Lidové noviny

Pražské znovuzroze­ní

- PAVEL MATOCHA

Ten dům už dávno neexistuje, při asanaci pražského židovského města na konci 19. století byl stržen. Jen podle starých plánů jsme schopni zhruba dohledat místo, kde stál a kde se 17. května 1836 narodil Wilhelm Steinitz, první mistr světa šachové historie. olympiádu pořádalo. Hrála se v paláci U Nováků ve Vodičkově ulici a hráli na ní i mistr světa Alexandr Aljechin a první mistryně světa Věra Menčíková.

V paláci U Nováků později začala fungovat šachová kavárna, která byla ve druhé polovině dvacátého století jednou z nejvyhláše­nějších v šachovém světě. Každý významný šachista, který tehdy zavítal do Prahy, ji chtěl navštívit.

Královské zápolení je zpět Slavná historie, byť už na ni trochu sedá prach. Pražského rodáka Wilhelma Steinitze připomíná pamětní deska na budově Filozofick­é fakulty, na slavnou šachovou kavárnu U Nováků se odkazovala a snažila navázat šachová kavárna v nedalekém hotelu Juliš. A sen uspořádat znovu v České republice šachovou olympiádu žije minimálně ve spolku Pražská šachová společnost. Úctyhodná šachová tradice našeho hlavního města si říká o následován­í. Jestli se dnes někde v pražské porodnici narodil budoucí mistr světa či jestli se za deset let podaří u nás uspořádat šachovou olympiádu ke stému výročí konání té minulé, nevíme. Víme však, že Praha tento týden zase šachově ožila.

Po dlouhé covidové přestávce začaly tento týden i v našem hlavním městě šachové soutěže družstev. Můžete se jít prakticky kterýkoliv pracovní den večer podívat, jak se hraje pražský přebor či nižší soutěže. Týmů, které zápolí v pražských soutěžích družstev, je více než sto. Každý zápas probíhá vždy na osmi šachovnicí­ch, začíná se většinou v 18 hodin a rozpisy zápasů najdete na webu Pražského šachové svazu (prazskysac­h.cz), případně na facebooku Chess Café.

Zároveň se tento týden hraje tradiční velký turnaj v hotelu Olympik. Na Open Praha startuje 253 šachistů ze 32 zemí celého světa, největším favoritem turnaje je norský velmistr Frode Olav Olsen Urkedal. Po odehraných úvodních čtyřech kolech je v čele turnaje pětičlenná skupina hráčů s plným počtem bodů, ve které je i vlašimský šachista Jakub Vojta a naopak v ní chybí velmistr Urkedal, který ve třetím kole remizoval a ve čtvrtém dokonce prohrál s ratingově výrazně slabšími soupeři.

Šachy aktivně

Chcete-li se na šachy nejen dívat či si o nich číst, ale i sami si je aktivně zkusit, třeba vyřešit nějakou šachovou pozici, nabízíme vám dva diagramy z tvorby Maria Matouše, před několika lety zesnulého pražského šachového skladatele. První je lehčí – máte dát za bílé soupeři mat, a to nejpozději 8. tahem při nejlepší možné obraně černého. Druhý je těžší, ale nikoliv extrémně obtížný, jako jsou mnohé jiné Matoušovy studie, – snažíte se nalézt za bílého cestu k remízové záchraně. Správné řešení zveřejníme příští týden.

Bílý dá mat 8. tahem Mario Matouš 1972

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia