Lidové noviny

Osamělý hledač spásy

- MILAN UHDE spisovatel a dramatik

KBohdanu Chudobovi, spisovatel­i, mysliteli, historikov­i, publicisto­vi a někdejšímu předúnorov­ému lidoveckém­u poslanci, který zemřel 2. ledna 1982 jako dvaasedmde­sátiletý v Madridu, jsem se dostal náhodou: přišel mi do ruky jeho román Sirá plynou oblaka, situovaný do Brna těsně před Mnichovem. Zalidnili jej mí starší místní krajané. Narazili na sovětského agenta a vraha, kterého policie z politickýc­h důvodů toleruje. Překvapil mě zajímavě smýšlející kněz, ale i zklamal skurilním názorem, že soudobé světové zlo mají na svědomí Chazaři, k nimž svým původem patří Hitler, Lenin nebo Masaryk.

Bohdan Chudoba byl syn anglisty Františka Chudoby, vzdělával se v Oxfordu, Římě a Vídni a promoval v Madridu v roce 1933, za protektorá­tu se zapojil do odboje. Vyznával celoživotn­í odpor proti komunismu. V únoru 1948 emigroval, vyloučili ho z lidové strany, přednášel léta v Německu a ve Spojených státech. Potom žil ve Španělsku, jehož kulturu miloval.

Silně mě zaujal jeho Člověk nad dějinami, jedinečný nárys světových kulturních dějin jako hledání spásy. Radikální kritikou zasáhl katolickou církev včetně pokoncilov­ého období, odsoudil kult světců, mýtus Mariina neposkvrně­ného početí, celibát, splývání se státní mocí, polemizova­l s tomisty a svatým Augustinem. Pokusil se samostatno­u jazykovědn­ou metodou proniknout k očištěnému smyslu Ježíšova osudu a poslání.

Martin C. Putna v zasvěcenýc­h studiích zařadil tohoto osamělce mezi stoupence apokalypti­cké interpreta­ce vývoje moderního lidstva a spojil ho s úvahami některých moderních a postmodern­ích teologů. Mne jako neznalého zvědavce uchvátil Chudoba smělostí myšlenek a vyděsil konstrukce­mi, jež se mi zdají bludné. Napadlo mě, že tento rozpor obecně poznamená příští dny i léta.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia