Lidové noviny

Rozhovor není úkolem diplomata

Je to poučení pro diplomaty, řekl LN s odkazem na Jasińského kauzu bývalý ministr zahraničí a ředitel Diplomatic­ké akademie Cyril Svoboda.

- IVETA KŘÍŽOVÁ

LN Polsko se rozhodlo odvolat svého velvyslanc­e Miroslawa Jasińského z Prahy kvůli tomu, co řekl v médiích. Je to v diplomacii běžná praxe?

Při vší sympatii k panu velvyslanc­i, ambasador nemá dávat rozhovory do novin, pokud k tomu nedostane pověření. Zastupuje svou vládu a svého prezidenta, takže nemůže říkat to, co on si myslí. Musí říkat to, co má v instrukci. Já tak pro něho bohužel nemám omluvu. Samozřejmě nevím, co rozhovoru předcházel­o. Dokonce je i možné, že nějakou autorizaci a povolení měl. Procesní pozadí my neznáme.

LN Tedy „mlčeti zlato“je mantrou diplomata?

Moje doporučení všem diplomatům je: neposkytuj­te rozhovory, to není váš úkol. A pokud ano, tak je musíte mít schválené, musíte předložit, že máte autorizaci, instrukce. Musíte mít od ministerst­va jasný souhlas.

To je procesní stránka věci a to by měl diplomat vědět.

LN Diplomacie je v poslední době plná nekariérní­ch diplomatů. Ti ta pravidla moc nectí.

Toto je právě někdy problém politickýc­h nominací. Ti lidé nejsou kovaní, vycvičení v diplomacii. Je to tedy typickou ukázkou toho, jaký je rozdíl mezi kariérním a politickým diplomatem. To, že věcně má pan velvyslane­c Jasiński pravdu, o tom není nejmenších pochyb, protože kdyby se v tomto ohledu polská strana chovala trochu vstřícněji, tak jsme ten problém možná nehnali až k soudům a nebyl by tak vypjatý, jako je dnes. Procesně ale patrně pochybil.

LN Nemá to celé i politický podtext?

Určitě má. A Polsko si odvoláním velvyslanc­e komplikuje situaci, protože potvrzuje Česku, že není ochotno trochu slevit. V tom je ona politická zpráva. Polský premiér tím říká, že se Polsko nepohne. Velvyslane­c chtěl naznačit, že uznání na polské straně by mohlo znamenat odblokován­í zablokovan­é situace. Tím, že ho odvolává zpátky, tak premiér teď nemůže couvnout.

LN Jaká by nyní měla být česká odpověď?

Nijaká, to je věcí Polska. Velvyslane­c neučinil nic špatného v bilateráln­ích vztazích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia