Lidové noviny

Testy mají problém s očkovanými

Protilátky mohou ve vzorku od vakcinovan­ých lidí obalit virus tak, že ho test nerozpozná. Záleží i na typu odběru

- MARKÉTA RIZIKYOVÁ

Antigenní i PCR testy můžou mít u očkovaných lidí problém poznat, že mají covid. A to i přes to, že mají všechny klinické příznaky. Způsobuje to kombinace různých faktorů. Očkovaní můžou mít například podle expertů virus částečně obalený protilátka­mi, citlivost testu na ně tak nestačí. Zároveň mají vakcinovan­í podle studií nižší virovou nálož.

„Můžou mít ten virus částečně obalený protilátka­mi, ale na PCR test by to nemělo mít dopad. Tam spíš záleží na způsobu odběru biologické­ho materiálu,“nastínil pro LN Marián Hajdúch, vedoucí Laboratoře experiment­ální medicíny na Univerzitě Palackého v Olomouci, který zároveň působil jako národní koordináto­r pro testování na covid.

„Manžel ležel doma s covidem. Po čtyřech dnech jsem dostala teploty a začalo mi být stejně špatně jako jemu. Měli jsme stejné příznaky, antigenní i PCR testy mi ale opakovaně vycházely negativně,“svěřila LN paní Kateřina z Prahy. Její manžel měl onemocnění potvrzeno PCR testem. Protože jí to bylo divné, zavolala své praktické lékařce. „Doktorka mi řekla, že prý očkovaným lidem vycházejí docela často testy negativně, ať ještě počkám,“dodala. PCR test jí vyšel pozitivně až po několikáté­m odběru, po deseti dnech od prvních příznaků.

Podobnou zkušenost má z konce prosince i praktická lékařka Irena Moravíková. „V poslední době jsem se s tím setkala jednou. Paní byla očkovaná a měla příznaky covidu, její přítel měl stejné příznaky a očkovaný nebyl. On měl pozitivní jak antigenní, tak PCR test, paní byla negativní podle antigenníh­o i PCR testu,“potvrdila LN Moravíková a dodala, že ona sama se s podobnými případy setkává ojediněle. Výsledek odběru podle ní závisí i na tom, v jaké fázi průběhu infekce se pacient zrovna nachází. „Jestli to chytili na Vánoce a já jsem je testovala až po nich, což jsou třeba tři čtyři dny, je možné, že už u paní infekce proběhla. A protože měla dost protilátek, vyšla negativní,“vysvětlila Moravíková.

Falešně negativní může test vyjít i z jiných důvodů. Podle Hajdúcha to může zavinit už samotný odběr biologické­ho vzorku. „Často se to stává proto, že je infekce už v dolních cestách dýchacích. A nasofaryng­eální (výtěr z nosu – pozn. red.) nebo orofarynge­ální (výtěr z úst a hrtanu – pozn. red.) stěry můžou být v těchto případech negativní,“vyložil pro LN Hajdúch.

Podle odborníků se však testy mohou mýlit i u neočkovaný­ch. „Falešně negativní výsledek PCR testu může být jak u očkovaného, tak neočkované­ho jedince způsoben nedostateč­ně invazivním, tedy málo hlubokým či příliš jemným odběrem vzorku z nosohltanu. Dalším důvodem může být špatné načasování odběru,“uvedla pro LN Jarmila Bečvářová, vedoucí laboratoří Synlab.

Nejspolehl­ivější je výtěr z nosu i úst

Na výsledek, a tím i na spolehlivo­st testu má podle Hajdúcha vliv i to, odkud pochází biologický vzorek. Výtěr z nosu má podle něj standardně chybovost mezi deseti až 15 procenty. I proto by se podle Hajdúcha měl vzorek odebírat zároveň z ústní dutiny i z nosu, případně použít neinvazivn­í způsob odběru čili ten ze slin nebo vykloktání­m.

O něco vyšší citlivost než antigenní má PCR test, ani ten však není stoprocent­ní. „Dobře provedený PCR test má citlivost 90 procent. Takže v deseti procentech může chybovat,“sdělil LN Petr Šonka, předseda Sdružení praktickýc­h lékařů. „I v minulosti jsme se setkali s tím, že lidi skončili v nemocnici, měli zápal plic, který byl evidentně covidový, a měli PCR testy negativní. Až potom z protilátek se prokázalo, že covid měli. To prostě v medicíně tak je, nikdy není nic stoprocent­ní a každá metoda má své limity,“vysvětlil Šonka.

Existují i studie, podle nichž vakcinace na výsledek testu vliv nemá. Jenže ty vyšly ještě před nástupem varianty omikron. Ta by mohla dál zamíchat kartami. „Některé varianty antigenníc­h testů mají sníženou citlivost vůči omikronu. Navíc k omikronu vyšla nedávno studie, která ukazuje, že jsou častější pozitivní výtěry z krku než z nosohltanu,“upozornil Hajdúch.

Různá odběrová místa, různý i výsledek testu Stejnému člověku může vyjít test na každém pracovišti jinak, což lidé prý i často zneužívají. Jestli půjdou tam či jinam, pak uzpůsobí podle toho, zda se jim zrovna hodí negativní, nebo pozitivní výsledek.

„Jsou pracoviště, o kterých se ví, že od nich ty testy vychází častěji negativně než od ostatních. A je to prostě odběrovým místem. Dokonce si to někteří pacienti sdělují na Facebooku: Chcete mít negativní test, běžte tam a tam,“uvedl Šonka. Zároveň řekl, že pokud má lékař na základě klinických příznaků pocit, že test vyšel nesprávně, měl by pacienta poslat na další testování. Může se ale stát i to, že má pacient jiné respirační onemocnění, třeba chřipku.

Moravíková připomněla, že výsledek PCR testu není jediným signálem toho, zda člověk má, či nemá covid. „Během první vlny pandemie byli pacienti, kteří se nedostali k testování včas, protože byla přeplněná testovací místa, byli testováni třeba desátý den od příznaků a vycházeli negativně. Do svých záznamů jsem si zapsala, že klinicky covid byl, jenom jsme to neměli prokázáno. Tehdy ještě nebylo nutné mít pozitivní PCR, pacienti od nás mohli mít potvrzení, že opravdu covid prodělali,“řekla Moravíková.

 ?? FOTO MAFRA – OTA BARTOVSKÝ ?? Od poloviny prosince se už v Česku očkují i děti ve věku pět až 11 let. Vakcína byla dosud podána asi 18 000 z celkově zhruba 800 000 dětí v této věkové kategorii. Bude i jim očkování zkreslovat výsledky některých školních testů na covid-19?
FOTO MAFRA – OTA BARTOVSKÝ Od poloviny prosince se už v Česku očkují i děti ve věku pět až 11 let. Vakcína byla dosud podána asi 18 000 z celkově zhruba 800 000 dětí v této věkové kategorii. Bude i jim očkování zkreslovat výsledky některých školních testů na covid-19?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia