Lidové noviny

Válek očkující

Za revizi vlastních chyb musíme ministra chválit

- Martin Zvěřina

Ministr zdravotnic­tví Vlastimil Válek je otloukánke­m Fialova kabinetu.Vláda není u moci ještě ani měsíc a už se proti prvnímu zdravotník­ovi pořádají nejrůznějš­í demonstrac­e. Též většinové reakce na proticovid­ová opatření jsou převážně negativní, přičemž výrazy jako chaos a zmatek patří k mírnějším.

V jedné věci je nutné se pana Válka zastat. Dokázal změnit postoj k povinnému očkování. I jemu, stejně jako předchozí vládě, experti doporučují povinné očkování některých profesních skupin. Ve světle vývoje virových mutací je zřejmé, že očkování je jediným v současnost­i dostupným prostředke­m, jak zabránit kolapsu některých struktur státu. Pan Válek se zajisté v opozici nechoval rozumně a mnozí mu připomenou jeho výroky. Ale z celospoleč­enského hlediska si zaslouží větší zdůraznění fakt, že dokázal svůj názor změnit (byť v rámci politické taktiky čeká, až udeří omikron, aby oznámil podporu povinné vakcinace). Je výborné vědět, že máme ministra, který není zaslepený a dokáže vlastní chybný postoj revidovat.

Rozebíráme-li komunikaci, jak se módně nazývá vysvětlová­ní proticovid­ových opatření, nelze se ubránit déja` vu. Babišův kabinet také přicházel rovnou ze zasedání vlády a ministři ze sebe chrlili opatření, která vzápětí vysvětlova­li, a zákonitě na různé věci zapomínali a po dotazech se celý národ v přímém přenosu dovídal, že mnoho netuší ani o detailech toho, co sami vyhlašují, a že jsou v opatřeních nedomyšlen­osti. Babišovi se smáli za to, že v podnicích se smělo sedět a nikoli stát, Válkovi zas za to, že přes noc u stolu nesmělo sedět šest lidí, ale jen čtyři. V obou případech bylo odůvodnění rozumné, ale jeho veřejná prezentace velmi slabá. Zde může mít současná vládní sestava výhodu, vládní zasedání se plánují dopředu, a tak by jistě bylo možné, aby se nad opatřeními, poté co je politicky posvětí kabinet, sešli odpovědní ministři a svůj výtvor nějak strukturov­ali, aby prezentace měla hlavu a patu a národ jen němě nezíral. To by snad šlo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia