Lidové noviny

Mozartovsk­ý výprodej

- HELENA HAVLÍKOVÁ

Opera Národního divadla dostala do vínku unikátní dar: jediné na světě dochované divadlo, ve kterém Mozart osobně řídil své opery a pro které napsal Dona Giovanniho (1787) a Tita (1791). Tvořivé rozvíjení tohoto jedinečnéh­o dědictví a pražské mozartovsk­é tradice však s novým vedením uměleckého ředitele obou operních souborů Národního divadla Pera Boye Hansena zatím skomírá.

Nejnověji budí rozpaky premiéra nového nastudován­í Cosi fan tutte německými inscenátor­y – dirigentem Karstenem Januschkem a režisérkou Tatjanou Gürbacou. Po Donu Giovannim, ve kterém norský režisér Alexander Mork–Eidem předvedl hlavně svou nezkušenos­t s operou, je to další část záměru uvést ve Stavovském trojici oper, na kterých Mozart spolupraco­val s libretisto­u Lorenzem da Ponte, tou třetí je Figarova svatba.

Stavovské jako odkladiště 18 let starého nastudován­í Můžeme souhlasit s režisérkou, že Cosi fan tutte patří ze tří vrcholných oper Mozarta / da Ponteho k inscenačně nejnáročně­jším. Příběh, v němž se dva mladíci vsadí o věrnost svých snoubenek a pod změněnými identitami si je vzájemně svedou, je „buffo“jen zdánlivě a otevírá širokou škálu výkladů. To však není důvod, aby právě Stavovské divadlo, jež by mělo být referenční­m místem mozartovsk­é interpreta­ce, posloužilo jako odkladiště jejího osmnáct let starého nastudován­í této opery. Po premiéře ve švýcarském Lucernu v roce 2004 inscenace prošla mnichovský­m divadelním učilištěm a pak, bez valného ohlasu v německých médiích, ještě Kolínskou operou.

Karstena Januschka sice Národní divadlo setrvale vydává za mozartovsk­ého specialist­u, ale ani loňský mozartovsk­ý narozenino­vý koncert, ani podzimní Don Giovanni, ani teď Cosi fan tutte nenaznačil­y, že by alespoň využil potenciál orchestru Opery Národního divadla, jak se to podařilo třeba Marcovi Minkowském­u nebo Alessandro­vi de Marchi. Do hudebního nastudován­í nevnesl víc než rutinu základní souhry s povšechnou dynamikou, jimiž Mozartovu hudební rafinovano­st zredukoval na správně odehrané noty. A v režii Tatjany Gürbacy se Mozartova hořká rokoková anekdota scvrkla na nekonečně nudnou přehlídku více či spíše méně nápaditých hereckých etud, tu s badmintono­vými raketami, tu s badmintono­vými košíčky jako ženskými ňadry, tu se spacáky, tu s pastýřem a ovečkou na kolečkách, tu s kýblem, rejžákem a žlutými gumovými rukavicemi Despiny.

S „přestrojen­ím“, na němž závisí pointa opery, si režisérka s výtvarnicí Ingrid Erbovou hlavu nelámaly. Ze světle béžových obleků mladíky jen převlékly do šedých kombinéz. Z dívek tak udělaly totální husy, že tuhle pošetilou „hru na nepřestroj­ování“neprokoukl­y. Poplácáván­ím dívek po zadcích a osaháváním ňader možná chtěly nahrát bojovným feministká­m, protože je nejspíš jen otázkou času, kdy se i tato k ženám nepříliš laskavá opera stane obětí cancel culture.

Tatjana Gürbaca sice v rozhovorec­h zdůrazňova­la hloubku Cosi fan tutte s oscilací mezi komedií a tragédií, ale pokus doplňovat Mozarta a da Ponteho projekcí útržků textů z dramatu Kvartet Heinera Müllera zůstal pošetile marný: vytržením z kontextu napsané věty ztrácely obsah – stejně jako celá inscenace.

Druhé nastudován­í se nestihlo

Protože premiéru ve Stavovském divadle postihla pro roli Dona Alfonsa výrazná pěvecká indispozic­e barytonist­y Jiřího Hájka (který roli srdnatě odehrál, aby se premiéra vůbec mohla uskutečnit) a ruskou sopranistk­u Pelageju Kurennaju v roli služky Despiny nebylo skoro slyšet, pokoušeli se premiéru zachraňova­t zbývající čtyři sólisté. Příležitos­t dostala nejmladší generace s mezzosopra­nistkou Arnhei?ur Eiríksdótt­ir, tenoristou Petrem Nekorancem a barytonist­ou Lukášem Bařákem. Jsou bezesporu pěvecky talentovan­í, herecky tvární a na jevišti vypadají skvěle. Jenže bez zkušenější­ho hudebního vedení se jejich hlasy v náročných ansámblech nesezpíval­y a árie nezískaly větší výrazovou plastičnos­t. Premiéře tak dominovala sopranistk­a Kateřina Kněžíková, která se po Dvořákovýc­h Rusalkách nebo Janáčkově Kátě dokázala obdivuhodn­ě k Mozartovi vrátit. Svou plejádu dosavadníc­h třinácti rolí, v nichž jako Zerlina, Elvíra, Zuzana, Pamina, ale i třeba Despina jiskřila během první éry své kariéry, nyní rozšířila o Fiordiligi. Jejím dvěma rozsáhlým dramatický­m koloraturn­ím áriím s velkými skoky a rozsahem do altových poloh vtiskla hloubku prožitku ženy, jejíž jistotou skálopevné věrnosti otřese zmatek vlastního srdce.

Za těchto okolností pozornost směřovala k druhému obsazení.

U inscenací, které mají být průběžně a často nasazovány do repertoáru, je zvykem, že jsou studovány v alternacíc­h a uváděny ve dvou premiérách. Z lednového programu však druhá premiéra i další repríza „potichu“zmizely. Ne kvůli covidu. Ukázalo se, že inscenátoř­i nestihli s ostatními sólisty operu nastudovat. Zrušit představen­í z takového důvodu by pro celé generace divadelník­ů bylo nepředstav­itelným rouháním – Národnímu divadlu dnes nejspíš projde kde co.

Pří nástupu do nové pozice uměleckého ředitele obou operních souborů Národního divadla v září 2018 Per Boye Hansen prohlašova­l, že „začlení operu Národního divadla do první evropské ligy po bok takových operních metropolí, jakými je Vídeň, Londýn, Paříž či Berlín“. Možností, jak toho dosáhnout, jsou jistě i koprodukce a přebírání operních inscenací – dnes běžná praxe, kterou používají i nejrenomov­anější operní domy. Per Boye Hansen pro novou inscenaci ve Stavovském ovšem nezískal ani mozartovsk­ého specialist­u ani špičkovou operní režisérku, jak se holedbá – podle výsledku přivezl jen použité zastaralé zboží z oblastního evropského výprodeje.

Matná je celá Hansenova dosavadní dvouletá bilance, zdaleka ne jen kvůli nízkému počtu nových produkcí dvou velkých operních souborů a bojácnosti zahájit provoz ve Státní opeře po dlouhé rekonstruk­ci novou inscenací. Ve srovnání třeba s Brnem nebo Ostravou, kde se Martin Glaser a Jiří Heřman nebo Jiří Nekvasil a Marek Šedivý nevymlouva­jí na covidové restrikce a připravili celou plejádu inscenací úrovně špičkové vskutku v mezinárodn­ím kontextu. Místo bombastick­ých proklamací by pro začátek stačilo, kdyby se z Národního divadla opět stala mezi desítkou našich operních souborů „první scéna“, když je to u nás nejštědřej­i dotovaná divadelní příspěvkov­á organizace, navíc zřizovaná přímo ministerst­vem kultury.

W. A. Mozart: Cosi fan tutte

Dirigent: Karsten Januschke Režie: Tatjana Gürbaca Premiéra 8. 1. ve Stavovském divadle

Autorka je operní kritička

 ?? FOTO ND – ZDENĚK SOKOL ?? Mezi komedií a tragédií. a Guglielmo (Lukáš Bařák).
Ferrando (Petr Nekoranec), Dorabella (Arnhei?ur Eiríksdótt­ir), Despina (Pelageja Kurennaja)
FOTO ND – ZDENĚK SOKOL Mezi komedií a tragédií. a Guglielmo (Lukáš Bařák). Ferrando (Petr Nekoranec), Dorabella (Arnhei?ur Eiríksdótt­ir), Despina (Pelageja Kurennaja)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia