Lidové noviny

Čisté jádro je fantastick­ý úspěch

Michal Fleischman­n (69)

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Přikývnutí Evropské komise dočasnému zařazení energie vyráběné z jádra a zemního plynu mezi takzvané zelené investice pokládá český velvyslane­c ve Francii Michal Fleischman­n za mimořádný počin. „Jsem překvapený, že se to v Česku neoslavuje. To ve Francii se o tom mluví pozitivně,“říká v rozhovoru pro LN.

LN Pozice Francie v rámci Evropské unie po brexitu a po odchodu Angely Merkelové z postu německé kancléřky zesílila. Prezident Emmanuel Macron se nechal slyšet, že současné francouzsk­é předsednic­tví v Radě EU hodlá využít k prohlouben­í evropské integrace a že by rád ovlivnil směřování unijního svazku na léta dopředu. Je Francie připravena inspirovat ostatní členy sedmadvací­tky?

Velká otázka. Je pravda, že pozice Francie v EU posílila. Uvidíme, jakým způsobem se k tomu nový německý kancléř Olaf Scholz postaví. Francouzsk­o-německé duo je mimořádně důležité, obě země jsou tahouny Evropy. Prezident Macron jistě bude usilovat o co nejlepší vztahy s Berlínem.

A zda jsou Francouzi na svou roli připraveni? Víte, jsem velmi překvapen, jakým způsobem se současná francouzsk­á administra­tiva i běžní Francouzi posunuli ve smýšlení. Z předešlé, tedy mé generace byla značně cítit sebestředn­ost a takové to tvrzení, že Francie je pupek světa. To je teď patrné mnohem méně. Co se týče francouzsk­é administra­tivy, většinu tvoří lidé ve věku mezi 35 a 45 lety, kteří jsou zcela otevřeně proevropšt­í, smýšlejí evropsky a není tam slyšet „My jsme Francie a teď nás musíte poslouchat“. Je to mnohem víc kompromisn­í. Macronovsk­á administra­tiva, jak jí říkám, je doopravdy moderní. Zná i české reálie, i to je jistý posun oproti době před třiceti čtyřiceti lety. Znalost toho, kde je střední Evropa, kde leží Česká republika, je násobně lepší, než to bývalo. Ale jestli jsou připraveni přinést všem Evropanům nějaké osvícení? To zase nepřeháněj­me.

LN Ve kterých oblastech si Česko a Francie mohou navzájem pomáhat, takzvaně „tahat společně“? I s ohledem na fakt, že po Paříži v polovině roku převezmeme předsednic­tví.

Předně – předsednic­tví není o tom, že Francie bude prosazovat své zájmy. A ani my. Je to o tom, že budeme prosazovat zájmy EU skrz náš pohled na věc. To je úplně jiná strategie, jiný pohled než někdejší „řídím to já a vy mě budeme poslouchat!“. Tak to dnes není.

LN K Francii Češi hledí s nadějí, pokud jde o problemati­ku jádra, na druhou stranu je fakt, že Francouzi silně podporují ideu „zelené Evropy“, což u nás valnou podporu zatím nemá. Kde hledat průsečík?

Jsem překvapený, že se v Česku neoslavuje, že už je atomová energie zapsána v Bruselu jako čistá energie (na přelomu roku Evropská komise zveřejnila návrh zařadit za určitých podmínek energii vyrobenou z jádra a zemního plynu mezi šetrné ke klimatu, a tedy na seznam takzvaných zelených investic. Návrh má podporu Francie i Česka, naopak zejména Rakousko je proti – pozn. red.). Jak to, že to neslavíme? Vždyť to je takové vítězství! Asi si to nikdo ani nedovedl představit, proto tomu nevěří.

LN Možná i proto, že vyznění návrhu dle některých kalí podmínky, jež si Brusel pro využití jádra klade. Třeba že zelený status dá těm novým blokům jaderných elektráren, které získají povolení pro stavbu nejpozději v roce 2045. Možná podpora se má týkat jen projektů, jež nahradí výrobu energie či tepla z uhlí či dalších méně čistých zdrojů.

To jsou podmínky, které se týkají roku 2045. Promiňte, ale to je za 23 let. Kolik vlád a změn bude, kolik věcí se bude dít. Je to fantastick­é vítězství Francouzů a Čechů. My tady teď máme jedno velké vítězství a neslavíme ho?

LN A Francouzi to slaví?

Macron to prosadil, logicky se o tom v zemi mluví pozitivně, protože je to nějakých jedenáct atomových elektráren, které vyrostou ve Francii. A to znamená přínos pracovních příležitos­tí, energie jako takové, čisté. Francii to dává velikánsko­u sílu. Němci, zdá se, na tento kompromis přistoupil­i, Francouzi zase přistoupil­i na plyn. Domluvili se na tom, souhlasí s tím. Mimochodem, Macron je jeden z největších bojovníků za zelenou energii v Evropě. Prosazuje ji, neboť ví, že atomová energie není dostačujíc­í. V Česku na to dosud nejsme dostatečně připravení – jsme zemí uhlí a budeme s tím mít problém, ale musíme to řešit. Návrh taxonomie (systém podpory ekologický­ch investic – pozn. red.) vlastně představov­al výzvu zemím: „připravte se na to“. Řekli jsme si nějaké datum, na to přistoupil­i, leč nepřipravo­vali jsme se. Francie se na to chystá už dost dlouho.

LN V případě česko-francouzsk­ého dua mě napadá další rozkol: zatímco Francie prahne po strategick­y silné Evropě opřené o společnou zahraniční a bezpečnost­ní politiku, Česko je v této oblasti poměrně vlažné. Stejně jako v dalším integrační­m prohlubová­ní. Jak tedy najít společnou řeč o Evropě?

Francie je z pohledu České republiky stále viděna jako země sebestředn­á, která myslí jen na sebe a prosazuje svoje zájmy. A která ignoruje jiné. Není tomu tak, není to

Znalec francouzsk­é literatury a syn českoslove­nského diplomata řídí českou ambasádu ve Francii od roku 2020. Vyrůstal ve Francii, kde jeho rodina požádala po roce 1968 o politický azyl. Po převratu se, vybaven i francouzsk­ým občanstvím, vrátil do Prahy, byl mimo jiné ředitelem rádií Evropa 2 a Frekvence.

pravda. Už jsem o tom mluvil. Když dnes Francouz řekne, že chce silnější Evropu i po stránce vojenské, tak se mu hned odpoví, že jde proti NATO. To ale Francouzi nikdy neřekli. Nikdy. Oni tvrdí, že musíme vyrovnat síly, abychom byli rychlejší při ochraně vnějších hranic, soběstačně­jší a ne tolik závislí na NATO. Protože NATO je pomalé a těžkopádné. To Macron řekl několikrát a nadzvedl tím Američany, stále jim to opakuje. A mimochodem – tolik se nemýlí.

LN Pandemie koronaviru zapustila kořeny debatám sedmadvací­tky o vytvoření zdravotní unie. Které sféry zdravotnic­tví by dle Paříže mohly být na úrovni EU posíleny, být společné?

Jestli něco prezidenta Macrona naštvalo, tak to, že když začal covid, panovala nesourodos­t v přístupu každé jednotlivé členské země. A že se země začaly zavírat. Francie se nikdy nezavřela. Stanovuje těžká pravidla pro vstup, nikdy však nezavřela hranice. Macrona strašným způsobem rozlítilo, jakým způsobem se Evropa ukázala jako nepřiprave­ná a že nemá společnou strategii vůči takovéto pandemii. Takže je to jedním z velkých cílů jeho předsednic­tví – dát dohromady určité vademecum, příručku chování se společného pro celou EU v takové situaci.

LN Francie tradičně náleží mezi země, kde se část společnost­i obecně staví vůči vakcinaci poměrně rezervovan­ě. A přitom se podařilo proočkovat proti covidu takřka osmdesát procent populace. Jak se to podařilo?

Ve Francii jde proočkovan­ost mnohem rychleji než v Česku. Macron se osobně angažoval a šel do rizika, protože vystoupil a řekl, co Francouze čeká, jaká jsou řešení. Zašel dokonce tak daleko, že použil i veřejně sprosté slovo na adresu šesti milionů Francouzů, kteří ještě nejsou očkováni. Řekl jim přímo, že je bude „sr*t“. Česky to zní vulgárně, ale takto otevřeně promluvil. A výsledek? Od 15. ledna, i kvůli masivnímu šíření varianty omikron, vstoupí v platnost zpřísnění: všichni lidé starší 18 let musejí mít tři dávky očkování. Jinak se nevpustí do kina, do divadla, do muzea, do restaurací a podobně. To se týká i Čechů. Do Francie se sice dostanete s dvěma očkováními, ale nebudete-li mít tři dávky, nemůžete prakticky nic.

LN Zastavme se chvíli u řeči. Macron se netají snahou o renesanci francouzšt­iny v EU. Jak se v Česku její role a výuka upevní? Zatím značně kulhá, a to včetně státní správy a u politiků.

Francie vždy chránila francouzšt­inu, v tom byla docela neoblomná. Že je už po desetiletí přebita angličtino­u, je pravda, ale nadále náleží k diplomatic­kým jazykům. Je veliká škoda, že se francouzšt­ina v České republice nerozvíjí.

LN Čím to je?

Mladí lidé chtějí víc angličtinu. Chci ale říci, že u nás francouzšt­ina neupadá, jen její úroveň stagnuje. Přitom máme výborné učitele. Ale přicházejí i jiné jazyky. Španělštin­a, potkávám i plno lidí, co se učí čínsky, ruština se nám vrací. Pochopitel­ně pak francouzšt­ina čelí konkurenci.

LN A co s tím chtějí Francouzi dělat? Nebudou u nás aktivnější?

Francie snad bude více tlačit, ale dosud jsem nepostřehl, jaké jsou nástroje, jež hodlá k prosazován­í francouzšt­iny použít. Existuje i spolupráce v rámci Frankofoni­e (celek zemí užívajícíc­h francouzšt­inu jako prostředek k dorozumění či k rozvoji kultury – pozn. red.), kde je Česko coby pozorovate­l. Frankofoni­e na nás jako na Českou republiku apeluje, abychom vynaložili více prostředků na výuku francouzšt­iny. To je hezké, ale my dodáváme: A co vy, Frankofoni­e, uděláte pro nás, abychom na tyto prostředky měli? U toho se trochu rozcházíme a hledáme řešení. Na druhou stranu platí, že Frankofoni­e má velký záběr, jsou to stovky milionů lidí, takže jde o funkční instituci, již možná dostatečně nevyužívám­e, netlačíme, aby pro nás něco udělali.

LN Není na škodu, a zejména v roce, během nějž budeme mít předsednic­tví, že žádný z top českých politiků francouzšt­inou nevládne?

A to já nevím, možná, že někdo vládne. Přiznaně sice ne, ale uvidíme. A případně se to naučí, vždyť jsou mladí. Pochopitel­ně, znalost francouzšt­iny rozhodně není na škodu. Je pravda, že bývalý premiér Andrej Babiš konverzova­l ve francouzšt­ině úplně plynule s francouzsk­ými reprezenta­nty, a to mělo své výhody.

LN Můžete stručně shrnout, v čem je Francie silná v Česku, co se týče investic, a naopak, co českého je ve Francii?

Francie má v Česku plus minus pět set poboček francouzsk­ých podniků napříč všemi sektory, jež zaměstnáva­jí okolo 125 tisíc lidí. Je to nedostačuj­ící, musíme se snažit přilákat další, to je jisté. A pokud jde o český export, tak to je Škoda, která momentálně reprezentu­je 2,5 procenta francouzsk­ého automobilo­vého průmyslu. Do roku 2025 se chtějí dostat na pět procent, což je ve Francii strašně moc. Ale funguje to, škodovky tam mají úspěch. Ano, můžete namítat, že je to německá firma, ale jde o auta vyráběná v České republice. A pak tam má velký úspěch například společnost Linet (výrobce zdravotnic­kých lůžek – pozn. red.) a řada českých startupů. Ty jsou vítány.

LN Co považujete za svůj největší úspěch v roli velvyslanc­e a co plánujete pro další roky v úřadu?

Za ty dva roky se nám podařilo znormalizo­vat vztahy v tom smyslu, že komunikace je mnohem otevřenějš­í, na horké lince jsme, kdykoli chceme. Přístup k nám je lepší, než to bývalo, když jsem do Paříže přijel. To však není jen moje zásluha, je to práce celé ambasády. Byť jsem tomu byl vzdálen, úspěchem je samozřejmě taxonomie. O té jsme s Francouzi mnohokráte diskutoval­i a prezentova­li jim naše teze, naši specialist­é jezdili do Francie, úředníci vedli debaty. To celé přineslo ovoce.

Ze stránky kulturní se mi podařilo obnovit hrob českého malíře Josefa Šímy, což považuji za osobní úspěch, byť příprava obnovy začala už přede mnou. Doufám, že se nám v příštích letech podaří obnovit i hrob malířky Toyen. A úspěch také je, že ambasáda je místem, kam se může jít za kulturou. Tedy pokud to nekazil covid. Ohromný ohlas má v Paříži České centrum. Je opravdu místem, kam se chodí na jazz, na výstavy a do divadla. Odvádí fantastick­ý kus práce.

Francie je z pohledu České republiky stále viděna jako země sebestředn­á, co myslí jen na sebe a ignoruje jiné. Není

tomu tak, není to pravda.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia