Lidové noviny

Stop blond nadřazenos­ti

- KAROLÍNA M. KRUPKOVÁ

Hnědovlasá Norma Jean si ve 40. letech musela obarvit vlasy na blond, aby si jí jako začínající modelky vůbec všimli. S platinovým­i vlasy později prorazila jako Marilyn Monroe. Když se v 90. letech z obyčejných manekýn staly topmodelky, všichni chtěli být stejně jako ony hubené a blond. Ať už to byla Claudia Schiffer, Linda Evangelist­a, nebo Kate Moss – kromě správných měr měly také světlé vlasy, přelivy nebo alespoň blonďaté melíry.

Jenomže pohádková klišé, v nichž je ta světlovlas­á uzurpovano­u hrdinkou a tmavovlasá potvorou, se zřejmě vyčerpala a barva vlasů už o mnohém nerozhoduj­e. Tytam jsou snad ty časy, kdy na pracovních pohovorech měly úspěch především blondýnky a kdy krasavice se světlejším­i vlasy dostaly za stejnou práci více peněz než ty hnědovlasé či zrz.

čEKSTAJL

Vždyť i svět modelingu se změnil! Obálkám obrázkovýc­h časopisů vládne Kaia Gerber, Kendall Jenner nebo Bella Hadid, jejichž vlasy jsou přirozeně tmavé. A Linda Evangelist­a už také není dávno blond! S příchodem nového roku 2022 se zdá, že blondýnám definitivn­ě odzvonilo, neboť svých blond pramenů (a je jedno zda pravých, či obarvených) se vzdaly i další ženy.

Manželka zpěváka Justina Biebera, modelka Hailey, se za velké pozornosti svých instagramo­vých fanoušků stala čokoládovo­u brunetou. A hudebnice Billie Eilish sice svůj zelený květák na chvíli vyměnila za blond mikádo, v němž ale jen párkrát zapózovala v korzetu, a už je to asi měsíc, co opět nosí péřovky až na paty a vlasy má tmavě hnědé. Obarveným blondýnkám dokonce vyhlásili válku „zetkaři“, tedy generace mladší pětadvacet­i let. Zaplatit za to, aby z vás v salonu udělali Marilyn Monroe, Paris Hilton či jinou blonďatou divu, mladí považují za demodé, trapné, jejich jazykem řečeno „cheugy“.

Blondýny jako pásek s propletený­mi G

Pokud toto slovo vidíte napsané poprvé a nejste si jistí, jak ho vůbec vyslovit, snad vám postačí vysvětlení, že být blond je prý dnes stejně potupné jako vyjít na ulici opásán slavným páskem značky Gucci se sponou v podobě dvou propletený­ch písmen G. Popularita ještě nedávno žádaného domu prý uvadá a módní svět se jedním z jeho nejprodáva­nějších artiklů přejedl.

Trápit vlasy drastickým zesvětlová­ním navíc není zdravé. A protože mladí vyměnili smažený sýr za obědy v prášku, cigarety a další drogy za vaporizéry, tak se místo blonďatých melírů spokojí i se svými přirozeným­i prameny. Takže jestli je vaším novoročním předsevzet­ím změna účesu, připravte se, že vás kadeřník bude přemlouvat k návratu ke kořenům. Doslova.

Rok 2022 je totiž rokem hnědých vlasů, které ale podle vlasových expertů mají mnoho noblesních valérů jako čokoládová či perníková. Volit lze mezi odstínem čoko mléka a coca-coly či kaštanově hnědé. Ať už chcete mít na hlavě barvu jakéhokoli nápoje či jídla, zásadní je mít vlasy hladké a lesklé. Vítězství brunet je tak nejen novým módním trendem, ale i příjemným osvěžením – méně odrostů, méně starostí.

Umělé, demodé, trapné. Obarveným blondýnkám dokonce vyhlásili válku „zetkaři“, tedy generace mladší

pětadvacet­i let.

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Návrat ke kořenům. V roce 2022 vycházejí plavovlásk­y z módy, a tak se modelka Hailey Bieber, stejně jako jiné slavné ženy, vzdala svých blond vlasů.
FOTO GETTY IMAGES Návrat ke kořenům. V roce 2022 vycházejí plavovlásk­y z módy, a tak se modelka Hailey Bieber, stejně jako jiné slavné ženy, vzdala svých blond vlasů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia