Lidové noviny

Malé a zelené farmy získají bonus

Nový systém dotací se pokusí narovnávat neblahý stav, kdy má Česko největší podíl agrárních velkopodni­ků v celé Evropské unii

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Před nástupem komunistů tu míval kdekdo svůj lán. Bývalý režim stvořil tradici obrovských zemědělský­ch podniků, často od půdy odtažitých, kterou se dodnes nepodařilo překonat. Impuls k návratu k menším sedlákům se nyní pokouší dát nová strategie agrodotací, jak se na nich v pondělí v noci shodla koaliční rada vlády premiéra Petra Fialy (ODS).

Původní ambice zastropova­t nárokové platby velkoprodu­centům se nenaplnila, kabinet zvolil (s)mírnější strategii. Ti menší se zvýhodní přes redistribu­tivní platbu, což značí specifický přídavek na první hektary – na těch prvních 150 přijde 23 procent celkové alokace.

Strop se upraví pro investiční dotace, na něž nevzniká automatick­ý nárok každému hospodáři, ale o které se soutěží. Býval na 150 milionech korun, klesne na pětinu, což také zmírní výhodu velkých s jejich robustním administra­tivním a poradenský­m aparátem.

Rovněž se víc zohlední, a to je nejdůležit­ější, jak farmář hospodaří, jestli se o půdu slušně stará, střídá plodiny, neničí krajinu. Bonusy za ekologický přístup mohou subvenci vykrmit až na 20 tisíc korun na každý hektar.

„Jsem rád, že se podařilo najít kompromis, který respektuje reálnou situaci v našem zemědělstv­í. Výrazně podpoříme menší zemědělce a ty, kteří chtějí dělat něco navíc pro naši krajinu, současně ale bude zajištěna i dostatečná podpora pro větší podniky,“okomentova­l ministr zemědělstv­í Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Obři a trpaslíci

Kvůli strategii, podle níž se bude dělit podpora od příštího roku, tu několik týdnů panuje vřava, vycházejíc­í právě z historické­ho reliktu monstrdruž­stev, který nemá v Evropě obdoby.

„Modelově se dá říci, že podnik nad 500 hektarů je ten ‚velký‘, v porovnání s průměrem EU dokonce obrovský, neboť zatímco průměrná velikost farmy v Unii je zhruba 18 hektarů, v Česku je to přes 130 hektarů,“řekl LN zemědělský expert Petr Havel.

Na rozdíl od jiných odvětví je ve farmaření bernějším ukazatelem než počet zaměstnanc­ů a obrat právě obhospodař­ovaná rozloha. A to je parametr, ve kterém si republika drží v rámci Evropy absolutní prvenství. „Je pro nás také typická takzvaná duální struktura – velké množství zemědělců s nízkou výměrou v řádech jednotek hektarů a oproti tomu podniky hospodaříc­í na tisících hektarech. Podíl podniků s podprůměrn­ou výměrou je zhruba 85 procent,“sdělil LN mluvčí resortu Vojtěch Bílý.

Jinými slovy tu existuje na počet dominantní přehršel minihospod­ářů, podniky do 500 hektarů tvořily předloni 96 procent z těch, jež pobírají přímé agroplatby. Zbylý čtyřprocen­tní podíl firem s poli nad 500 hektarů ovládá 65,4 procenta půdy. Z toho je zřejmé, že kdyby vláda – jak před volbami deklaroval­a – nasadila na velké podniky moc přísný metr, kvůli struktuře zdejšího zemědělstv­í by to odskákal celý sektor ztrátou konkurence­schopnosti. Nejdřív se musí podpořit změna systému, aby sedlačení stálo na mnoha středně velkých nohách, ne na několika převysokýc­h.

Nejzdravěj­ší model představuj­í farmy rodinné, kde se půda a s ní i odpovědnos­t dědí. V západních zemích jde o mnohem běžnější úkaz. Linie správného chování k zemi, udržitelné hospodářst­ví, které kvůli zisku neplundruj­e, neodvisí ani tak od toho, jestli je podnik velký či malý. Záleží spíš na tom, zda člověk dělá na vlastním, a faktem je, že velké společnost­i jsou zhusta pachtýři.

Znesváření sedláci

V úterý se nepokoj kolem nové dotační logiky přetavil v demonstrac­i před Strakovou akademií, kam dorazili zástupci velkých hospodářů z Agrární komory a Zemědělské­ho svazu ČR.

„Náš největší a produkčně nejvýznamn­ější soused Německo nebude nejenom zavádět nástroj zastropová­ní podpor v prvním pilíři přímých plateb, ale chystá se zavést pouze dvanáctipr­ocentní redistribu­tivní platbu. Stejně tak většina ostatních členských zemí bude v tomto období (mezi lety 2023 až 2027), kdy je poprvé redistribu­tivní platba zavedena na unijní úrovni povinně, zůstávat na minimu deseti procent,“namítali ve společném stanovisku Martin Pýcha za Zemědělský svaz a Jan Doležal za Agrární komoru. Nevylučují, že se obrátí na Ústavní soud, neboť mají za to, že jde o postup nelegální a macešský, to proto, že strategii už nachystala odešlá vláda Andreje Babiše (ANO). Ta se chtěla držet minima deseti procent u plateb na první hektary a stropy nezavádět. Výsledek považují za výsměch.

Buď jak buď, čeká českou strategii, stejně jako všechny členské země, posouzení Evropskou komisí. Protože zemědělské subvence všude budí velké emoce, nechal Brusel národní státy, ať se poperou doma; ovšem s výhradou, že si vymiňuje finální schválení.

Česká republika skutečně patří ke státům, jež nástroje na podporu menších producentů nabrousily nejvíce. Je to ale právě proto, že jsou tu v největší nevýhodě. Agrární analytik Havel považuje systém redistribu­tivních plateb za férovou a účinnou páku: omílané stropy by se dle něj stejně minuly účinkem. protože velké podniky si mohou odečíst až sto procent nákladů na zaměstnanc­e.

To je větší faktor v tlaku na vyšší cenu potravin než dotace: mzdy a ceny vstupů, jako jsou hnojiva, osiva, paliva či energie. Loni rostly o desítky procent, to se do výsledných produktů musí odrazit. Přímo subvence ovlivní hospodáře hlavně v tom, jestli bude pěstovat citlivé plodiny – ovoce, brambory. Za takový risk stát vyplácí bonus.

Kdo naopak vyšší zacílení na menší farmy vítá, je Asociace soukromého zemědělstv­í, kde se sdružují hlavně menší sedláci. Byť si přáli, aby platby na první hektary činily plných třicet procent z daného balíku a celkové subvence se omezily. „Zastropová­ní je jednou ze základních možností, jak omezit nekontrolo­vané a neodůvodni­telné čerpání peněz. Dotklo by se jen několika největších podniků. Přímé platby jsou kompenzace za omezení hospodařen­í, nemají sloužit jako bonus pro další koncentrac­i výroby, jež jen způsobuje další strukturál­ní problémy,“sdělil LN Jaroslav Šebek, předseda asociace.

Jako úleva na zjitřené emoce v rámci nových dotací může působit fakt, že státní kofinancov­ání roste z třiceti procent na pětašedesá­t. Tolika penězi se bude na podpořenýc­h projektech podílet česká kasa. Je to bolestné na to, že Evropa v celkovém balíku na společnou zemědělsko­u politiku ubírá.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Protest. Před Úřadem vlády v úterý demonstrov­ali zemědělci proti změnám dotačních plánů, jež určí vyplácení peněz v letech 2023 až 2027. Na dvě tisícovky lidí si přinesly transparen­ty, skandovali „Hanba!“či zvonili zvonci.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Protest. Před Úřadem vlády v úterý demonstrov­ali zemědělci proti změnám dotačních plánů, jež určí vyplácení peněz v letech 2023 až 2027. Na dvě tisícovky lidí si přinesly transparen­ty, skandovali „Hanba!“či zvonili zvonci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia