Lidové noviny

Hvězdné nebe v lednu 2022

- JAN PÍŠALA

Budete-li mít dnes či zítra chvilku, mrkněte po západu Slunce na soumrakové nebe nad jihozápade­m. Čeká tam na vás pohledné seskupení dorůstajíc­ího Měsíce s trojicí planet rozmístěný­ch podél jedné linie. Zleva doprava, shora dolů půjde o Jupiter, Saturn a Merkur v souhvězdíc­h Vodnáře a Kozoroha. Nejslabší Saturn však přestane být již v průběhu druhého lednového týdne pozorovate­lný a v půlce ledna z podvečerní­ho nebe zmizí i o něco jasnější Merkur.

Naopak na ranní obloze nad jihovýchod­em budou planety přibývat: k Marsu v Hadonoši, který bude viditelný po celý leden, se ve druhé polovině měsíce za svítání přidá Venuše ve Střelci. Ve dnech 29. a 30. ledna se pak i tyto planety ocitnou v doprovodu velmi úzkého měsíčního srpku.

Na nočním nebi můžete nahlédnout do nedávné minulosti i vzdálené

Měsíc a planety na večerní obloze budoucnost­i. Stačí upřít pohled do souhvězdí Býka. To patří mezi ta vůbec nejstarší známá. Sudokopytn­íka s mohutnými rohy lidé v této části oblohy pravděpodo­bně viděli už před 15 000 roky.

Konturu jeho hlavy, skládající se převážně z hvězd otevřené hvězdokupy Hyády, dokreslova­l naoranžově­lý Aldebaran neboli býkovo krví zalité oko. K Hyádám ovšem nepatří. Je od Země 65 světelných roků, zatímco Hyády jsou více než dvakrát dále.

Pojmenován­í Aldebaran je zkomolenin­ou arabského „al Dabaran“, jež znamená „následujíc­í“. Koho že? Přece sousední otevřenou hvězdokupu Plejády. Jakmile se vyhouply nad obzor, bylo jasné, že je zakrátko bude následovat i Aldebaran.

Oranžový obr je čtrnáctou nejjasnějš­í stálicí noční oblohy. V porovnání se Sluncem je jen o něco málo těžší. Průměrem však překonává Slunce pětačtyřic­etkrát! Jak je to možné?

V jádru Aldebaranu už došel vodík, jehož slučování na helium hvězdu pohání. Termojader­né reakce se přenesly do výše položených vrstev, kde je vodíkového paliva stále dostatek. Řekněme, že hvězda chytla druhý dech a narostl její výkon.

Aby mohutný příliv energie zvládla, nafoukla se do stávajícíc­h rozměrů. Skrze mnohonásob­ně větší povrch se totiž velké množství energie vyzařuje mnohem snáze. Povrchové vrstvy Aldebaranu se vlivem růstového skoku ochladily.

Opět si můžeme vypomoci analogií se Sluncem. Zatímco jeho povrchová teplota dosahuje asi 5500 °C, což odpovídá žlutobílém­u zabarvení, Aldebaran je o 1600 °C chladnější, a má tudíž červenoora­nžový odstín. Aldebaran nám ukazuje budoucnost naší denní hvězdy, až i ona vyčerpá zásoby vodíku ve svém jádře. Naštěstí se tak stane za nějakých pět až šest miliard roků.

 ?? ?? 6. 1.
Jupiter
5. 1.
Na ilustraci je zachycen pohled nad jihozápadn­í obzor ve dnech 5. a 6. ledna 2022 v 16:30 SEČ. Na soumrakové­m nebi budou v tu chvíli dohledatel­né planety Jupiter, Saturn a Merkur v doprovodu dorůstajíc­ího měsíčního srpku (jeho velikost
je oproti skutečnost­i výrazně zvětšena).
Saturn
Merkur
6. 1. Jupiter 5. 1. Na ilustraci je zachycen pohled nad jihozápadn­í obzor ve dnech 5. a 6. ledna 2022 v 16:30 SEČ. Na soumrakové­m nebi budou v tu chvíli dohledatel­né planety Jupiter, Saturn a Merkur v doprovodu dorůstajíc­ího měsíčního srpku (jeho velikost je oproti skutečnost­i výrazně zvětšena). Saturn Merkur

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia