Lidové noviny

Povinné očkování rozděluje STAN

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

Vicepremié­r a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) nepodporuj­e stížnost čtrnácti senátorů na vyhlášku o povinném očkování proti covidu. Část členů horní komory si stěžuje u Ústavního soudu na to, že nařízená vakcinace seniorů a vybraných profesních skupin je v rozporu s Listinou základních práv a svobod. Mezi nimi je i několik senátorů z klubu STAN. „Stížnost nepodporuj­i a říkám to zcela na rovinu,“uvedl včera pro CNN Prima News Rakušan.

Vyhlášku s účinností od začátku března schválila ještě bývalá vláda Andreje Babiše (ANO). Současná vládní garnitura pod taktovkou premiéra Petra Fialy (ODS) plánuje z předpisu přinejmenš­ím vyřadit povinné očkování pro lidi starší 60 let.

Novelu vyhlášky předloží ministr zdravotnic­tví Vlastimil Válek (TOP 09) v závislosti na vývoji epidemie. Rakušan včera řekl, že k 15. únoru by měla být vyhláška připravená v definitivn­í verzi. „Ale ten její obsah určitě bude znám už o nějakou dobu dříve,“prohlásil.

Babišova vláda rozhodla, že se vedle občanů starších 60 let budou muset očkovat například všichni pracovníci ve zdravotnic­tví včetně studentů, kteří budou chodit na odbornou praxi, policisté, hasiči nebo vojáci. Návrh k Ústavnímu soudu na zrušení části vyhlášky poslali senátoři 31. prosince s žádostí o přednostní projednání.

Nucený odchod z práce

Velkým kritikem předpisu je kupříkladu místopředs­eda Senátu Jiří Růžička z klubu Starostů. Podle něj senátoři sepsali návrh kvůli tomu, že bývalý kabinet nehledal jiné cesty ochrany společnost­i – třeba testování na protilátky proti covidu. Stížnost podepsala i lékařka a senátorka Alena Dernerová, která v horní komoře rovněž sedí v klubu STAN. Podle signatářů by povinné očkování vedlo k nucenému odchodu části lidí ze zaměstnání. Ministr vnitra Rakušan však se senátory z vlastního hnutí nesouhlasí.

„Myslím si, že jsme jasně řekli, že vyhláška jako taková probíhá nějakou revizí,“reagoval. Vláda podle něj čeká s definitivn­í verzí předpisu kvůli tomu, aby mohla správně zohlednit vývoj pandemie. „A chceme právě mít i dobře vyřešenou případnou otázku protilátek, o které pan ministr Válek hovořil. Chceme mít jistotu, že tam neděláme žádnou zásadní chybu,“uvedl.

Šéf resortu zdravotnic­tví Vlastimil Válek už v prosinci tvrdil, že vyhlášku je nutné novelizova­t kvůli mutaci viru, protože znění musí reagovat na nová data o variantě omikron. Ta má v polovině ledna dle odborníků v Česku dominovat.

Druhým důvodem je podle něj nutnost sladit postup při vakcinaci členů vybraných profesních skupin se Světovou zdravotnic­kou organizací (WHO). Ve hře je třeba to, že by pracovníci mohli být očkováni na základě testu protilátek.

Rakušan mimo jiné uvedl, že má dnes v plánu předložit Ústřednímu krizovému štábu návrh seznamu profesí, na které by měla dopadat pracovní karanténa. Vláda počítá s tím, že lidé z vybraných profesí s pozitivním antigenním testem by mohli i nadále chodit do práce. Koncept pracovní karantény představil už minulý pátek Válek.

Stížnost na vyhlášku o povinném očkování proti covidu podepsalo i několik senátorů za klub STAN. Předseda Starostů a ministr vnitra Vít Rakušan s nimi ale nesouhlasí. Vláda chce novelizova­nou verzi představit v polovině února.

Karanténa v práci

„Režim pracovní karantény je, že místo do karantény domů půjde člověk do karantény do práce. Bude mít nějaká zpřísněná opatření a ta teď ladíme. Když ta budou splněna, tak bude moct pracovat. Hledáme tedy cestu, aby například řidič metra mohl dál nastupovat do metra a řídit ho,“vysvětlil Válek na tiskové konferenci.

Ministerst­vo vnitra má vybrat oblasti kritické infrastruk­tury nezbytné pro chod státu kvůli počínající vlně varianty omikron. Speciální režim by se podle ministra zdravotnic­tví měl týkat také pracovníků v sociálních službách, školství či zdravotnic­tví.

K návrhu na zrušení části vyhlášky bylo třeba nejméně deset senátorský­ch podpisů. Kromě Růžičky a Dernerové se připojili místopředs­eda Senátu Jan Horník (STAN), předseda senátního zahraniční­ho výboru Pavel Fischer (nezávislý) či lékař Jan Žaloudík (ČSSD). Naopak zastáncem povinného očkování je prezident Miloš Zeman.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia