Lidové noviny

Mě už to taky se*e, řekl Fiala ve sněmovně

-

Premiér Petr Fiala (ODS) se včera při zdlouhavé debatě poslanců ve sněmovně před hlasováním o důvěře vládě v jednu chvíli neudržel a procedil, že už ho to tam se*e. Slova, která byla určena jeho vládním kolegům, ovšem neunikla takzvanému ruchovému mikrofonu.

„Mě už to taky se*e,“řekl Fiala ve chvíli, kdy předsedají­cí schůze právě vyhlašoval­a přestávku na pět minut (videozázna­m na www.lidovky.cz).

Když premiér vystoupil po deváté dopoledne se svým projevem a byl ještě v plné síle, uvedl mimo jiné: „Mám toto shromážděn­í, tuto budovu, tuto instituci v hluboké úctě. Nepovažuji ji ani za zbytečnou nebo přebujelou instituci ani za ‚žvanírnu‘. Parlament odráží vůli voličů. Bez parlamentu by nebylo demokracie.“Fiala hovořil asi půl hodiny, pak ovšem následoval projev jeho předchůdce Andreje Babiše (ANO), který dolní komoru jako „žvanírnu“rád označuje. Mluvil třikrát déle. Velmi dlouze hovořil také předseda SPD Tomio Okamura. Okolo půl třetí odpoledne pak přetekl pohár Fialovy trpělivost­i. Obrátil se se svými pocity k ministrovi práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi. „Musíme to vydržet,“odpověděl mu vládní kolega.

Nebyla to jediná pozoruhodn­ost, která ve sněmovně, jejíž schůzce skončila po uzávěrce LN, včera zazněla. Kupříkladu lídr SPD Tomio Okamura hovořil o vlastizrád­nosti vlády a předsedkyn­i Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové z TOP 09 vyčítal, že nepodepsal­a Chartu 77.

Pekarová Adamová se přitom narodila v roce 1984, tedy až sedm let poté, kdy vzniklo prohlášení kritizujíc­í komunistic­ký režim. Sama včera na Twitteru reagovala, že tehdy byli nezletilí i její rodiče.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia