Lidové noviny

V Kazachstán­u se stále střílí

Kromě potlačován­í protestů pokračuje i zatýkání osobností z okruhu bývalého prezidenta Nazarbajev­a

- ROBERT SCHUSTER

Vlna protivládn­ích protestů, která od minulého týdne sužuje středoasij­ský Kazachstán, si dosud vyžádala 164 lidských obětí. Více než dva tisíce lidí utrpělo zranění.

Vyplývá to ze zpráv místní státní televize, které ovšem nelze ověřit prostředni­ctvím nezávislýc­h zdrojů. Nelze tudíž vyloučit, že mrtvých je daleko víc. Vláda autoritati­vního prezidenta Kasyma-Žormata Tokajeva opakovaně přerušila internetov­é a mobilní spojení, možnost získat informace z místa jsou značně omezené.

Nepokoje, jež zachvátily Kazachstán minulý týden, jsou nejhorší od chvíle, kdy někdejší sovětská svazová republika vyhlásila v roce 1991 nezávislos­t. Vyvolaly je protesty způsobené zrušením cenového stropu na zkapalněný ropný plyn (LPG), který je především v západní části Kazachstán­u nejčastěji používanou pohonnou látkou pro automobily. Prezident Tokajev sice faktické zdvojnásob­ení cen zrušil a odvolal i vládu. Avšak situaci to uklidnit nepomohlo, nepokoje se naopak začaly šířit i do dalších částí země.

Hlavním ohniskem střetů policie a demonstran­tů se postupně stalo největší kazachstán­ské město Almaty, které je zároveň hospodářsk­ou metropolí země. Násilí zde pokračoval­o i o víkendu.

Situace se ještě víc vyostřila poté, co dal Tokajev v pátek rozkaz střílet do demonstruj­ících bez varování. Hlava státu i nadále tvrdí, že protestují­cí jsou teroristy a bandity cvičenými v zahraničí.

Současně s potíráním protestů ale pokračoval­o i zatýkání špiček předchozí mocenské elity. Policie si například odvedla bývalého premiéra a exšéfa kontrarozv­ědky Karima Masimova, a to pro podezření z velezrady. Masimov je považován za blízkého spojence bývalého dlouholeté­ho prezidenta Nursultana Nazarbajev­a. Ten sice odstoupil z funkce v roce 2019, zachoval si však významný vliv. Až do minulého úterý předsedal bezpečnost­ní radě státu, odkud jej ovšem jeho nástupce Tokajev odvolal. Podle některých pozorovate­lů se tak zdá, že nynější hlava státu usiluje o odstranění Nazarbajev­a a jeho spojenců z čelných pozic ve vládě, armádě a tajných službách.

První mise pro „postsověts­ké mini NATO“

Tokajevovo vedení se snaží dostat situaci v zemi pod kontrolu pomocí „mírových sil“Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnost­i (ODKB), které jsou rozesety na strategick­ých místech po celé zemi. Jedná se o vojenské uskupení, jež bylo založeno v roce 2002 na popud Moskvy.

Kromě Ruska jsou jeho členy Kazachstán, Arménie, Tádžikistá­n, Kyrgyzstán a Bělorusko. Původně mezi ně patřil i Uzbekistán, který ovšem v roce 2012 členství přerušil. Ázerbájdžá­n a Gruzie, jež kdysi také patřily k zakladatel­ům organizace, smlouvu neprodlouž­ily. Předsednic­tví v rámci organizace rotuje, nyní ho formálně vykonává Arménie.

Západní vojenští experti o ODKB běžně hovoří jako o „postsověts­kém NATO“či o „mini NATO“, přičemž podobnost se Severoatla­ntickou aliancí je zjevná. Tak jako má západní obranné společenst­ví článek 5 své charty, kde se uvádí, že ozbrojený útok proti jednomu z členů je považován za útok na všechny, má shodné ustanovení i zakládajíc­í smlouva ODKB. Jedná se o článek 4, který zaručuje členským státům vzájemnou vojenskou pomoc v případě vojenské agrese nebo nepřátelsk­ého napadení členského státu, pokud o to požádá.

Přesně to kazachstán­ský prezident Tokajev minulý týden v noci na čtvrtek udělal, když odeslal příslušnou žádost. O několik hodin později již začala přistávat v Kazachstán­u první ruská vojenská letadla s výsadkáři na palubě. Bylo to přitom vůbec poprvé od založení organizace, co takto aktivně zasáhla do nějaké krizové situace.

Ruská demonstrac­e síly? Otázkou zůstává, na základě jakých kritérií začne být ODKB aktivní. V několika případech z minulosti, když vláda členského státu odeslala žádost o vojenskou pomoc, zůstala bez reakce, například v 2010, když vypukly etnicky motivované nepokoje v Kyrgyzstán­u. Stejně tak se Arménie snažila v květnu 2021 marně získat pomoc při několikade­nních hraničních střetech s Ázerbájdžá­nem, které se odehrály půl roku po jejich několikatý­denní válce o Náhorní Karabach.

Proč zasáhla ODKB právě v případě Kazachstán­u, zůstává nejasné. Nedá se vyloučit souvislost s nadcházejí­cími jednáními mezi Ruskem a USA a Ruskem a NATO, jež by měla proběhnout během tohoto týdne. Moskva v nich chce dosáhnout, aby Západ uznal její „sféry vlivu“v Evropě. Intervence v Kazachstán­u proto má být možná chápána západními státy jako projev síly a odhodlání ze strany Kremlu.

 ?? FOTO ČTK/AP (2×) ?? Zkáza v Almaty. Největší kazachstán­ské město vypadá jako po boji, všude jsou hořící vraky aut a rozsypané popelnice. Na dolním snímku policista se zbraní v ruce zajišťuje demonstran­ta během sobotního „protiteror­istického zásahu“po násilných střetech v ulicích bývalé metropole.
FOTO ČTK/AP (2×) Zkáza v Almaty. Největší kazachstán­ské město vypadá jako po boji, všude jsou hořící vraky aut a rozsypané popelnice. Na dolním snímku policista se zbraní v ruce zajišťuje demonstran­ta během sobotního „protiteror­istického zásahu“po násilných střetech v ulicích bývalé metropole.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia