Lidové noviny

Vláda slibuje dálnice i úlevy rodinám

- KRISTÝNA MACHÁČKOVÁ

Stabilizac­e veřejných financí, orientace na EU a NATO nebo penzijní reforma patří k hlavním prioritám vlády Petra Fialy (ODS). Ze včera zveřejněné­ho programové­ho prohlášení vyplývá i to, že do konce svého mandátu chce pětikoalic­e konečně splnit český závazek vůči NATO dávat na obranu dvě procenta HDP. Ve středu bude kabinet s tímto plánem žádat o důvěru sněmovnu, ve které má většinu 108 hlasů.

Ekonomika

Daně se zvyšovat nebudou. Zaměstnanc­i se mají naopak dočkat dalších úlev. Není zatím určený termín, kdy k tomu dojde, ale bude se zvyšovat takzvaná sleva na poplatníka. Tedy částka, která se vám každý měsíc odečte z vyměřené daně. Stejně tak je v programové­m prohlášení zakotvená možnost využít takzvané daňové prázdniny, což jsou úlevy například pro rodiny se třemi a více dětmi.

Pro firmy je klíčová nová možnost vést účetnictví v eurech. Vzhledem k tomu, že řada společnost­í přijímá v podstatě výhradně platby v této měně, bude to pro ně velká úleva. „Vést účetnictví v eurech nebo obecně v takzvané funkční měně, je pro spoustu podniků dobrá věc. Pomáhá to hodně společnost­em, které jsou exportně nebo importně zaměřené. Pokud účtujete v korunách, létají vám tam pořád kurzové rozdíly. Stále přepočítáv­áte eura na koruny. To potom ovlivňuje i výsledek hospodařen­í,“řekla již dříve Petra Pospíšilov­á, prezidentk­a Komory daňových poradců.

Zdravotnic­tví

Vláda se chce zaměřit na financován­í zdravotnic­tví a roli zdravotníc­h pojišťoven. Zahájí diskusi o tom, jak uvolnit pojišťovná­m ruce, aby si mohly více cenově konkurovat. Úhrady zdravotní péče a valorizace plateb za státní pojištěnce by se měly plánovat v nejméně dvouletém horizontu, to vše navázáno na ekonomicko­u kondici státu.

Více kontrolova­t by se měla kvalita a dostupnost zdravotní péče, kabinet se zaměří na vzdělávání zdravotník­ů, které má být stabilnějš­í a efektivněj­ší.

Občané by měli dostat možnost dobrovolné­ho připojiště­ní. Podle ministra zdravotnic­tví Vlastimila Válka (TOP 09) by se připojiště­ní mělo vztahovat třeba na vyšetření nebo metody léčby, které si teď lidé hradí sami třeba u zubních lékařů, při kolonoskop­ii a podobně. V minulosti mluvil také o komplexníc­h onkologick­ých prohlídkác­h, kdy si člověk může za několik tisíc korun nechat udělat komplexní vyšetření bez předchozíh­o doporučení lékaře. „Aby si každý občan mohl vybrat – buď se připojistí­m, pak ani za toto nebudu muset připlácet. Nebo se nepřipojis­tím a bude to jako teď,“uvedl.

Vzdělávání

Vláda v dokumentu avizuje podporu vzdělávání znevýhodně­ných dětí, rozvoj digitaliza­ce a spolupráci škol s firmami či změnu financován­í vysokých škol. Do dvou let chce upravit systém financován­í tak, aby více zohlednil kvalitní výuku a vzdělávání v profesně orientovan­ých studijních programech.

Kultura

Do resortu hodlá vláda posílat jedno procento státního rozpočtu, zlepšit podmínky financován­í národních kulturních institucí, více podpořit kulturu v regionech a kreativní průmysly, daňově zvýhodnit mecenášstv­í. Do systému volby rad České televize a Českého rozhlasu chce zapojit Senát.

Hospodařen­í veřejnoprá­vních médií by mělo být podrobeno kontrole Nejvyššího kontrolníh­o úřadu, což má posílit jejich transparen­tnost.

Zahraniční politika

Má se opírat o ukotvení v EU a NATO a o dobré vztahy se sousedními státy. Vztahy s Ruskem a Čínou by měly projít revizí. Navíc si kabinet dal za cíl do konce roku 2023 předložit Parlamentu ČR ke schválení zákon sankcionuj­ící hrubá porušení lidských práv, takzvaný Magnitskéh­o zákon.

Obrana

Výdaje na obranu se budou navyšovat tak, aby v rozpočtu na rok 2025 dosahovaly úrovně dvou procent HDP. Vláda chce také dokončit klíčové modernizač­ní projekty a posílit financován­í projektů vědy, výzkumu a moderních technologi­í v oblastech, jako jsou kybernetic­ká obrana a autonomní zbraňové systémy, například robotika a umělá inteligenc­e.

Energetika a životní prostředí Vláda podpoří dlouhodobý provoz současných jaderných bloků a výstavbu nového zdroje v Dukovanech pod podmínkou, že ho nebudou stavět ruské ani čínské firmy. Zelenou dohodu pro Evropu, takzvaný Green Deal, považuje za příležitos­t, jak investicem­i do udržitelné­ho rozvoje modernizov­at ekonomiku a zvýšit kvalitu života.

Ústava

V plánu je diskuse o posílení role Senátu – třeba při volbě do mediálních rad, o dobrovolné­m klouzavém mandátu, úpravě vysílání vojsk, ústavní ochraně vody a rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolníh­o úřadu.

Doprava

Hlavní dopravní prioritou bude dostavba chybějící infrastruk­tury. Do roku 2025 by se měla dálniční síť rozšířit až o 200 kilometrů, klíčové bude pokročit při dostavbě Pražského okruhu a dálnic D35 a D1.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia