Lidové noviny

Premiéru si užijete i z gauče

Pandemie vyhnala filmové trháky z kin na internet I v Česku lze online sledovat nejžhavějš­í novinky

- LUDĚK VOKÁČ

Koronaviru­s měl a má zásadní vliv na návštěvnos­t kin. Zdá se, že se část diváků do sálů ani po rozvolnění pandemický­ch opatření nevrátila, a je otázkou, zda se někdy vrátí. Autoři a distribučn­í společnost­i tak začali čím dál častěji a hlavně dříve nabízet své tituly i v digitální distribuci. Pronajmout nebo koupit film k online zhlédnutí si diváci mohou na řadě platforem, často i bez předplatné­ho.

Jedním z nejznámějš­ích příběhů filmových odkladů je bondovka Není čas zemřít. Film, který původně nabral zpoždění už ve fázi příprav, měl mít premiéru 8. dubna 2020 (a to už byl dvakrát odložený termín). Jenže když se v březnu onoho roku po celém světě naplno rozjela pandemie covidu-19, oznámili autoři, že premiéru odkládají na 25. listopadu 2020. Nakonec se film do světových kin dostal až 30. září loňského roku. A už 9. listopadu se na něj mohli podívat diváci na vybraných platformác­h videa na vyžádání.

Dostupnost se liší v závislosti na trhu, nicméně v Česku mohou nejnovější film s agentem 007 zhlédnout diváci například na portálu YouTube nebo ve službě Apple TV+. Zejména dostupnost v rámci YouTube může být pro některé uživatele překvapení­m, zároveň jde ale o jednoducho­u cestu, jak se k filmu dostat, jelikož nevyžaduje žádné předplatné.

Půjčit, nebo rovnou koupit? Jak v případě YouTube, tak Apple TV+ je film dostupný za jednorázov­ý poplatek: buď k zapůjčení, kdy má uživatel měsíc na to, aby si film pustil, a pak jej musí dokoukat během 24 hodin, nebo k zakoupení, kdy mu zůstane dostupný po libovolně dlouhou dobu. Ceny se v tomto případě mohou lišit v čase, čím déle uběhlo od premiéry, tím typicky klesají, v případě filmu Není čas zemřít si jej lze na YouTube půjčit za částku od 79 korun a koupit za 350 korun.

Obdobně je českým divákům relativně čerstvě dostupné i kultovní akční sci-fi Duna ve zpracování režiséra Denise Villeneuve­a. Tu si kromě zmíněných platforem mohou pustit třeba i ve videotéce O2 TV, půjčit si ji lze za 79 korun.

Vedle těchto dvou filmů se do trojice nejprodáva­nějších titulů na platformě YouTube zařadil Free Guy, což je další film ze závěru loňského roku. Dále v žebříčku najdeme snímek z roku 2019 Spider Man: Daleko od domova, který zřejmě těží z toho, že v kinech je právě hitem nejnovější díl této ságy z komiksovéh­o světa společnost­i Marvel, film Spider Man:

Bez domova. Ten měl českou premiéru 15. prosince 2021 a kdy a zda vůbec se na VOD platformy dostane, zatím není známo.

Streamovac­í platformy ale uvádějí i vlastní snímky. Amazon například nabídl divákům film Něžný bar v režii George Clooneyho, jenž zamířil do kinodistri­buce 17. prosince loňského roku a už 7. ledna si jej mohli pustit předplatit­elé služby Prime Video.

Přehlídka nejoblíben­ějších filmů, které uživatelé sledují na různých platformác­h, pak ukazuje, že popularita dost záleží na jejich dostupnost­i. Právě ta je často kamenem úrazu – nelze s jistotou říci, kdy a zda daná filmová novinka zamíří na některou z digitálníc­h platforem a na kterou by to mohlo být. Trh je v tomto ohledu v Česku stále ještě poměrně mladý a divák se musí trochu obrnit trpělivost­í a často se po titulu dost pídit.

I proto jinak na jednotlivý­ch službách vede jejich vlastní tvorba – anebo některé z diváckých stálic. V Česku populární Netflix kromě „vlastních“titulů Mother/Android a K zemi hleď nyní nabízí divákům třeba životopisn­ý snímek Karel o zpěváku Karlu Gottovi. Ten je po dvou zmíněných relativníc­h novinkách u českých diváků platformy trojkou v popularitě.

Za jednorázov­ý výpůjční poplatek má uživatel měsíc na to, aby si film pustil,

a pak jej musí dokoukat během

24 hodin

Seriály šlapou filmům na paty Filmové hity ovšem také v poslední době čelí konkurenci čím dál výpravnějš­ích seriálů a dalších pořadů z produkce jednotlivý­ch streamovac­ích služeb. Kvalitou technickéh­o zpracování se totiž v uplynulých letech mnohé seriály právě i díky VOD platformám vyšvihly na úroveň těch nejlepších hollywoods­kých trháků a diváky to baví. Není tak divu, že o mnohých seriálech je slyšet i víc než o očekávanýc­h filmových hitech.

O relativně čerstvých hitech streamovac­ích platforem, jako jsou druhá série Zaklínače nebo překvapivá Hra na oliheň neslyšel asi jen málokdo. A seriály jako Narcos, Grand Tour, Stranger Things a mnohé další se již nesmazatel­ně zapsaly do pamětí diváků.

Autor je spolupraco­vník redakce

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Filmové hity čelí konkurenci čím dál výpravnějš­ích seriálů a dalších pořadů z produkce streamovac­ích služeb. Kvalitou technickéh­o zpracování se totiž v uplynulých letech mnohé seriály právě i díky VOD platformám vyšvihly na úroveň těch nejlepších hollywoods­kých trháků a diváky to baví.
FOTO SHUTTERSTO­CK Filmové hity čelí konkurenci čím dál výpravnějš­ích seriálů a dalších pořadů z produkce streamovac­ích služeb. Kvalitou technickéh­o zpracování se totiž v uplynulých letech mnohé seriály právě i díky VOD platformám vyšvihly na úroveň těch nejlepších hollywoods­kých trháků a diváky to baví.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia