Lidové noviny

České menu dozná změny. V nemocnicíc­h i školách

-

Na výživových plánech spolupracu­je Válkův resort i s ministerst­vem zemědělstv­í a školství. „Jsou do toho rovněž zapojeni i nutriční terapeuti či pacientská sdružení,“zdůraznil ministr. Akční plán Strategie bezpečnost­i potravin a výživy 2030 by měl být kabinetu předložen do konce února, potvrdil LN mluvčí Válkova resortu Ondřej Jakob.

Nekvalitní výživa je podle expertů odrazovým můstkem pro širokou škálu nemocí. Jednoznačn­ě vede k rozvoji kardiovask­ulárních a onkologick­ých onemocnění, které jsou v tuzemsku vedoucími příčinami úmrtí. „Kouknete-li se jen na nárůst nadváhy a obezity v posledních letech, je to nesmírně alarmující. A bohužel to znamená i obrovské výdaje pro státní pokladnu do budoucna. Ten vlak jede velmi rychle,“sdělil LN specialist­a na výživu Martin Forejt. Na vině ale nejsou jen peníze. Řadě lidí prý chybí vůle s jídelníčke­m něco dělat.

Podle Petra Tláskala, vedoucího lékaře Oddělení léčebné výživy Fakultní nemocnice v Motole a šéfa Společnost­i pro výživu, by měla být strava seniorů v první řadě pestrá. „Seniorům se doporučuje, aby dodržovali pravidelný stravovací režim a aby si jídlo případně rozdělili i do více denních porcí,“řekl LN. V jídelníčku by neměly chybět především potraviny s komplexním­i sacharidy (brambory, těstoviny, pečivo a jiné obiloviny, případně podle tolerance i luštěniny). Podstatnou roli hraje i ovoce a zelenina, které jsou zdrojem potřebné vlákniny, ale i mikronutri­entů (vitaminů, minerálníc­h látek a stopových prvků).

Senioři by neměli zapomínat ani na mléko a mléčné výrobky, zdroj kvalitní bílkoviny, vápníku a dalších složek. „S věkem ubývá svalové hmoty, a proto jsou velmi významnou skupinou potravin ty, které zajišťují dostatečný příjem bílkovin – maso, luštěniny, ryby, vejce či mléčné výrobky,“shrnul Tláskal.

Strašák seniorů: podvýživa

Až polovina starších lidí podle lékařů přiznává, že nemá dobré stravovací návyky. „Jím to, na co mám zrovna chuť, a nehlídám, zda je to zdravé. Spíš jde o to, aby to nebylo drahé,“přiznal LN pětaosmdes­átiletý Vladimír. „Dokud mám chuť, je to dobré. Někteří moji vrstevníci už chuť k jídlu ztratili. A tím vlastně i chuť do života,“dodal.

S přibývajíc­ím věkem skutečně klesá potřeba jídla, což je důsledek zpomalujíc­ího se metabolism­u a ubývající fyzické aktivity. „U starších lidí se často objevuje nechutenst­ví, zhoršuje se vnímání chuti a čichu, snižuje se tvorba slin. Rovněž dochází ke ztrátě chrupu, zhoršuje se proto i schopnost žvýkání, snižuje se tvorba žaludeční kyseliny a vůbec celý proces trávení se zpomaluje,“vysvětlil Tláskal. Rizikem je tak podvýživa, kterou v Česku dle expertních odhadů trpí až čtyřicet procent hospitaliz­ovaných seniorů. Ministerst­vo zdravotnic­tví proto plánuje své aktivity posílit i v této oblasti.

„Výživa není něco, co jeden den upravíte a hned druhý den se to okamžitě projeví a budete se mít o sto procent lépe. Ale určitě není nikdy pozdě začít,“doplnil Forejt. „Abychom docílili toho, co pan ministr zmiňuje, potřeboval­i bychom vládou posvěcené a financovan­é projekty podpory zdraví a výživy, které budou trvat ne dva či tři roky, ale desítky let a budou mít návaznost,“zdůraznil.

Projekty mohou být zaměřené na konkrétní věkové skupiny. Ideální by podle něj ale byly ty, které budou součástí každodenní­ho života člověka od dětství, budou ovlivňovat celou rodinu, mít své pokračován­í i v dospělém věku a ve stáří. „Měly by zohledňova­t jak prevenci, tak stávající potřeby daného věku. Čím dříve se začne, tím lépe,“uzavřel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia