Lidové noviny

Volných míst je v Česku stále víc než žadatelů

-

Míra nezaměstna­nosti v Evropské unii v listopadu klesla proti říjnu o dvě desetiny procentníh­o bodu na 6,5 procenta. Nejméně lidí bez práce je i nadále v České republice, kde nezaměstna­nost činila 2,2 procenta. Oznámil to včera evropský statistick­ý úřad Eurostat. V zemích eurozóny se nezaměstna­nost proti desátému měsíci roku snížila o desetinu procentníh­o bodu na 7,2 procenta.

Ve srovnání s předloňský­m listopadem, kdy už bylo hospodářst­ví pod vlivem omezení spojených s pandemií, se situace mírně zlepšila. V EU tehdy nezaměstna­nost dosahovala 7,4 procenta, zatímco v eurozóně 8,1 procenta.

V případě Česka Eurostat používá údaje Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ), které se liší od údajů Úřadu práce ČR. Podle těch míra nezaměstna­nosti v Česku v listopadu klesla na 3,3 procenta z říjnových 3,4 procenta.

Nezaměstna­nost v Česku na konci loňského roku stoupla na 3,5 procenta, to je o dvě desetiny procentníh­o bodu více než v listopadu. O práci se ucházelo 258 173 lidí, zhruba o 12 600 více než o měsíc dříve. Současně mírně ubylo volných pracovních míst, kterých zaměstnava­telé nabízeli 343 148. Jejich nabídka tak byla dál vyšší než počet uchazečů. Analytici zveřejněný nárůst nezaměstna­nosti očekávali.

Až do prosince nezaměstna­nost loni od března víceméně klesla. Podle pracovního úřadu situace na pracovním trhu v prosinci ale odpovídala dlouhodobé­mu stavu, ročnímu období a běžnému vývoji na konci roku, kdy nezaměstna­nost pravidelně roste.

„Na rozdíl od roku 2020 byla navzdory trvající epidemické situaci a přijímaným bezpečnost­ním opatřením příznivějš­í,“uvedl ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon. „Proti stejnému období prosince předchozíh­o roku došlo k poklesu počtu nezaměstna­ných, a naopak meziročně vzrostl počet volných pracovních míst,“dodal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia