Lidové noviny

Green Deal, návod pro nechápavé

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Evropa se prý zbláznila, když jde příkladem v dekarboniz­aci ekonomiky a boji proti klimatický­m změnám, protože Číňani, Indové a spol. stejně nic nedělají, nás to bude stát akorát šílené peníze a doma si ze strachu z účtů za energie raději ani nezatopíme. V této větě je shrnut narativ, který mezi lidem obývajícím českou kotlinu nepochopit­elně převládl nad tématem tzv. Zeleného údělu, tedy eurounijní­ho plánu na radikální snížení emisí skleníkový­ch plynů.

Vedle toho, že jde o věcný nesmysl (Čína, Indie a další země dekarboniz­ují také, jen o trochu pomaleji, a současné vysoké ceny energií se Zelenou dohodou nijak nesouvisí), se z debaty vytratil jiný zásadní prvek. Vedle globálního boje se změnou klimatu jde přece také o kvalitu prostředí, v němž miliony lidí v Česku žijí. Ta je bohužel stále velmi mizerná a právě Green Deal to má podstatně zlepšit.

ORBIS UNUS

Co je složitého pochopit na tom, že když se přestane spalovat uhlí a omezí se návazný těžký průmysl, tak se lidem například v severních Čechách či na Ostravsku zásadně uleví? Že se obyvatelé těchto a dalších českých regionů budou dožívat delšího věku a nebude se mj. rodit tolik dětí s vrozenými vadami?

Je opravdu těžké porozumět tomu, že když postupně ze silnic začnou mizet auta na spalovací motory, přinese to v Praze (Brně, Plzni a prakticky všude) zásadní zlepšení prostředí, v němž obyvatelé českých měst tráví většinu svého času?

Nedávno jsem při třídění fotografií z cest doma narazil i na pár snímků, deset let starých, z indického Dillí. Všechny byly „střihlé“nahnědlým oparem způsobeným drakonický­m znečištění­m vzduchu působeným neregulova­ným spalováním čehokoli a emisemi z automobilů.

Indická města slouží mj. jako testovací území pro vědce zkoumající účinky znečištěné­ho vzduchu na lidské zdraví. Osoby, které tam kvůli tomu zbytečně umírají, se každoročně počítají ve stovkách tisíc.

Vážně chceme, aby se za pár let na takovou laboratoř vědci jezdili dívat do Prahy?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia