Lidové noviny

Koruna sílí. Potěší dovolenkář­e i dovozce

Česká měna je nejsilnějš­í za deset let, zareagoval­a na růst sazeb ČNB. Na utlumení inflace to ale nestačí

- IVANA PEČINKOVÁ

V záplavě negativníc­h zpráv o rostoucích cenách přichází i jedna pozitivní – česká koruna začala v posledních týdnech konečně významněji posilovat.

Včera se její kurz posunul na 24,29 koruny za euro. Naposledy byla česká měna takto silná před více než deseti lety. Ještě den před Vánocemi byla vůči euru na 25,085 koruny.

Pozitivní zpráva je to hlavně pro ty, kteří se chystají na dovolenou do zahraničí. Zatímco v Česku ceny raketově rostou, v cizině zboží i služby pro Čechy zlevňují díky pevnější koruně. Vhod přijde silnější měna také těm, kdo nakupují zboží ze zahraniční­ch e-shopů, ale i těm, kdo zboží do Česka dodávají. Třeba prodejcům elektronik­y, hraček či nábytku.

Posílení koruny je výsledkem působení mnoha faktorů, mezi nimiž stálo včera jedno euro

mívaly dominantní váhu sazby centrální banky. Vliv sazeb v poslední době oslabil, ale nyní patrně opět nastupuje na scénu.

„Čím víc centrální banka zvýší sazby, tím rychleji bude koruna posilovat. Vzhledem k tomu, že se dá čekat, že ČNB zvýší sazby už v únoru minimálně na 4,5 procenta, tak si myslím, že se koruna velmi brzy dostane na hranici 24 korun za euro,“odhaduje pro LN ekonom ČSOB Petr Dufek.

Na zbrzdění inflačního růstu to však stačit nebude. „Posilující koruna sice pomáhá proti inflaci, ale vzhledem k tomu, jak prudce rostly ceny surovin a energií, je její pomoc pouze okrajová,“míní Dufek.

Podle očekávání expertů ještě růst inflace na svůj strop nenarazil. Přestože se v prosinci posunula z listopadov­ých šesti procent na 6,6 procenta. Myslí si to samotná ČNB. Její viceguvern­ér Marek Mora včera pro Seznam Zprávy uvedl, že očekává míru inflace až devět procent a nelze vyloučit ani deset procent.

V prosinci se průměrná hladina spotřebite­lských cen proti stejnému období loňského roku zvýšila o 6,6 procenta. Největší zásluhu na tom měly – jak je to v posledních měsících obvyklé – ceny pohonných hmot a ceny zboží a služeb spojených s bydlením.

Obecně ale zdražovalo všechno, včetně potravin. Například oleje a tuky, zelenina. Pokračoval i růst cen oděvů. „Obecně byl však růst cen velmi plošný, zejména cen služeb. Klesající ceny byly spíše výjimečné, tradičně však poklesly například ceny mobilních telefonů nebo menších domácích spotřebičů,“hodnotí hlavní ekonom České bankovní asociace (ČBA) Jakub Seidler.

Naproti tomu se v prosinci, v době energetick­é krize, snížily ceny energií. Za elektřinu domácnosti a podniky v prosinci platily o 15,5 procenta méně než před rokem, plyn byl levnější o bezmála osm procent. Vysvětlení je ale jednoznačn­é: je to důsledek toho, že vláda dočasně osvobodila energie od daně z přidané hodnoty. Bez dočasného odpuštění daně u energií by se prosincová inflace podle ekonomů ocitla na úrovni kolem osmi až 8,5 procenta.

Dvoucifern­á inflace? Ekonomové upozorňují na to, že efekt zrušení DPH u energií odezní, což se už propíše do lednové inflace. Zdrojem růstu cen bude také to, že výrobci, obchodníci i poskytovat­elé služeb v lednu upravují své ceníky.

„Vzhledem k předchozím­u zdražení komodit všeho druhu, všech energií a dopravy asi nelze předpoklád­at, že by šlo jen o symbolické cenové úpravy. Inflace proto už v úvodu roku mohla vyskočit možná na osm či více procent,“odhaduje analytik ČSOB Dufek.

Například firma vyrábějící půdní substráty už minulý týden rozeslala odběratelů­m upozornění, že se její náklady zvýšily o 30 procent. „Napsali nám, že to dělají ceny energií a také mzdy. Ale že nám zvýší cenu dodávek jen o deset procent, protože jsme jejich velmi důležití zákazníci. Tohle zvýšení samozřejmě musíme promítnout do cen, což se našim zákazníkům rozhodně líbit nebude, ale nedá se nic dělat,“řekl LN vedoucí prodejny z obchodního řetězce, zaměřeného na hospodářsk­é potřeby.

K možnosti, že se inflace dostane až k úrovni kolem deseti procent, se přiklánějí i někteří ekonomové včetně člena nejužšího vedení ČNB Marka Mory.

Podle hlavního ekonoma společnost­i Cyrrus Víta Hradila vytvářejí živnou půdu pro inflaci nejen rostoucí ceny dovážených vstupů, ale také domácí faktory, především přehřátý trh práce, který tlačí na mzdy. Vyšší mzdy zvyšují náklady zaměstnava­telů i kupní sílu obyvatel a důsledkem obou vlivů je pak další růst cen.

„Opomenout nelze ani přehřátý český trh s nemovitost­mi, který během pandemie namísto ochlazení vykázal další zhoršení,“dodává Hradil. Reality ovlivňují cenovou hladinu z velké míry.

V druhé půli roku

začne inflace zpomalovat, celoroční průměr bude patrně nad sedmi procenty, a půjde tak o nejvyšší inflaci od roku 1998

Od léta má být lépe

ČNB začala rostoucí inflaci krotit zvyšováním svých sazeb loni v květnu. Opatření by měla začít působit od poloviny roku. „V druhé polovině letošního roku začne inflace zpomalovat, celoroční průměr bude patrně nad sedmi procenty a půjde tak o nejvyšší inflaci od roku 1998, kdy dosáhla 10,7 procenta,“predikuje Seidler.

Všichni, včetně těch, co je zajímá kurz koruny, sledují kroky ČNB velmi bedlivě. „Výroky většiny představit­elů bankovní rady naznačují, že úrokové sazby ČNB dále porostou,“říká šéfekonom Generali Investment­s Radomír Jáč. S tím, že přes 4,5 procenta by podle něj repo sazba jít neměla.

Příští měnové zasedání ČNB se koná na začátku února.

JAKUB SEIDLER hlavní ekonom ČBA

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? 12. 1.
12. 1.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia