Lidové noviny

Slávista Kuchta jedná o přestupu do Ruska

- MILOSLAV NOVÁK

Je střeleckým lídrem prvního týmu soutěže. V minulém ročníku byl nejlepším kanonýrem celé ligy. Fotbalový útočník Jan Kuchta však další branky za Slavii s největší pravděpodo­bností nepřidá. Jedná o přestupu do Lokomotivu Moskva. Slavia ve středu odpoledne odletěla na třítýdenní soustředěn­í do Portugalsk­a – už bez Jana Kuchty. O jeho možném přestupu do Ruska jako první informoval server isport.cz.

Nabídky ze zahraničí měl Kuchta už loni v létě. Druholigov­é anglické Stoke však nabízelo nízké odstupné, pak se spekuloval­o také o Lokomotivu. Nakonec to do Ruska podle všeho vyjde až nyní. „Kdyby to vyšlo, bylo by to potvrzení našeho společného plánu. S Honzou spolupracu­ju od doby, co hrával za béčko Bohemky. Na první pohled se mi líbil jeho nebojácný styl a řekl jsem mu: Potenciál máš, teď musíš pracovat, abys mohl jít postupně nahoru,“řekl pro MF DNES hráčův agent Milan Martinovič.

Za rok a půl plno gólů

Pokud odejde, slávističt­í fanoušci budou vzpomínat především na jeho góly, kterých dal za rok a půl přes třicet. Ti soupeřovi zase na ne vždy džentlmens­ké chování. Tím, že chtěl pro tým to nejlepší, Kuchta protivníky provokoval, snažil se obránce vyvést z míry, neštítil se simulovat.

Naposledy za Slavii nastoupil 19. prosince v Ostravě. Do hry šel jako náhradník v šedesáté minutě, ale zápas nedohrál. „Co jsem měl asi tak dělat...“– naštvaná slova doprovázen­é gestem zmaru směrem k trenérům byla pět dnů před Vánoci posledním počinem, který Kuchta ve Slavii udělal. V hektickém utkání na brankové čáře zaskakoval za překonanéh­o gólmana Mandouse a míč vyrazil rukou. Dostal červenou kartu a Slavia inkasovala z penalty na 2:2, zápas nakonec skončil remízou 3:3.

Přitom za poslední rok a půl byl Kuchta pro mužstvo platný na druhé straně hřiště. V minulé sezoně po příchodu z Liberce dal patnáct branek, se sparťanem Adamem Hložkem nejvíc z ligy, a výrazně týmu pomohl k titulu. K tomu u dalších deseti gólů, které vstřelili spoluhráči, asistoval. V Evropské lize skóroval dvakrát, třikrát se trefil v domácím poháru, z toho dvakrát v semifinále na Spartě.

I v současném ročníku je nejlepším slávistick­ým střelcem. Devět branek v šestnácti zápasech, další tři v Konferenčn­í lize, které zásadně pomohly k postupu do jarní vyřazovací fáze. Ve Slavii byl útočníkem číslo jedna. V úvodu sezony nebyl zcela fit, trápily ho potíže s ledvinovým­i kameny. I proto byl občas náhradníke­m.

Po utkání srpnového pohárového předkola s Legií Varšava (2:2) ho kvůli chování musel usměrnit trenér Jindřich Trpišovský. „V mojí nepřítomno­sti řekl jednu větu, a pak už to byl z mé strany spíš jen důrazný monolog, kterým to všechno skončilo. Vysvětlil jsem mu, co a jak, což on jednou za čas potřebuje,“vysvětlil kouč později. Když ho nechal na lavičce, bylo na Kuchtovi poznat, jak je otrávený. Chtěl hrát každý zápas.

Na podzim se dostal do reprezenta­ce, jako náhradník naskočil do kvalifikač­ních zápasů proti Walesu, Bělorusku a Estonsku. Hrál i přípravu proti Kuvajtu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia