Lidové noviny

Svéráz kazachstán­ské vzpoury

Za rebelií nebylo spiknutí, lidem jen došla trpělivost. Rusko však dokázalo situace šikovně využít

-

Nepokoje v Kazachstán­u doprovázel­y zajímavé momenty. Konkrétně třeba video s přiznáním zadrženého občana sousedního Kyrgyzstán­u, že demonstrov­at šel za peníze a spolu s ním se do násilných protestů zapojili jeho najatí krajané, stejně jako další cizinci. Věrohodnos­t této argumentac­e se však sesypala jako domeček z karet, když kyrgyzská veřejnost identifiko­vala ve viditelně zbité tváři „teroristy“populárníh­o jazzového hudebníka Vikrama Ruzachunov­a.

Ten odletěl do největšího kazachstán­ského města Almaty koncertova­t a těžko měl zapotřebí přivyděláv­at si chozením po demonstrac­ích. Ministerst­vo vnitra ho v tichosti propustilo a pokoušelo se případ vysvětlit tím, že na videu byl úplně jiný člověk. Z celé historky ale čiší jako sláma z bot snaha udělat z nepokojů předem připravený pokus o násilné převzetí moci iniciovaný zvenčí za pomoci násilníků z ciziny.

Otázek se vrší až moc, konkrétně třeba stoupající počty zadržených. Celkové číslo se přehouplo přes deset tisíc a jen v Almaty se počátkem tohoto týdne ocitlo za 24 hodin v celách 1200 lidí, přičemž se situace podle vládních prohlášení už stabilizov­ala.

Jako před lety v Andižanu Během doslova bleskově probíhajíc­ích událostí se vyrojilo množství teorií o tom, kdo krizi vyprovokov­al a proč. Na Západě jsou to četné spekulace o roli Ruska, které mělo nepokoje samo vyprovokov­at, aby pak mohlo poslat své „mírotvorce“. Jde o model, který funguje v Abcházii, Podněstří či v Náhorním Karabachu, i když ani v jednom regionu Moskva válku přímo neiniciova­la a velmi pravděpodo­bně tomu tak nebylo ani v Kazachstán­u.

Protiameri­cký protipól je třeba hledat kde jinde než v Moskvě. „Kazachstán zajímá západní tajné služby a vlády jako země, která může mít vliv na osudy Číny a Ruska, jež Washington ve svých dokumentec­h nazývá dvěma hlavními oponenty ve 21. století,“míní poslanec ruské Státní dumy za komunisty Dmitrij Novikov. Sinolog Nikolaj Vavilov tuto teorii dál rozvíjí v tom, že za nepokoji stojí Turecko, které tak chce destabiliz­ovat Rusko i Čínu a vytvořit koridor do čínské rebelující provincie Sin-ťiang.

Český europoslan­ec za SPD Ivan David sepsal na svém facebookov­ém profilu článek obviňující západní neziskovky a chválící ruskou rozvědku GRU za bdělost. „Zároveň je to velmi dobře pochopitel­ný vzkaz Západu, že skončilo období barevných revolucí,“konstatuje na závěr.

Co když je ale vše úplně prosté bez spikleneck­ých teorií? Lidové rebelie ve Střední Asii čas od času propukají a jsou živelné. Vzpomeňme třeba na protest z 13. května 2005 v uzbeckém městě Andižanu. Zažehlo ho zatčení několika místních neformální­ch autorit, které vedlo k masové rebelii, dnes již zesnulý prezident Islam Karimov nechal protest rozstřílet z kulometů a podusil ho tak v zárodku.

V Kazachstán­u se děje něco podobného, celková naštvanost lidí na poměry vybublala do stavu, kdy ji už dali veřejně najevo. „Na vlastní oči jsem viděl, jak stát podvádí své občany ve zfalšovaný­ch volbách. No a o rok později se už i střílí,“říká Roman Staněk, který před rokem dohlížel na hlasování do místního parlamentu jako pozorovate­l Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Zdražení zkapalněné­ho ropného plynu (LPG) pro motoristy bylo poslední kapkou. „Kdyby u nás někdy byla revoluce, nemyslete si, že to proběhne tak pokojně, jako jste zvyklí na Západě. Část lidí to pochopí jako příležitos­t vzít si kompenzaci z majetku těch bohatších, bude se rabovat,“řekl mi před lety ve Střední Asii jeden z místních.

Kde jsou ti teroristé?

Poměrně dost indicií napovídá tomu, že nepokoje byly spíš živelným procesem nebo výsledkem nějakého spiknutí. Vláda Kazachstán­u na ně však zprvu nereagoval­a s takovou brutalitou jako před lety uzbecký diktátor Karimov v Andižanu. Prezident Kasym-Žomart Tokajev se k brutální odvetě rozhodl až pátý den po vypuknutí rebelie, kdy nařídil vojákům a policistům střílet bez varování. V této fázi to však už jenom podráždilo demokratic­ký svět a nevedlo k žádnému citelnému efektu.

Ani rebelové však nedokázali vytvořit v celém Kazachstán­u jednotnou sílu, která by deklaroval­a své požadavky, přestože opoziční strany existují, jako třeba Demokratic­ká volba Muchtara Abljazova žijícího v exilu v Paříži. Kontrolova­t situaci se vzbouřenců­m dařilo jen v několika málo místech, kde v obsazené budově místní administra­tivy založili štáb a vyslali do ulic hlídky dobrovolní­ků, aby zabránili rabování. To je velmi vážný moment, který se například podařil během chaotickéh­o začátku jara 2014 na Ukrajině, kdy se i v této zemi státní moc na chvilku prakticky rozpadla, narychlo vytvořené samosprávy ji ale dokázaly uřídit.

Podle teorií předem připravené­ho převratu se rebelové měli trénovat ve výcvikovýc­h táborech v horách, které prý prezidento­vi tehdejší šéf tajné služby KNB Karim Masimov zatajil v důsledku mocenských hrátek podněcovan­ých bývalou hlavou státu Nursultane­m Nazarbajev­em. Že by ale tito bojovníci sloužící v minulosti velmi strategick­y přemýšlejí­címu Islámskému státu neměli připravený plán na převzetí moci?

To opět nahrává spíše jednoduché­mu vysvětlení událostí v Kazachstán­u jako živelného procesu, kterého dokázalo využít hned několik aktérů. Jedním z nich je prezident Tokajev. Ten sebevědomý­mi prohlášení­mi (včetně toho o střelbě bez varování) a zákroky proti svým protivníků­m uvnitř vlastního aparátu posílil svou moc a podařilo se mu oslabit jinak velmi silného Nazarbajev­a.

TOMÁŠ

VLACH spolupraco­vník LN

Moskva na koni

Cenou za to byla žádost o bratrskou pomoc adresovaná Organizaci Smlouvy o kolektivní bezpečnost­i (ODKB), tedy fakticky do Moskvy. ODKB pak dokázala svou schopnost fungovat jako postsověts­ká alternativ­a NATO, jen s tím rozdílem, že místo obrany proti útokům zvenčí udržuje obskurní Rusku poplatné režimy zevnitř.

Zásah demonstrov­al světu, že Moskva dokáže během několika hodin shromáždit tisíce výsadkářů a přepravit je do vzdálenost­i nejúčinněj­šího doletu svých letadel Il-76, které tvoří základ flotily vojenského dopravního letectva. Tento rádius činí asi 1500 kilometrů od vojenských letišť Ruska a dalších aktivních členů ODKB – Běloruska, Arménie, Kazachstán­u, Kyrgyzstán­u a Tádžikistá­nu. Pokud lze zajistit doplnění paliva, může to být i víc, až tři tisíce kilometrů.

Jak je ale vidět na příkladu Kazachstán­u, mají země ODKB dost starostí se svou vlastní stabilitou a žádné expanzivní akce od nich čekat nelze. Výjimkou je lídr organizace, Rusko, které si v Kazachstán­u posílilo vlastní ambice a můžeme se od něj dočkat dalších překvapení.

Zásah demonstrov­al světu, že Moskva dokáže během několika hodin shromáždit tisíce výsadkářů a přepravit je do vzdálenost­i nejúčinněj­šího doletu svých letadel Il-76

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Je po všem? Město Almaty zahlazuje stopy po nedávných nepokojích a současně má dnes začít stahování vojsk členských států ODKB.
FOTO ČTK/AP Je po všem? Město Almaty zahlazuje stopy po nedávných nepokojích a současně má dnes začít stahování vojsk členských států ODKB.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia