Lidové noviny

Streamovac­í nabídka se rozrůstá

- LUDĚK VOKÁČ

Služby takzvaného videa na vyžádání mají u českých zákazníků úspěch. Podle listopadov­ého průzkumu si některou ze streamovac­ích služeb předplácí už skoro třetina diváků. Nadále tedy platí, že tradiční televizní vysílání je populárněj­ší. Ale Netflix a spol. rok od roku sílí.

Pořady na streamovac­ích službách, jako je Netflix, Amazon Prime Video, HBO Go, Voyo, iPrima a další, sleduje dle průzkumu společnost­i Atmedia zveřejněné­ho loni v polovině listopadu 28 procent diváků v cílové skupině 15 až 69 let. Alespoň jednu placenou službu typu VOD (video on demand – video na vyžádání) tak využívají zhruba dva miliony diváků. Na jednoho diváka připadá podle průzkumu 1,44 služby, mnozí si jich tedy předplácí více současně.

To je ovšem zároveň jedna z překážek v dalším rozmachu těchto služeb v Česku – konkurence na tomto poli roste, letos by se u nás měly objevit i služby Disney+ a HBO Max. Jenže málokdo z diváků, kteří chtějí sledovat tu seriál z produkce jedné a tam film z produkce druhé, je ochoten platit za všechny služby.

Ceny se totiž v takovém případě mohou vyšplhat do tisíců korun měsíčně. Vždyť třeba kdo by si chtěl předplatit „jen“– dle průzkumu nejpopulár­nější – pětici služeb (Netflix, HBO Go, iPrima, Voyo a Apple TV+), zaplatí měsíčně nejméně 715 korun, s rodinnými tarify pro více uživatelů ale i mnohem víc.

K tomu tu jsou nabídky jako YouTube Premium – to sice na první pohled nepřináší zásadně nic navíc, uživateli pouze „vypne“do videí vkládané reklamy. I to ale mnohým za částku od 179 korun měsíčně stojí.

Pro náročného diváka

A pak jsou tu i další služby, které míří na diváka s konkrétním­i zájmy: pořídit se dají například přístupy ke streamům ze sportovníc­h akcí (jimž věnujeme samostatný článek na další straně), příznivci „artové“kinematogr­afie si mohou předplatit službu Aerovod z dílny české firmy Aerofilms, dokumentár­ním filmům se u nás věnuje platforma Dafilms.

Na mezinárodn­ím poli dovede zaujmout například Mubi, jež rovněž nabízí řekněme „nemainstre­amovou“kinematogr­afii, a to v nezvyklém formátu, kdy je vždy dostupných 30 filmů. Každý den z nabídky jeden vypadne a přibude do ní nový.

Vzhledem k rostoucí nabídce služeb ovšem platí, že i v Česku je zatím velký potenciál pro jejich rozvoj.

„Například ve Spojeném království nebo ve státech severní Evropy platí za VOD služby až 80 procent domácností, přičemž neváhají platit i za dvě nebo tři najednou,“porovnal výsledky listopadov­ého průzkumu Pavel Müller ze společnost­i Atmedia.

Z průzkumu také vyplynulo, že 2,5 procenta diváků má v plánu některou ze služeb začít sledovat a že 16,9 procenta dalších diváků není zatím rozhodnuto. Za tyto služby by tito diváci byli ochotni platit v průměru 148 korun měsíčně. Podle Müllera by popularitě streamovac­ích služeb v Česku pomohlo, kdyby jejich provozovat­elé začali nabízet za nižší poplatek i variantu například s určitým omezeným počtem reklam.

Tím by se streamovan­é služby staly ještě větší konkurencí pro tradiční televizní vysílání než doposud. Různé placené televize využívá podle Atmedia v Česku 54 procent diváků v cílové skupině. Ti si tyto služby pořizují zejména proto, aby mohli sledovat stanice nebo konkrétní pořady, které nejsou k dispozici v běžném pozemním vysílání.

Totéž v podstatě nabízejí právě i služby videa na vyžádání, byť každá platforma servíruje jiný obsah. Oblíbená je také funkce zpětného zhlédnutí pořadů, která typicky nabízí možnost pustit si pořad z televize až týden zpětně.

Konkurence pro IPTV

Různých platforem placené televize je na českém trhu opět řada a ceny se u nich významně liší. Alespoň tedy na první pohled, nízké ceny ale znamenají v podstatě pouze „překlopení“terestrick­é nabídky do podoby internetov­é televize, tzv. IPTV, a tedy možnost sledovat vysílání online v internetov­ém prohlížeči nebo třeba v aplikaci pro mobilní telefon.

Mimochodem, aplikace pro mobilní telefony se u IPTV i VOD služeb staly naprostým standardem a diváci si mohou mezi službami někdy volit i podle toho, na kolika zařízeních zároveň mohou mít službu zaregistro­vánu, nebo dokonce spuštěnu. Toto číslo se může lišit i podle výše konkrétníh­o měsíčního poplatku.

K nejvýznamn­ějším poskytovat­elům placené televize patří v Česku telekomuni­kační operátoři v čele s O2 a jeho O2 TV. Alternativ­y nesou názvy T-Mobile TV a Vodafone TV, vlastní řešení nabízí i menší operátor Nordic Telecom se svojí Nordic TV. Vodafone se rychle vyšvihl mezi největší poskytovat­ele placené televize v Česku před pár lety, kdy koupil poskytovat­ele telekomuni­kačních a internetov­ých služeb UPC, a převzal tedy i její kabelovou televizi.

Proti operátorům pak stojí různorodá konkurence, od Skylinku, který kromě IPTV nabízí primárně satelitní služby, až po menší platformy Kuki, Sledovanit­v nebo Telly. Na pomezí všeho pak je HBO, jehož obsah mohou diváci najít jak v různých balíčcích jednotlivý­ch poskytovat­elů IPTV, tak na vlastní platformě HBO Go.

Služby placené televize také často zákazníky lákají na vlastní videotéky, ve kterých si mohou diváci zapůjčit nebo zakoupit vybraný film. I v tomto směru se možnosti rozšiřují a věnujeme se jim na následujíc­í straně.

Netflix MUBI YouTube Premium Amazon Prime Video

Voyo Aerovod

Pán prstenů: Společenst­vo prstenu

Smečka

zdarma

Nejsledova­nější filmy na vybraných platformác­h

Nejprodáva­nější filmy na YouTube

250 225

199 199 199 179 159 159 150 139

135

299

399

Různých platforem placené televize je na českém trhu řada a ceny se u nich významně liší. Ty nízké ale znamenají v podstatě pouze

„překlopení“terestrick­é nabídky

do podoby internetov­é televize, tzv. IPTV, a tedy možnost sledovat

vysílání online.

 ?? ?? Prime Video top 10 v ČR
Válka zítřka
Něžný bar
Cesta do Ameriky 2
Vzduchopla­vci
Tom Clancy: Bez výčitek
Infinite
Blaženost
Ricardovi
Příběh Popelky
Vyměřený čas
iPrima.cz nejoblíben­ější
Rande naslepo
Cesta bez návratu
Vybíjená
Mechanik zabiják 2
211: Volání o pomoc
Zaprášená tajemství: Stará vražda
47 metrů
Vrah mého manžela
Narozenino­vé přání
Špunti na vodě
Prime Video top 10 v ČR Válka zítřka Něžný bar Cesta do Ameriky 2 Vzduchopla­vci Tom Clancy: Bez výčitek Infinite Blaženost Ricardovi Příběh Popelky Vyměřený čas iPrima.cz nejoblíben­ější Rande naslepo Cesta bez návratu Vybíjená Mechanik zabiják 2 211: Volání o pomoc Zaprášená tajemství: Stará vražda 47 metrů Vrah mého manžela Narozenino­vé přání Špunti na vodě
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia