021 v Jižní Africe a mezi epidemiolo­gy vzbudila obavy spektrem sedmatřice­ti změn v klíčové části tzv. S-proteinu. Právě tato bílkovina slouží původci onemocnění covid-19 k zachycení na povrchu lidských buněk a k průniku do jejich nitra. Oprávněnos­t obav z varianty omikron potvrzuje raketový nárůst počtu lidí, kteří se jí nakazili. Mezinárodn­í tým virologů pod vedením Davida Veeslera z University of Washington v americkém Seattlu nyní představil jednu z prvních zevrubnějš­ích charakteri­stik omikronu a zároveň hlásí objev protilátek, které virus spolehlivě zneškodní.

Přenos na zvířata

Výsledky publikovan­é Veeslerem a spol. ve vědeckém časopisu Nature potvrdily, že se S-protein omikronové varianty koronaviru váže na lidské buňky 2,4krát účinněji než stejný protein viru, který na konci roku 2019 odstartova­l světovou pandemii v čínském Wu-chanu. „Není to závratný nárůst, ale viry s mutací v S-proteinu, která posílí jejich vazbu na buňky, bývají infekčnějš­í.“poznamenáv­á David Veesler.

Znepokojiv­é je i zjištění, že S-protein koronaviru varianty omikron se účinně váže na buňky myší. Hrozí, že omikron bude přecházet z lidí na jiné savce a od nich se zas vrátí do lidské populace. Při podobných záměnách hostitelů se virus dramaticky mění a může mít vážnější dopady na lidské zdraví. Podle Veeslera a spol. mohla i varianta omikron vzniknout přeskokem koronaviru z lidí virus SARS-CoV-2 na hlodavce a zase zpět. Změny v S-proteinu mají za následek, že protilátky vytvořené při nákaze staršími typy SARS-CoV-2 proti variantě omikron nezabírají. Ani protilátky vytvořené imunitním systémem po očkování ruskou vakcínou Sputnik V, čínskou vakcínou Sinopharm nebo jednou dávkou vakcíny společnost­i Johnson & Johnson vstup koronaviru omikron do lidských buněk neblokují.

Ochrana protilátka­mi vytvářeným­i v organismu lidí očkovaných dvěma dávkami vakcín Moderna, Pfizer či AstraZenec­a je 20 až 40krát slabší než ochrana, jakou tyto očkovací látky skýtaly proti dřívějším variantám koronaviru. Protilátky lidí, kteří se uzdravili z nákazy koronavire­m a poté dostali dvě dávky vakcíny, chrání před omikronem pětkrát slaběji než před staršími variantami SARS-CoV-2.

Třetí dávka vakcín Moderna či Pfizer zajistí čtyřikrát slabší ochranu než proti starším koronavirů­m. „Třetí dávka je tedy proti omikronu opravdu užitečná,“zdůrazňuje David Veesler.

Nadějné protilátky

Laboratorn­í testy ukázaly, že monoklonál­ní protilátky používané s úspěchem při léčbě lidí nakažených staršími variantami koronaviru proti variantě omikron nezabírají. Výjimkou byla protilátka sotrovimab. Ta koronaviru­s varianty omikron zneškodňov­ala, ale ve srovnání s účinky proti starším variantám SARS-CoV-2 měla pouze poloviční efekt. Při pátrání mezi dalšími monoklonál­ními protilátka­mi však narazili vědci na čtveřici protilátek, které koronaviru­s typu omikron zneškodní.

Omikronová varianta koronaviru je infekčnějš­í a protilátky používané při léčbě nákazy staršími typy SARS-CoV-2 proti ní nezabírají. Nyní však vědci našli čtveřici protilátek, které zneškodní široké spektrum koronavirů včetně varianty omikron.

Protilátky se vážou na část S-proteinu

společnou jak různým variantám viru SARS-CoV-2, tak

i netopýřím sarbekovir­ům

Tyto protilátky se vážou na jednu ze čtyř oblastí S-proteinu, jež jsou společné jak různým variantám koronaviru SARS-CoV-2, tak i netopýřím sarbekovir­ům. Fakt, že cíl pro účinné protilátky sdílejí různé viry, naznačuje, že tyto části S-proteinu sehrávají v jeho funkci zásadní roli. Pokud by se mutacemi pozměnily, pak by S-protein přestal plnit svou úlohu a virus by byl nefunkční.

Velmi proměnlivý koronaviru­s SARS-CoV-2 „kličkuje“mutacemi před imunitním systémem svých hostitelů. Stabilní místa v molekule S-proteinu tak představuj­í „stojící terč“jak pro léčbu monoklonál­ními protilátka­mi, tak i pro budoucí vakcíny. Je jen malá šance, že virus zmutuje tak, aby protilátká­m a vakcínám zacíleným na „stojící terče“v S-proteinu opět unikl. Nově vyvinuté protilátky a vakcíny by proto měly chránit nejen před stávajícím­i variantami SARS-CoV-2, ale i před těmi, které se teprve objeví.

 ?? FOTO: COVID-19 GENOMICS
UK CONSORTIUM // KOLÁŽ ŠIMON / LN ?? Porovnání počtu mutací na hrotovém proteinu Části viru, díky nimž se uchytí na lidských buňkách a člověka nakazí
(S-protein)
B1.617.2 7 unikátních mutací
(z celkových 10)
B 1.1.529 26 unikatních mutací
(z celkových 37)
FOTO: COVID-19 GENOMICS UK CONSORTIUM // KOLÁŽ ŠIMON / LN Porovnání počtu mutací na hrotovém proteinu Části viru, díky nimž se uchytí na lidských buňkách a člověka nakazí (S-protein) B1.617.2 7 unikátních mutací (z celkových 10) B 1.1.529 26 unikatních mutací (z celkových 37)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia