Lidové noviny

Velké míjení

Proč se teď Západ nemůže dohodnout s Ruskem

- Zbyněk Petráček

Rusko by pokládalo za vítězství rozumu, kdyby dostalo od Západu bezpečnost­ní záruky. Západ by pokládal za vítězství rozumu, kdyby dostal bezpečnost­ní záruky od Ruska. Ty postoje vypadají jako východisko pro dohodu. Dejme si vzájemně záruky a dohodněme se. Jenže v praxi to funguje jinak. Ukazuje se to už léta na různých fórech a teď při diplomatic­kých jednáních. V pondělí jednali zástupci Ruska a USA v Ženevě, včera zástupci Ruska a NATO v Bruselu. Proč se dohoda stále jeví jako nemožná? Protože pod slovem „záruky“si obě strany představuj­í něco úplně jiného.

Pro Západ je klíčové získat od Moskvy záruky, že nezaútočí na Ukrajinu, aniž by za to platil nějakou protihodno­tu. Proč také? Neporušite­lnost suverenity, svobodná volba spojenců, třeba i NATO, to je něco, kde Západ v případě Ukrajiny neustoupí, protože jinak by ztratil svou tvář.

Moskva to nahlíží opačně. Chce získat záruky nerozšiřov­ání NATO a problém Ukrajiny je pro ni jen kamínek. Něco, co sice lze řešit, ale má smysl to řešit až ve chvíli, kdy se Rusko a Západ dohodnou na celkovém bezpečnost­ním uspořádání. Je-li něco, co Putin považuje za svoji dějinnou misi, pak je to obnova mezinárodn­ího bezpečnost­ního uspořádání počítající­ho s vlivem Ruska (takového, jaké nastalo po roce 1815 či po roce 1945). Pozor, to vůbec nemusí být obnova Sovětského svazu. Ruské trauma i jím živená agresivita čerpá z toho, že Moskva sice neprohrála studenou válku vojensky, ale Západ s ní pak zacházel arogantně. Prý sliboval nerozšiřov­at NATO (údajně Bush Gorbačovov­i na Maltě v prosinci 1989), ale pak slib stejně porušil. Jenže tam nikdo nic nepodepsal. A Putin slibuje, že toto opomenutí záruk napraví.

Toto je uchopiteln­é lidsky, psychologi­cky i politicky. Ale může Západ věřit lídrovi, jenž roku 2014 anektoval Krym, že hrozby u hranic Ukrajiny jsou jen nástrojem? Těžko. Lze to shrnout tak, že ruské záruky neútočení na Ukrajinu bez protihodno­ty nezíská.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia