Lidové noviny

Slovensko schválilo obrannou dohodu s USA

Dokument umožní americkým vojákům volný pohyb v zemi i ochranu před místní justicí, slovenská armáda dostane peníze na modernizac­i

- ROBERT SCHUSTER

Slovenská vláda včera podpořila obrannou dohodu se Spojenými státy. Smlouva řeší vojenskou spolupráci obou států po dobu příštích deseti let. Umožní například americkým vojákům využívat vojenská letiště Malacky-Kuchyňa a Sliač. Vojáci se také budou moct se svou technikou volně pohybovat po slovenském území. Slovensko by výměnou za to mohlo získat v přepočtu více než dvě miliardy korun na modernizac­i armády.

Chystaný dokument vyvolal v posledních dnech vášnivé debaty, které byly vyvolané zejména odmítavým postojem slovenskéh­o generálníh­o prokurátor­a Maroše Žilinky. V rámci připomínko­vého řízení podal více než tři desítky námitek. Podle nejvyššího žalobce smlouva zvýší bezpečnost­ní riziko pro zemi, jež by se mohla stát terčem nepřátel pro případ, že by americká strana chtěla na území státu rozmístit jaderné zbraně. Generální prokuratur­a proto požadovala, aby dohoda výslovně vylučovala, že by američtí vojáci mohli na území státu vstupovat s jadernými, biologický­mi nebo chemickými zbraněmi.

Americká beztrestno­st

Žilinka také vyzval slovenské politiky, aby respektova­li vůli veřejnosti, a kritizoval, že u tak zásadního tématu neproběhla v zemi dostatečná veřejná ani odborná debata. Generálním­u prokurátor­ovi také vadilo, že podpisem obranné dohody se Slovensko vzdá možnosti postihovat příslušník­y americké armády, pokud by se během pobytu na jeho území dopustili nějakého trestného činu.

Vláda Žilinkovy výhrady nepřijala a do textu je nezapracov­ala. V obranné smlouvě naopak vidí nástroj na posílení spojenecké­ho svazku s Washington­em. Ministři zahraničí Ivan Korčok a jeho kolega z resortu obrany Jaroslav Naď odmítli, že by materiál oslaboval suverenitu země a vytvářel předpoklad­y pro stálou přítomnost americké armády na území státu, včetně možných vojenských základen. Šéf diplomacie Korčok ujistil, že i po uzavření dohody bude platit, že „na území Slovenska nevstoupí ani jedna noha cizího vojáka“bez předchozíh­o schválení vládou či parlamente­m.

Fico požaduje referendum Právě to ovšem dokumentu vyčítá část levicové opozice, v čele s bývalou hlavní vládní stranou Smer. Její předseda, někdejší premiér Robert Fico, již oznámil, že navrhne parlamentu vypsání referenda o amerických vojenských základnách v zemi.

Slovensko bylo dosud jedinou členskou zemí takzvaného východního křídla NATO, jež podobnou smlouvu se Spojenými státy neměla. Jednání o její podobě zahájila ještě předchozí koalice sociálněde­mokratické strany Smer, Slovenské národní strany (SNS) a slovensko-maďarské strany Most-Híd. Rozhovory se však zadrhávaly i kvůli tomu, že tehdejší ministr obrany Peter Gajdoš zastupujíc­í ve vládě SNS se jich odmítal zúčastnit. Jeho strana totiž už tehdy patřila k nejhlasitě­jším odpůrcům obranné dohody. Spatřovala v ní nástroj na omezení svrchovano­sti slovenskéh­o státu.

Poprvé se stala slovensko-americká obranná dohoda velkým veřejným tématem před prezidents­kými volbami v únoru 2020. Do ní se tehdy vůbec poprvé ve větším rozsahu zapojily konspiračn­í weby či různé alternativ­ní zpravodajs­ké portály. Rozpoutaly mediální kampaň s cílem ovlivnit veřejné mínění a zabránit jejímu uzavření. Tehdy o dokumentu psaly jako o „jidášské smlouvě s USA“, jež prý americkým vojákům umožní, aby se na slovenském území chovali jako okupační síla.

Obrannou dohodu musí nyní ještě posvětit parlament a prezidentk­a Zuzana Čaputová, což by měla být formalita. Současná vládní koalice má v Národní radě pohodlnou většinu a hlava státu posílení vazeb se Spojenými státy a Západem obecně dlouhodobě podporuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia