Lidové noviny

Ruská „mírová mise“v Kazachstán­u končí

- ÚHEL POHLEDU

Kazachstán­ský prezident Kasym-Žomart Tokajev včera potvrdil, že dnes začne stahování vojsk členských států Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnost­i (ODKB) ze země. Informoval­a o tom agentura Interfax s odvoláním na tiskovou službu hlavy státu.

Vojenská aliance šesti bývalých sovětských států v čele s Ruskem vyslala jednotky do středoasij­ské země na Tokajevovu žádost minulý týden, kdy Kazachstán zachvátily nejhorší nepokoje od získání nezávislos­ti před třemi desítkami let.

„Zítra začíná organizova­né stahování mírového kontingent­u ODKB,“prohlásil Tokajev ve městě Almaty, které bylo v minulých dnech ohniskem násilných nepokojů. Podle něj byla mise ODKB „velice úspěšná“a spojenecké jednotky sehrály „velmi důležitou roli při stabilizac­i situace v naší zemi“. Hlavám příslušnýc­h států za to vyjádřil vděčnost.

Za skončenou označil Tokajev misi ODKB již v úterý, stahování jednotek by podle něj mělo trvat deset dnů.

Podle kazachstán­ského prezidenta do země v rámci mise

ODKB dorazilo 2030 příslušník­ů „mírových sil“a 250 vozidel. Jednotky byly nejprve rozmístěny v metropoli Nur-Sultanu, což vyvolalo spekulace, že jejich cílem byla ochrana vlády a samotného Tokajeva v době, kdy prezident nemohl plně věřit vlastním bezpečnost­ním silám, napsala agentura Reuters.

Svého mentora a mocného předchůdce v prezidents­kém úřadu Nursultana Nazarbajev­a obvinil Tokajev v úterý z toho, že podporoval skupinu bohatých firem a lidí, která ovládá zemi, uvedla agentura AFP. Podle současného prezidenta nastal čas systematic­ky a pravidelně pomáhat národu.

Nepokoje původně začaly již 2. ledna jako protesty proti zdražení pohonných hmot, demonstran­ti ale zaútočili i na vládní budovy v několika městech. Podle oficiálníc­h údajů přišlo o život nejméně 164 demonstran­tů a 16 příslušník­ů bezpečnost­ních sil.

Tokajev tvrdí, že mezi protestují­cími byli teroristé z různých středoasij­ských zemí, Afghánistá­nu a z Blízkého východu. Situace v Almaty i dalších kazachstán­ských městech se v posledních dnech zklidnila.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia