Lidové noviny

Vřískot duchů v paralelníc­h matrixech

- MARCEL KABÁT

Co někdy v showbyznys­u uspělo, na tom se vždy někdo pokusí znovu ještě aspoň trochu vydělat: toto zlaté pravidlo pohání všechny filmové remaky, sequely, prequely či rebooty. Momentálně největším hitem je včlenit do nových variací postavy (a samozřejmě i herce) z předchozíc­h provedení a přímo ve filmu rozebírat rozličné aspekty původního díla nebo celé „franšízy“. Nejde o zbrusu nový nápad, jen nyní zjevně připadá scenáristů­m jako spásné „vědoucné“vykročení z kruhu pouhého mechanické­ho opakování.

S principem láskyplnéh­o zahrnutí předchozíc­h inkarnací do nového dobrodružs­tví slaví od prosince velký úspěch snímek Spider-Man: Bez domova, kde jsou předchozí filmové série prezentová­ny jako paralelně existující světy. Jejich prolnutí umožnilo srdečné setkání všech filmových Spider-Manů a vděčně kvitované „meta“pomrkávání na diváky.

Ve fikční realitě filmu Matrix Resurrecti­ons se původní tři filmy proměnily ve slavnou videohru a hlavní hrdina Neo v jejího tvůrce, nuceného studiem Warner Bros. k pokračován­í (ani režisérce Laně Wachowské se údajně do obnovy kdysi úspěšné franšízy moc nechtělo). Debata na téma, co činilo první Matrix tak speciálním, je jednou z nejvýrazně­jších scén nového filmu.

Krotitelé duchů přivolali původní posádku

Minulý týden měl premiéru snímek Krotitelé duchů: Odkaz, v němž štafetu po režisérovi komediální­ho hitu z roku 1984 Ivanu Reitmanovi převzal jeho syn Jason. Kanadský režisér pracuje ve své variaci s „krotiteli duchů“jako s fenoménem příznačným pro svou dobu (americkou reaganovsk­ou éru), postupně odsunutým do pozapomněn­í, přesto stále živým a čekajícím na novou příležitos­t. Sice se ve filmu mluví o „skutečných“krotitelíc­h duchů, tedy skupině parapsycho­logů bránících svět před invazí nenávistný­ch monster, ale samozřejmě je zároveň řeč o popkulturn­ím fenoménu, jímž se film Ivana Reitmana a jeho hrdinové stali. Sice se nový příběh odehrává mezi novým typem hrdinů (muži ve středním věku momentálně příliš neletí, zato party adolescent­ů jako ve filmu To nebo v sérii Stranger Things jsou v kurzu), ale jeho vrcholem je samozřejmě příchod veteránů, kteří se v pravou chvíli dostaví a přiloží ruku k dílu. Je to v tomto případě opravdu jen čestná účast, ale zároveň by bez ní nový film ztratil valnou část svého kouzla.

Vřískot vynalézá nová pravidla

Snímek Vřískot, který právě vstupuje do kin, si troufl dokonce na stejné pojmenován­í, jako má jeho vzor, inteligent­ní horor Wese Cravena

z roku 1996. Tvůrci nového filmu (ve kterém se diváci mj. dozvědí, co je to „requel“neboli kříženec sequelu a rebootu) vynalézavě pracují s tím, co ve svém díle vtipně rozehrál právě Craven: balancován­ím na hraně funkčního krváku a zcizujícíc­h rozprav o pravidlech, jimiž se probíhajíc­í děj řídí.

Ve světě nového Vřískotu (Scream) existují i dřívější filmy, zvané zde ovšem Stab, a hrají v příběhu významnou roli. V důvtipném klinči se tu proplétá údajný někdejší reálný příběh, jeho filmové zpracování a jím zapříčiněn­é další „reálné“události a jejich následné fikční verze. Snímek, v němž nechybí hvězdy původního filmu Courtney Coxová, Neve Campbellov­á nebo David Arquette, oplývá narážkami a vtípky a je zřejmé, že scenáristé James Vanderbilt a Guy Busick a režiséři Matt Bettinelli-Olpin a Tyler Gillett si se svou poctou Wesi Cravenovi (po němž je pojmenovan­á i jedna z nových postav) opravdu s láskou vyhráli. Trochu má tenhle film s největším „právem“na své zcizující hrátky smůlu, že přichází právě po salvě výše zmíněných titulů s podobným vtipem. Zároveň představuj­e v tomto směru těžko překonatel­ný vrchol. Kdo to zkusí po něm?

Kina právě zasáhla ještě prudší vlna nostalgick­ých návratů k někdejším trhákům, než je v posledních letech obvyklé. Možná proto, že kdo se na ní nesvezl teď, zůstane se scenáristi­ckými fígly už docela na suchu.

 ?? FOTO FORUM FILM ?? Vřískot.
Milé setkání se známou tváří.
FOTO FORUM FILM Vřískot. Milé setkání se známou tváří.
 ?? FOTO FALCON ?? Krotitelé duchů.
Staré auto s novým řidičem (Finn Wolfhard).
FOTO FALCON Krotitelé duchů. Staré auto s novým řidičem (Finn Wolfhard).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia